Мобилно меню

Санират с евросредства 8 жилищни сгради във Варна

Обновлението ще подобри енергийната им ефективност и ще допринесе за представителния архитектурен облик на районите
Санират с евросредства 8 жилищни сгради във Варна
36

Осем многофамилни сгради във Варна - шест в район "Аспарухово" и две – в "Одесос", се обновяват със средства по оперативната програма "Региони в растеж".

Проектът предвижда въвеждане на мерки за енергийна ефективност – поставяне на външна изолация и дограма с цел достигане най-малко на клас на енергопотребление "С" и привеждане на сградите в съответствие със задължителните предписанията на енергийните обследвания на техническите паспорти.  

Реализирането на проекта ще подобри архитектурния облик на съответните жилищни райони.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Община Варна ще съдейства за санирането на още 87 жилищни сгради в града

Ще бъдат отпуснати средства за изготвяне на технически паспорти и обследване за енергийна ефективност
Община Варна ще съдейства за санирането на още 87 жилищни сгради в града
183

Община Варна ще подпомогне още 87 сдружения на собствениците на многофамилни жилищни сгради във Варна със средства за изготвяне на технически паспорти и обследване за енергийна ефективност на сградите. Тези документи са необходими на сдруженията, за да могат да кандидатстват към Националната програма за енергийна ефективност. Това става ясно от предложение на кмета Иван Портних, внесено в Общинския съвет за сключване на договори със сдруженията и отпускане на необходимите средства от общинския бюджет.

Работна група е разгледала постъпилите до 15 март кандидатури, като сред тях има няколко огромни кооперации - на ул. "Рали Мавридов" 1, 3, 5 и 7 и ул. "Парижка комуна" 33 и 35, които са с разгъната застроена площ от над 23 017 кв. м.

Общата разгъната застроена площ на всички обекти, кандидатстващи за финансиране, е 573 043 кв. м, за които са необходими близо 3,6 млн. лв. с ДДС, при цена 6,28 лева на кв. м. към момента. След извършването на архитектурното заснемане се очаква реалната застроена площ да се увеличи с около 10% и сумата за финансиране да стане близо 4 млн. лв. Предложението предстои да бъде гласувано в Общинския съвет, като се дава възможност за предварително изпълнение, тъй като срокът за кандидатстване по националната програмата е до края на май.

2023 © Варна е