Мобилно меню

Близо милион и половина пътници са обслужени на Летище Варна през 2022-ра

Най-много чуждестранни туристи от Германия са посрещнати на аерогарата в морската столица
Близо милион и половина пътници са обслужени на Летище Варна през 2022-ра
51

Над 1,48 милиона пътници са обслужени на Летище Варна през 2022-ра, съобщават от фирмата концесионер на аеропорта в морската столица. Изпълнени са полетни програми на 55 авиокомпании до 89 дестинации. Едномилионният пътник на летище Варна за миналата година е посрещнат в началото на септември.

Ръст от 47%, спрямо 2021 г. бележи броят на обслужените пътници на летище Варна през 2022-ра. Най-много са посрещнатите чуждестранни туристи от Германия - 473 хиляди. 211 хиляди българи са използвали летище Варна за своите пътувания през изминалата година. 141 хиляди пътници от Великобритания са преминали през аеропорта в морската столица през изминалата година, следва Австрия - 118 хиляди и Полша - 101 хиляди.

От Летище Варна хората най-често са пътували до София, Лондон, Виена, Берлин и Тел Авив.

През миналата година са изпълнявани чартърни полети до нова дестинация - Невсехир, Турция.

4 нови авиокомпании са започнали да изпълняват полети от и до летище Варна през 2022-ра.

Общо 11 420 самолетодвижения са обслужени от летището през миналата година, като 8359 от тях са редовни и 1999 чартърни.

Най-голям брой чартърни полети от летище Варна са обслужвали дестинациите: Катовице, Лайпциг, Варшава, Дюселдорф и Хановер.

Най-натоварените месеци през изминалата година на аеропорта в морската столица са били юли, август и септември, като денят с най-много обслужени пътници – 11 461 е 26 юли.

Общо 104 тона карго превоз е бил обработен през годината.

2023 © Варна е / снимка: Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД / пресцентър

Започна изграждането на зарядните станции за новите електробуси във Варна

60-те зарядни станции ще бъдат монтирани в депото на "Градски транспорт", а станциите за бързо зареждане - на обръщачите на Почивка и "Вл. Варненчик"
Започна изграждането на зарядните станции за новите електробуси във Варна
134

Строително-монтажните работи за изграждане на зарядните станции за новите електробуси, доставени по проект "Екологично чист транспорт за Варна" по ОП "Околна среда", започнаха.

Символична първа копка бе направена в присъствието на кмета на Варна Иван Портних, директора на "Градски транспорт" Николай Антонов, ръководителя на проекта Младен Иванов, представители на фирмата изпълнител и на транспортния превозвач. 60-те зарядни станции ще бъдат монтирани в депото на "Градски транспорт", а станциите за бързо зареждане  - на обръщачите на Почивка и "Вл. Варненчик". Според Николай Антонов батериите на автобусите ще издържат около 300 километра.

„Въпреки проблемите, вече сме на финала на този европейски проект, който защитихме по програма от изминалия програмен период. За съжаление, вече три години няма отворена нито една важна оперативна програма от новия програмен период, което не дава възможност на общините да привличат европейски средства", припомни кметът.

Реализирането на проекта, който се изпълнява в партньорство с "Градски транспорт" ЕАД, ще допринесе за намаляване нивата на фини прахови частици и подобряване качеството на атмосферния въздух.

60-те електрически автобуси, от които 40 са тип "соло", бяха доставени преди няколко месеца и след изграждането на зарядните станции ще бъдат пуснати в движение. 

До момента Община Варна е реализирала още три проекта, свързани с обновяването автопарка на градския транспорт, в рамките на които бяха закупени 85 нови автобуса и 30 тролейбуса.

2023 © Варна е / снимки: Морско Око, Община Варна