Мобилно меню

Български моряци посрещат Нова година в различни точки на Световния океан

Първи наздравица ще вдигне екипажът на моторен кораб "Рожен", който е на рейд пред японското пристанище Ошима
Български моряци посрещат Нова година в различни точки на Световния океан
73

Много моряци от Параходство "Български морски флот" ще посрещнат Новата година в различни точки на Световния океан, отбелязва БНТ.

Първи настъпването на 2023-та ще си честити екипажът на моторен кораб "Рожен", който е на рейд пред японското пристанище Ошима. Това ще стане на 31 декември в 17.00 часа българско време. Капитан на кораба е к.д.п. Иван Тодоров, а главен механик инж. Стефан Цанков.

Последни чашите с шампанско ще вдигнат моряците от моторен кораб "Беласица", който ще бъде в Тихия океан на път към мексиканското пристанище Гаямас.

Те ще посрещнат Новата година на 1 януари около 8.00 часа сутринта българско време. Капитан на кораба е к.д.п. Кирил Карапанов, а главен механик инж. Атанас Алексиев.

2023 © Варна е

Започна изграждането на зарядните станции за новите електробуси във Варна

60-те зарядни станции ще бъдат монтирани в депото на "Градски транспорт", а станциите за бързо зареждане - на обръщачите на Почивка и "Вл. Варненчик"
Започна изграждането на зарядните станции за новите електробуси във Варна
138

Строително-монтажните работи за изграждане на зарядните станции за новите електробуси, доставени по проект "Екологично чист транспорт за Варна" по ОП "Околна среда", започнаха.

Символична първа копка бе направена в присъствието на кмета на Варна Иван Портних, директора на "Градски транспорт" Николай Антонов, ръководителя на проекта Младен Иванов, представители на фирмата изпълнител и на транспортния превозвач. 60-те зарядни станции ще бъдат монтирани в депото на "Градски транспорт", а станциите за бързо зареждане  - на обръщачите на Почивка и "Вл. Варненчик". Според Николай Антонов батериите на автобусите ще издържат около 300 километра.

„Въпреки проблемите, вече сме на финала на този европейски проект, който защитихме по програма от изминалия програмен период. За съжаление, вече три години няма отворена нито една важна оперативна програма от новия програмен период, което не дава възможност на общините да привличат европейски средства", припомни кметът.

Реализирането на проекта, който се изпълнява в партньорство с "Градски транспорт" ЕАД, ще допринесе за намаляване нивата на фини прахови частици и подобряване качеството на атмосферния въздух.

60-те електрически автобуси, от които 40 са тип "соло", бяха доставени преди няколко месеца и след изграждането на зарядните станции ще бъдат пуснати в движение. 

До момента Община Варна е реализирала още три проекта, свързани с обновяването автопарка на градския транспорт, в рамките на които бяха закупени 85 нови автобуса и 30 тролейбуса.

2023 © Варна е / снимки: Морско Око, Община Варна