Мобилно меню

Европейският парламент одобри изграждането на плавателен канал Варна - Русе

Той е планиран като удължаване на международния транспортен коридор Рейн – Дунав
Европейският парламент одобри изграждането на плавателен канал Варна - Русе
272

В Европейския парламент на първо четене е одобрена идеята за изграждането на плавателен канал Варна - Русе като удължаване на международния транспортен коридор Рейн-Дунав. Това съобщиха във Варна евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков, предаде БТА.

Проектът за изграждане на 197-километров плавателен канал е заложен в законодателен регламент, който трябва да получи одобрението на държавите-членки от ЕС и да се гласува на второ четене, което би следвало да се случи до Коледа, обясни Новаков. Той подчерта, че сега правителството на България трябва да се застъпи активно за проекта, да активира дипломатическия си корпус и да го защити пред останалите страни от ЕС.

За представянето на идеята евродепутатите са ползвали готова разработка, която е направена преди години. Новаков уточни, че каналът трябва да е готов до 2040 година, като това ще се случи чрез европейско съфинансиране. Проектът включва изграждане на портове по цялото трасе – от Русе, през Разград, Търговище, Провадия, Девня до Варна. За изграждането на канала ще се ползват поречията на реките Русенски лом и Бели лом, язовир "Съединение" също попада в част от трасето.

С реализацията на проекта ще се подобри транспортната свързаност между Атлантическия океан, Северно и Черно море, допълни Емил Радев. Той припомни, че това е един от най-стратегическите приоритети за ЕС, а с изграждане на канала Варна ще стане с още по-важно значение като вход на външната граница на ЕС. Водният транспорт е един от най-сигурните и екологични видове, освен това е евтин, припомни евродепутатът.

Кметът Иван Портних благодари на двамата евродепутати за активната им и упорита работа за възраждането на проекта. Той изрази позиция, че изграждането на канала би била революционна крачка за развитието на Варна, защото ще превърне града в стратегически транспортен хъб и ще провокира инвестиционни интереси към региона. Това е шанс, който България не трябва да изпуска, каза кметът.

Идеята за връзка Русе-Варна е още от времето на Османската империя, през годините периодично е излизала на дневен ред, после е замирала, сега трябва да използваме уникалния шанс и да я реализираме с европейско финансиране, каза Емил Радев. Двамата евродепутати коментираха, че изпълнението на проекта е от национален интерес и поради тази причина те са получили подкрепа и от българските си колеги от ДБ, ДПС, ВМРО, БСП.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Започна изграждането на зарядните станции за новите електробуси във Варна

60-те зарядни станции ще бъдат монтирани в депото на "Градски транспорт", а станциите за бързо зареждане - на обръщачите на Почивка и "Вл. Варненчик"
Започна изграждането на зарядните станции за новите електробуси във Варна
126

Строително-монтажните работи за изграждане на зарядните станции за новите електробуси, доставени по проект "Екологично чист транспорт за Варна" по ОП "Околна среда", започнаха.

Символична първа копка бе направена в присъствието на кмета на Варна Иван Портних, директора на "Градски транспорт" Николай Антонов, ръководителя на проекта Младен Иванов, представители на фирмата изпълнител и на транспортния превозвач. 60-те зарядни станции ще бъдат монтирани в депото на "Градски транспорт", а станциите за бързо зареждане  - на обръщачите на Почивка и "Вл. Варненчик". Според Николай Антонов батериите на автобусите ще издържат около 300 километра.

„Въпреки проблемите, вече сме на финала на този европейски проект, който защитихме по програма от изминалия програмен период. За съжаление, вече три години няма отворена нито една важна оперативна програма от новия програмен период, което не дава възможност на общините да привличат европейски средства", припомни кметът.

Реализирането на проекта, който се изпълнява в партньорство с "Градски транспорт" ЕАД, ще допринесе за намаляване нивата на фини прахови частици и подобряване качеството на атмосферния въздух.

60-те електрически автобуси, от които 40 са тип "соло", бяха доставени преди няколко месеца и след изграждането на зарядните станции ще бъдат пуснати в движение. 

До момента Община Варна е реализирала още три проекта, свързани с обновяването автопарка на градския транспорт, в рамките на които бяха закупени 85 нови автобуса и 30 тролейбуса.

2023 © Варна е / снимки: Морско Око, Община Варна