Мобилно меню

На 1 юни: Откриват новата автогара във Варна (ГАЛЕРИЯ)

Тя разполага с 12 сектора за пристигащи и заминаващи автобуси и 35 паркоместа за изчакващи автобуси и микробуси
На 1 юни: Откриват новата автогара във Варна (ГАЛЕРИЯ)

Новата автогара във Варна ще бъде официално открита на 1 юни. Сградата е построена с частна инвестиция от фирмата, която стопанисва старата варненска автогара повече от 20 години. По идея на инвеститора, новата сграда е построена в непосредствена близост до старата, която продължи да работи по време на строителството, за да не се налага Варна да остава без автогара. По проекта са работили екип от архитекти - Мартин Христов, Галина Балева и Венелин Димитров

Новата автогара във Варна разполага с 12 сектора за пристигащи и заминаващи автобуси и 35 паркоместа за изчакващи автобуси и микробуси. Габаритът на новата сграда е подобен в сравнение със старата, като най-голямата разлика е в съотношението между външната и вътрешната чакалня. Решението за подобна промяна се базира на проучване на промененото поведение на пътниците през годините. Инвеститорът констатира, че те прекарват все по-кратко време в самата сграда и обикновено идват директно на стоянката на автобуса непосредствено преди пристигането му. Това се дължи на много фактори, един от които е онлайн продажбата на билети, заради които обичайното в миналото пристигане по-рано, за да се чака на опашка, отпада. Дългият престой за прикачване с друг автобус също е все по-рядко явление, заради все по-голямото предлагане на транспортни услуги и по-добрата координация между превозвачите.

Акцентът на проекта е покритата външна чакалня, която е изцяло видима директно от пътя, за да могат хората веднага да се ориентират къде да отидат.

Друг приоритет, който си е поставил екипът, работил по новата сграда на автогарата, е сградата да осигурява безопасност на пътниците по всяко време на денонощието. "Важно беше да няма тъмни, отделени и скрити от погледа пространства. Голямата височина на козирката на външния перон, както и богатото остъкление на вътрешните части на сградата позволяват всички пространства през които преминават пътниците да се обхванат с един поглед", уточняват от фирмата инвеститор.

Освен със закрита и открита чакалня, новата автогара разполага и с лекарски кабинет, стая за майки с деца, търговски център и кафене, които имат възможност за собствен достъп, както и офиси за превозвачи, непосредствено пред стоянките на автобусите.

2024 © Варна е / снимки: e-arch.bg, 3inspirit

Новата автогара във Варна ще е готова в края на май

Ремонтът ще се забави с около месец, очакваше се да приключи до Великден
Новата автогара във Варна ще е готова в края на май
1199

Новата автогара във Варна ще бъде открита в края на месец май, съобщи за Радио Варна нейният управител Веселин Михайлов.

Първоначално се очакваше ремонтът да приключи за великденските празници.

Забавянето е по обективни причини, увери Михайлов без да дава повече подробности.

Подписани са анекси към договорите с фирмите-изпълнители на ремонтните дейности. Предстои да бъдат подписани актове 14, 15 и 16.

Старата сграда на автогарата ще бъде съборена. На нейно място ще се изгради търговски комплекс.

2024 © Варна е / източник: Радио Варна; снимка: Planex Element