Мобилно меню

Нов Airbus A220-300 извърши първия си полет между Варна и София

Националният авиопревозвач е сред първите в Европа, които обновяват флота си с новите самолети, които предлагат много повече удобство на пътниците
Нов Airbus A220-300 извърши първия си полет между Варна и София

 

"България Еър" е сред първите авиокомпании в Европа, която ще получи седем модерни пътнически самолета Airbus A220 с модификация A220-100 и A220-300. Националният превозвач ще използва новия модел за редовните си линии още през 2023 година, като пътниците съвсем скоро ще се възползват от най-високото ниво на комфорт.

Доставката на първият по-голям самолет Airbus A220-300 в България се състоя на 17 юни, а до края на годината се очаква да пристигнат още два аероплана от по-компактната модификация Airbus A220-100.

На 12 юли се проведе и демонстрационният полет на първия Airbus A220-300 от София до Варна и обратно. На борда на самолета бяха представители на ръководството на "България Еър", а при кацането си в столицата полетът бе посрещнат с красив воден салют на Летище София.

Изпълнителният директор на "България Еър" Христо Тодоров сподели, че новите седем самолета Airbus A220 заменят част от експлоатираните досега машини във флота на националния превозвач и ще се превърнат в гръбнака на авиокомпанията при изпълнението на редовни полети.

Авиопаркът на "България Еър" се обновява с по-модерни, по-екологични и икономични самолети, използващи 25% по-малко гориво и с намалени вредни емисии. Самолетите имат с 50% по-малък шумов отпечатък, подходящи за летища в градските зони.

Българската авиокомпания ще оперира с новите самолети за полети на къси и средни разстояния в международните си дестинации, предоставяйки изключителен комфорт и удобства на своите пасажери. Модерният Airbus А220 предлага най-големите прозорци, спрямо останалите в теснофюзелажния клас, по-широки седалки в икономична класа за повече лично пространство и изключително комфортно изживяване по време на целия полет.

Самолетът има просторен и тих пътнически салон с ново модулно осветление, адаптивна климатична система и оптимизирани отделения за ръчен багаж с най-големия капацитет в този клас.

В по-големия модел А220-300 пасажерите може да ползват 8 бр. седалки в бизнес класа и 135 бр. в икономична класа, а по-малката серия А220-100 предлага 8 бр. места в бизнес класа към 114 бр. места за икономичната.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър България Еър

С 13 млн. лв. ремонтират Фериботен комплекс - Варна

Такива инвестиции във Фериботния комплекс във Варна не са правени откакто е построен, подчерта министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков
С 13 млн. лв. ремонтират Фериботен комплекс - Варна

 

Фериботен комплекс - Варна ще се превърне в ключова точка за техниката и товарите към Украйна в процеса на възстановяването ѝ.

Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на посещение на комплекса в петък.

„Фериботният комплекс е единственото транспортно съоръжение в Европейския съюз, позволяващо превоз с вагони, каквито се използват в Украйна, без претоварване. Поради системна липса на инвестиции съоръжението е доведено до положение, в което голяма част от него е негодно за използване“, допълни транспортният министър. Той обясни, че по тази причина още през юни е създадена бърза организация и е започнала мащабна ремонтна програма на стойност 13 млн. лева, осигурени от ДП „Пристанищна инфраструктура“. В момента се провеждат 4 обществени поръчки, като се очаква до края на годината да бъдат сключени договорите. Те включват ремонт на външния паркинг на комплекса, вътрешната пътна мрежа, както и на най-важните сгради в комплекса. 

„Важно е да се отбележи, че такива инвестиции във Фериботния комплекс във Варна не са правени откакто е построен“, посочи Георги Гвоздейков.

Министър Гвоздейков коментира още, че войната в Украйна сериозно е променила транспортните потоци и логистичните вериги, което налага ускорена работа по мултимодалния коридор Sea2Sea, свързващ Егейско с Черно море, като алтернативен вариант на черноморските транспортни връзки.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Министерство на транспорта и съобщенията