Мобилно меню

Нова пътека за рулиране откриха на Летище Варна

Проектът е на стойност над 8 млн. евро
Нова пътека за рулиране откриха на Летище Варна

Официално беше открита нова пътека за рулиране „Еко“ на летище Варна. Сред гостите на събитието бяха новият министър на туризма Зарица Динкова и кметът на Варна Иван Портних

Портних отправи поздравления към екипа на летището - както за новата инвестиция, така и за обогатената летателна програма - с нови дестинации и авиокомпании. 

„Вярвам, че благодарение на добрия мениджмънт и новите проекти, "Летище Варна" ще продължи да се утвърждава като важен логистичен център не само за Североизтока, но и за цяла България.“

Домакин на събитието беше изпълнителният директор на аеропорта Димитър Костадинов. Той разкри, че новата пътека за рулиране е на стойност над 8 млн. евро, а трасето е обновено за 180 дни. 

„Изпълнихме си обещанието пред цялата авиационна общност, да сме модерни и да сме водещи по летищна инфраструктура!"

Според Димитър Костадинов пътеката за рулиране може да се ползва от най-големия клас самолети, а през следващите 20 г. по нея се очаква да излетят и кацнат от изток повече от 160 000 самолета с 21 млн. пътници.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

С 13 млн. лв. ремонтират Фериботен комплекс - Варна

Такива инвестиции във Фериботния комплекс във Варна не са правени откакто е построен, подчерта министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков
С 13 млн. лв. ремонтират Фериботен комплекс - Варна

 

Фериботен комплекс - Варна ще се превърне в ключова точка за техниката и товарите към Украйна в процеса на възстановяването ѝ.

Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на посещение на комплекса в петък.

„Фериботният комплекс е единственото транспортно съоръжение в Европейския съюз, позволяващо превоз с вагони, каквито се използват в Украйна, без претоварване. Поради системна липса на инвестиции съоръжението е доведено до положение, в което голяма част от него е негодно за използване“, допълни транспортният министър. Той обясни, че по тази причина още през юни е създадена бърза организация и е започнала мащабна ремонтна програма на стойност 13 млн. лева, осигурени от ДП „Пристанищна инфраструктура“. В момента се провеждат 4 обществени поръчки, като се очаква до края на годината да бъдат сключени договорите. Те включват ремонт на външния паркинг на комплекса, вътрешната пътна мрежа, както и на най-важните сгради в комплекса. 

„Важно е да се отбележи, че такива инвестиции във Фериботния комплекс във Варна не са правени откакто е построен“, посочи Георги Гвоздейков.

Министър Гвоздейков коментира още, че войната в Украйна сериозно е променила транспортните потоци и логистичните вериги, което налага ускорена работа по мултимодалния коридор Sea2Sea, свързващ Егейско с Черно море, като алтернативен вариант на черноморските транспортни връзки.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Министерство на транспорта и съобщенията