Мобилно меню

Обсъждат промени по обслужването на автобусна линия 409

До 10 май ще се предложи решение, което да бъде подложено на обществена дискусия
Обсъждат промени по обслужването на автобусна линия 409
222

Проблемите в обслужването на автобусна линия 409 са обсъдени по време на заседание на Областната комисия по транспорт, съобщават от пресцентъра на областната управа във Варна. Към момента квоти за обслужването на автобусната линия имат общините Варна и Аксаково, но между дейността им няма консенсус.

От областна управа съобщават, че на проведеното заседание към присъстващите представители на общините Варна и Аксаково са отправени следните предложения:

  1. Двете отделни транспортни дружества - "Градски Транспорт" ЕАД и "Ченсфилд – 55" ЕООД да продължават да извършват превози на пътници по една и съща непроменена маршрутна линия, като дружеството "Ченсфилд – 55" ЕООД да бъде обозначено с различен номер от 409, за което да бъде организирана и проведена мащабна информационна разяснителна кампания, с която жителите и посетителите на общините Варна и Аксаково да бъдат запознати, че двете отделни транспортни дружества ще извършват превози на пътници по една и съща непроменена маршрутна линия, че ще бъдат обозначени с различни номера, и че при обслужването си ще имат различни правила и цени за извършването на услугата превоз на пътници.
  2. Маршрутът за придвижване на частния превозвач "Ченсфилд – 55" ЕООД да започва от посочена от кмета на община Аксаково автоспирка на територията на град Аксаково до Автогарата на град Варна, а "Градски Транспорт" ЕАД да извършва превози от Автогарата на град Варна до курортен комплекс Златни пясъци.

На заседанието не са постигнати споразумение и договорености между двете общини, поради което е взето решение да бъде сформирана обща работна група, с участието на представители на общините Варна и Аксаково, която в срок до 10 май да проведе работни срещи за изготвяне на проект на решение, което да се подложи на обществено обсъждане.

От областна управа уверяват, че ще продължат да оказват необходимото съдействие за разрешаването на възникналите проблеми при осъществяване на маршрутните разписания по автобусна линия № 409. Ще се съблюдава и изпълнението на изискванията на нормативната уредба, регулираща осъществяването на обществен превоз на пътници от областната транспортна схема.

2023 © Варна е

Започна изграждането на зарядните станции за новите електробуси във Варна

60-те зарядни станции ще бъдат монтирани в депото на "Градски транспорт", а станциите за бързо зареждане - на обръщачите на Почивка и "Вл. Варненчик"
Започна изграждането на зарядните станции за новите електробуси във Варна
126

Строително-монтажните работи за изграждане на зарядните станции за новите електробуси, доставени по проект "Екологично чист транспорт за Варна" по ОП "Околна среда", започнаха.

Символична първа копка бе направена в присъствието на кмета на Варна Иван Портних, директора на "Градски транспорт" Николай Антонов, ръководителя на проекта Младен Иванов, представители на фирмата изпълнител и на транспортния превозвач. 60-те зарядни станции ще бъдат монтирани в депото на "Градски транспорт", а станциите за бързо зареждане  - на обръщачите на Почивка и "Вл. Варненчик". Според Николай Антонов батериите на автобусите ще издържат около 300 километра.

„Въпреки проблемите, вече сме на финала на този европейски проект, който защитихме по програма от изминалия програмен период. За съжаление, вече три години няма отворена нито една важна оперативна програма от новия програмен период, което не дава възможност на общините да привличат европейски средства", припомни кметът.

Реализирането на проекта, който се изпълнява в партньорство с "Градски транспорт" ЕАД, ще допринесе за намаляване нивата на фини прахови частици и подобряване качеството на атмосферния въздух.

60-те електрически автобуси, от които 40 са тип "соло", бяха доставени преди няколко месеца и след изграждането на зарядните станции ще бъдат пуснати в движение. 

До момента Община Варна е реализирала още три проекта, свързани с обновяването автопарка на градския транспорт, в рамките на които бяха закупени 85 нови автобуса и 30 тролейбуса.

2023 © Варна е / снимки: Морско Око, Община Варна