Мобилно меню

От 1 март: Заплащаме и пластиките на картите за градския транспорт във Варна

Цената от 2 лева ще се таксува само при първоначалното закупуване, и няма да се начислява при презареждане
От 1 март: Заплащаме и пластиките на картите за градския транспорт във Варна

От 1 март 2023 г. ще се заплаща пластиката, която се използва като носител на информация за електронните карти, използвани в автоматизираната билетна система на град Варна, съгласно решение на Общинския съвет от края на м.г., съобщиха от общинското предприятие ТАСРУД.

Цената на пластиката е 2,00 лв. за всички видове електронни карти. Тя ще се заплаща еднократно при първоначалното купуване. Картите може да се презареждат многократно, като при последващи презареждания на картата тази сума не се дължи.  

При първоначално закупуване на електронна карта цената ще е 2,00 лв. допълнително към съответния абонаментен план или предплатен пакет, посочват от ТАСРУД.

Предплатената карта се купува в пунктове за продажба. Тя може да се презарежда както в пунктовете за продажби на карти, така и в машините на спирките и в машините в превозните средства.

Цената на презареждането на предплатен пакет е 10,00 лв., при което се получават 11 часа времепътуване. При използването на тази карта е необходимо да се маркира на валидатора в автобуса/тролейбуса за съответната цена, в зависимост от времепътуването, което е избрано.

2023 © Варна е

С 13 млн. лв. ремонтират Фериботен комплекс - Варна

Такива инвестиции във Фериботния комплекс във Варна не са правени откакто е построен, подчерта министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков
С 13 млн. лв. ремонтират Фериботен комплекс - Варна

 

Фериботен комплекс - Варна ще се превърне в ключова точка за техниката и товарите към Украйна в процеса на възстановяването ѝ.

Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на посещение на комплекса в петък.

„Фериботният комплекс е единственото транспортно съоръжение в Европейския съюз, позволяващо превоз с вагони, каквито се използват в Украйна, без претоварване. Поради системна липса на инвестиции съоръжението е доведено до положение, в което голяма част от него е негодно за използване“, допълни транспортният министър. Той обясни, че по тази причина още през юни е създадена бърза организация и е започнала мащабна ремонтна програма на стойност 13 млн. лева, осигурени от ДП „Пристанищна инфраструктура“. В момента се провеждат 4 обществени поръчки, като се очаква до края на годината да бъдат сключени договорите. Те включват ремонт на външния паркинг на комплекса, вътрешната пътна мрежа, както и на най-важните сгради в комплекса. 

„Важно е да се отбележи, че такива инвестиции във Фериботния комплекс във Варна не са правени откакто е построен“, посочи Георги Гвоздейков.

Министър Гвоздейков коментира още, че войната в Украйна сериозно е променила транспортните потоци и логистичните вериги, което налага ускорена работа по мултимодалния коридор Sea2Sea, свързващ Егейско с Черно море, като алтернативен вариант на черноморските транспортни връзки.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Министерство на транспорта и съобщенията