Мобилно меню

Пристанищата във Варна и Бургас вече обработват документи изцяло електронно

С това постигаме 40% по-голяма ефективност за компаниите по отношение на време и разходи, подчерта министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков
Пристанищата във Варна и Бургас вече обработват документи изцяло електронно

Вече имаме пълна дигитализация на обработката на документите в морските ни пристанища и предстои хартията напълно да отпадне. Това подчерта в Бургас министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на представянето на национална система за електронен обмен на информация в българските морски пристанища. Системата е разработена от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

Транспортният министър обясни, че цялата информация, събирана досега на физически носители, вече е интегрирана на едно място и ще бъде наблюдавана в реално време от всички заинтересовани институции (Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ИА „Морска администрация“ и терминалните оператори). „С това постигаме 40% по-голяма ефективност за компаниите по отношение на време и разходи“, коментира Гвоздейков.

Транспортният министър уточни, че проектът е още една голяма крачка към цифровизацията на услугите в българските пристанища.

„Морският транспорт има най-голяма готовност за преминаването към е-товарителница, която значително ще улесни бизнеса, но и ще гарантира по-добра проследимост и контрол на товарните превози“

„ДП „Пристанищна инфраструктура“ е реализирало успешно проекти за над 40 млн. лева по ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура“, добави министър Гвоздейков. Министърът съобщи, че до края на годината е изключително важно да бъдат изпълнени максимален обем от дейности по проекта за драгиране на терминал Бургас-запад. Припомняме, че проектът беше включен в оперативната програма, след освобождаването на финансов ресурс от други проекти. В момента изпълнителят извършва мобилизация на необходимата техника и до дни предстои да започнат драгажните дейности.

„По-малко време и по-добра логистика са ключовите фрази, залегнали в изграждането на системата. Тя спестява време чрез електронна обработка на информацията, свързана с товарите и улеснява постигането на оптимални резултати за минимално време. Освен, че е високотехнологична, тя е и екологична“, заяви заместник-министър Анна Натова.

2023 © Варна е / снимка: Министерство на транспорта и съобщенията на Република България

Новата автогара във Варна ще е готова в края на май

Ремонтът ще се забави с около месец, очакваше се да приключи до Великден
Новата автогара във Варна ще е готова в края на май
1135

Новата автогара във Варна ще бъде открита в края на месец май, съобщи за Радио Варна нейният управител Веселин Михайлов.

Първоначално се очакваше ремонтът да приключи за великденските празници.

Забавянето е по обективни причини, увери Михайлов без да дава повече подробности.

Подписани са анекси към договорите с фирмите-изпълнители на ремонтните дейности. Предстои да бъдат подписани актове 14, 15 и 16.

Старата сграда на автогарата ще бъде съборена. На нейно място ще се изгради търговски комплекс.

2024 © Варна е / източник: Радио Варна; снимка: Planex Element