Мобилно меню

С 13 млн. лв. ремонтират Фериботен комплекс - Варна

Такива инвестиции във Фериботния комплекс във Варна не са правени откакто е построен, подчерта министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков
С 13 млн. лв. ремонтират Фериботен комплекс - Варна

 

Фериботен комплекс - Варна ще се превърне в ключова точка за техниката и товарите към Украйна в процеса на възстановяването ѝ.

Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на посещение на комплекса в петък.

„Фериботният комплекс е единственото транспортно съоръжение в Европейския съюз, позволяващо превоз с вагони, каквито се използват в Украйна, без претоварване. Поради системна липса на инвестиции съоръжението е доведено до положение, в което голяма част от него е негодно за използване“, допълни транспортният министър. Той обясни, че по тази причина още през юни е създадена бърза организация и е започнала мащабна ремонтна програма на стойност 13 млн. лева, осигурени от ДП „Пристанищна инфраструктура“. В момента се провеждат 4 обществени поръчки, като се очаква до края на годината да бъдат сключени договорите. Те включват ремонт на външния паркинг на комплекса, вътрешната пътна мрежа, както и на най-важните сгради в комплекса. 

„Важно е да се отбележи, че такива инвестиции във Фериботния комплекс във Варна не са правени откакто е построен“, посочи Георги Гвоздейков.

Министър Гвоздейков коментира още, че войната в Украйна сериозно е променила транспортните потоци и логистичните вериги, което налага ускорена работа по мултимодалния коридор Sea2Sea, свързващ Егейско с Черно море, като алтернативен вариант на черноморските транспортни връзки.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Министерство на транспорта и съобщенията

Пристанищата във Варна и Бургас вече обработват документи изцяло електронно

С това постигаме 40% по-голяма ефективност за компаниите по отношение на време и разходи, подчерта министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков
Пристанищата във Варна и Бургас вече обработват документи изцяло електронно

Вече имаме пълна дигитализация на обработката на документите в морските ни пристанища и предстои хартията напълно да отпадне. Това подчерта в Бургас министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на представянето на национална система за електронен обмен на информация в българските морски пристанища. Системата е разработена от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

Транспортният министър обясни, че цялата информация, събирана досега на физически носители, вече е интегрирана на едно място и ще бъде наблюдавана в реално време от всички заинтересовани институции (Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ИА „Морска администрация“ и терминалните оператори). „С това постигаме 40% по-голяма ефективност за компаниите по отношение на време и разходи“, коментира Гвоздейков.

Транспортният министър уточни, че проектът е още една голяма крачка към цифровизацията на услугите в българските пристанища.

„Морският транспорт има най-голяма готовност за преминаването към е-товарителница, която значително ще улесни бизнеса, но и ще гарантира по-добра проследимост и контрол на товарните превози“

„ДП „Пристанищна инфраструктура“ е реализирало успешно проекти за над 40 млн. лева по ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура“, добави министър Гвоздейков. Министърът съобщи, че до края на годината е изключително важно да бъдат изпълнени максимален обем от дейности по проекта за драгиране на терминал Бургас-запад. Припомняме, че проектът беше включен в оперативната програма, след освобождаването на финансов ресурс от други проекти. В момента изпълнителят извършва мобилизация на необходимата техника и до дни предстои да започнат драгажните дейности.

„По-малко време и по-добра логистика са ключовите фрази, залегнали в изграждането на системата. Тя спестява време чрез електронна обработка на информацията, свързана с товарите и улеснява постигането на оптимални резултати за минимално време. Освен, че е високотехнологична, тя е и екологична“, заяви заместник-министър Анна Натова.

2023 © Варна е / снимка: Министерство на транспорта и съобщенията на Република България