Мобилно меню

Увеличават заплатите в градския транспорт във Варна

Първото увеличение влезе в сила от 1 март, а второто ще е от 1 септември
Увеличават заплатите в градския транспорт във Варна

Две увеличения на заплатите в „Градски транспорт” ЕАД, първото от които влезе в сила от 1 март, подписаха кметът на Община Варна Благомир Коцев, председателят на Общинския съвет Христо Димитров, изпълнителният директор на дружеството Николай Антонов и ръководството на КНСБ. Индексацията на възнагражденията в дружеството, залегнала в Споразумението за сътрудничество, е в резултат на многократни срещи на кмета с представителите на синдикалната организация, отбелязват от пресцентъра на общината.

"Смятам, че това е стъпка в правилната посока, за да бъдат подобрени условията на труд на служителите в градския транспорт на Варна", отбеляза Благомир Коцев. Според него увеличението на годишна база с 35% за водачите и с 25% за останалия персонал е значително и ще доведе до подобряване на качеството на услугата.

Подписаното споразумение предвижда от 1 март, водачите да получат твърда сума от 370 лв. върху основната си заплата, а всички останали служители в дружеството – 230 лв. увеличение. Второто вдигане на заплатите ще бъде от 1 септември. То предвижда още 10% върху вече увеличените заплати за всички работещи в "Градски транспорт" ЕАД. Така от есента шофьорите ще получават по 2 050 лв. месечно, предвиждат условията на споразумението.

Заместник-кметът по финансите и бюджета Христо Рафаилов подчерта, че Община Варна ще следи стриктно разходването на публичните средства и финансовата дисциплина на дружеството, така че да бъде повишена ефективността на услугата.

Във връзка с линиите, които все още са с променен маршрут заради уличните ремонти, кметът Благомир Коцев обясни, че Общината не може да позволи движение на коли на градския транспорт по улици, които не са въведени в експлоатация. Той увери, че се прави всичко възможно да ускори процеса по приключването на ремонтите.

"Фирмите са поели ангажименти до края на април, преди началото на летния сезон, да бъдат приключени всички ремонти, но аз се надявам това да стане и по-рано. Водим ежедневни разговори и няма да бъдем толерантни към забавянията. Ще прилагаме всички възможни санкции, които договорите предвиждат", категоричен е Благомир Коцев.

2024 © Варна е

Новата автогара във Варна ще е готова в края на май

Ремонтът ще се забави с около месец, очакваше се да приключи до Великден
Новата автогара във Варна ще е готова в края на май

Новата автогара във Варна ще бъде открита в края на месец май, съобщи за Радио Варна нейният управител Веселин Михайлов.

Първоначално се очакваше ремонтът да приключи за великденските празници.

Забавянето е по обективни причини, увери Михайлов без да дава повече подробности.

Подписани са анекси към договорите с фирмите-изпълнители на ремонтните дейности. Предстои да бъдат подписани актове 14, 15 и 16.

Старата сграда на автогарата ще бъде съборена. На нейно място ще се изгради търговски комплекс.

2024 © Варна е / източник: Радио Варна; снимка: Planex Element