Мобилно меню

За автобусите във Варна: Поскъпват единствено билетите от машините

Вече 9 години се стремим редовните ползватели на градския транспорт да пътуват срещу минимална такса, подчерта кметът Иван Портних
За автобусите във Варна: Поскъпват единствено билетите от машините
80

Основната цел, която сме си поставили през последните 9 години е цената на градския транспорт да остане непроменена за хората, които най-често го ползват, заяви кметът Иван Портних. В същия размер и през 2023-та ще е таксата за пътуване в автобусите във Варна за притежателите на абонаментни карти, в това число ученици, студенти и пенсионери. Редовните пътници, ползващи предплатени карти, ще продължат да пътуват за 0,90 лв. за 1 час.

Увеличение на цените обаче очаква всички инциденти пътници, които си закупуват билети от машините по спирките или от тези, разположени в автобусите на градския транспорт. Цената на хартиения билет за 60-минутно пътуване става 2 лева, реши Общински съвет – Варна. Минимално увеличение с 0,10 лв. ще има и на 90-минутния билет, който ще поскъпне на 2,50 лева. Подчертаваме, че промяната засяга единствено билетите, продавани от машините в автобусите и спирките. Промените имат за цел да стимулират ползването на карти, които се зареждат. От 10 закупени пътувания на цената на 1 лв. в картата, гражданинът получава и 1 лв. бонус, подчертават от общинската администрация.

До момента всички загуби, натрупани в общинското дружество Градски транспорт, породени от драстичното увеличение на цените на горивата, на електричеството и на заплатите на работещите в градския транспорт, се покриват от бюджета на общината.  Целта е пътуването в градския транспорт да остане напълно достъпно за варненци.

2022 © Варна е

Започна изграждането на зарядните станции за новите електробуси във Варна

60-те зарядни станции ще бъдат монтирани в депото на "Градски транспорт", а станциите за бързо зареждане - на обръщачите на Почивка и "Вл. Варненчик"
Започна изграждането на зарядните станции за новите електробуси във Варна
103

Строително-монтажните работи за изграждане на зарядните станции за новите електробуси, доставени по проект "Екологично чист транспорт за Варна" по ОП "Околна среда", започнаха.

Символична първа копка бе направена в присъствието на кмета на Варна Иван Портних, директора на "Градски транспорт" Николай Антонов, ръководителя на проекта Младен Иванов, представители на фирмата изпълнител и на транспортния превозвач. 60-те зарядни станции ще бъдат монтирани в депото на "Градски транспорт", а станциите за бързо зареждане  - на обръщачите на Почивка и "Вл. Варненчик". Според Николай Антонов батериите на автобусите ще издържат около 300 километра.

„Въпреки проблемите, вече сме на финала на този европейски проект, който защитихме по програма от изминалия програмен период. За съжаление, вече три години няма отворена нито една важна оперативна програма от новия програмен период, което не дава възможност на общините да привличат европейски средства", припомни кметът.

Реализирането на проекта, който се изпълнява в партньорство с "Градски транспорт" ЕАД, ще допринесе за намаляване нивата на фини прахови частици и подобряване качеството на атмосферния въздух.

60-те електрически автобуси, от които 40 са тип "соло", бяха доставени преди няколко месеца и след изграждането на зарядните станции ще бъдат пуснати в движение. 

До момента Община Варна е реализирала още три проекта, свързани с обновяването автопарка на градския транспорт, в рамките на които бяха закупени 85 нови автобуса и 30 тролейбуса.

2023 © Варна е / снимки: Морско Око, Община Варна