Мобилно меню

Започна изграждането на зарядните станции за новите електробуси във Варна

60-те зарядни станции ще бъдат монтирани в депото на "Градски транспорт", а станциите за бързо зареждане - на обръщачите на Почивка и "Вл. Варненчик"
Започна изграждането на зарядните станции за новите електробуси във Варна

Строително-монтажните работи за изграждане на зарядните станции за новите електробуси, доставени по проект "Екологично чист транспорт за Варна" по ОП "Околна среда", започнаха.

Символична първа копка бе направена в присъствието на кмета на Варна Иван Портних, директора на "Градски транспорт" Николай Антонов, ръководителя на проекта Младен Иванов, представители на фирмата изпълнител и на транспортния превозвач. 60-те зарядни станции ще бъдат монтирани в депото на "Градски транспорт", а станциите за бързо зареждане  - на обръщачите на Почивка и "Вл. Варненчик". Според Николай Антонов батериите на автобусите ще издържат около 300 километра.

„Въпреки проблемите, вече сме на финала на този европейски проект, който защитихме по програма от изминалия програмен период. За съжаление, вече три години няма отворена нито една важна оперативна програма от новия програмен период, което не дава възможност на общините да привличат европейски средства", припомни кметът.

Реализирането на проекта, който се изпълнява в партньорство с "Градски транспорт" ЕАД, ще допринесе за намаляване нивата на фини прахови частици и подобряване качеството на атмосферния въздух.

60-те електрически автобуси, от които 40 са тип "соло", бяха доставени преди няколко месеца и след изграждането на зарядните станции ще бъдат пуснати в движение. 

До момента Община Варна е реализирала още три проекта, свързани с обновяването автопарка на градския транспорт, в рамките на които бяха закупени 85 нови автобуса и 30 тролейбуса.

2023 © Варна е / снимки: Морско Око, Община Варна

На 1 юни: Откриват новата автогара във Варна (ГАЛЕРИЯ)

Тя разполага с 12 сектора за пристигащи и заминаващи автобуси и 35 паркоместа за изчакващи автобуси и микробуси
На 1 юни: Откриват новата автогара във Варна (ГАЛЕРИЯ)

Новата автогара във Варна ще бъде официално открита на 1 юни. Сградата е построена с частна инвестиция от фирмата, която стопанисва старата варненска автогара повече от 20 години. По идея на инвеститора, новата сграда е построена в непосредствена близост до старата, която продължи да работи по време на строителството, за да не се налага Варна да остава без автогара. По проекта са работили екип от архитекти - Мартин Христов, Галина Балева и Венелин Димитров

Новата автогара във Варна разполага с 12 сектора за пристигащи и заминаващи автобуси и 35 паркоместа за изчакващи автобуси и микробуси. Габаритът на новата сграда е подобен в сравнение със старата, като най-голямата разлика е в съотношението между външната и вътрешната чакалня. Решението за подобна промяна се базира на проучване на промененото поведение на пътниците през годините. Инвеститорът констатира, че те прекарват все по-кратко време в самата сграда и обикновено идват директно на стоянката на автобуса непосредствено преди пристигането му. Това се дължи на много фактори, един от които е онлайн продажбата на билети, заради които обичайното в миналото пристигане по-рано, за да се чака на опашка, отпада. Дългият престой за прикачване с друг автобус също е все по-рядко явление, заради все по-голямото предлагане на транспортни услуги и по-добрата координация между превозвачите.

Акцентът на проекта е покритата външна чакалня, която е изцяло видима директно от пътя, за да могат хората веднага да се ориентират къде да отидат.

Друг приоритет, който си е поставил екипът, работил по новата сграда на автогарата, е сградата да осигурява безопасност на пътниците по всяко време на денонощието. "Важно беше да няма тъмни, отделени и скрити от погледа пространства. Голямата височина на козирката на външния перон, както и богатото остъкление на вътрешните части на сградата позволяват всички пространства през които преминават пътниците да се обхванат с един поглед", уточняват от фирмата инвеститор.

Освен със закрита и открита чакалня, новата автогара разполага и с лекарски кабинет, стая за майки с деца, търговски център и кафене, които имат възможност за собствен достъп, както и офиси за превозвачи, непосредствено пред стоянките на автобусите.

2024 © Варна е / снимки: e-arch.bg, 3inspirit