Мобилно меню

20% ръст на немските туристи у нас очакват за летен сезон 2023

Български представители от туристическия бранш участваха в над 1200 бизнес срещи в Германия, за да промотират възможностите за ваканция у нас
20% ръст на немските туристи у нас очакват за летен сезон 2023

С 20% повече немски туристи може да очакваме у нас това лято, сочат данните на резервациите в най-големите туроператори в Германия. Това стана ясно по време тематично туристическо роудшоу в Германия, в което представители на 77 хотела, 6 туроператора и двете морски летища във Варна и Бургас, рекламираха заедно българското Черноморие.

Инициативата, организирана съвместно от Министерството на туризма и браншовото обединение Bulgarian Black Sea Alliance, премина през градовете Берлин, Лайпциг, Мюнхен, Франкфурт, Дюселдорф и Дуисбург. В рамките на петте дни бяха проведени близо 1200 двустранни срещи с 300 местни райзебюра и туристически агенти, с цел да бъде повишен интересът към морските ни курорти.

Сред официалните гости на отделните прояви бяха Н. Пр. г-жа Елена Шекерлетова – извънреден и пълномощен посланик на България в Германия, Тихомир Патарински – първи секретар в посолството ни в Берлин и представител на Министерството на туризма, генералният консул в Мюнхен Драгомир Димитров, почетният консул в Лайпциг Хайко Шмид, ръководителите на търговски мисии Анета Груйчева, Стефан Йонков и Румен Бонев.

Част от програмата бяха и две срещи с медиите – в градовете Берлин и Мюнхен, по време на които бяха представени най-новите тенденции в предлаганите туристически пакети, сигурността и устойчивостта на дестинацията, богатото културно, кулинарно, балнеологично и спортно разнообразие на продукта. В края на рекламната обиколка участниците се обединиха около становището, че подобен род съвместни представяния повишават доверието на местните партньори и са добра платформа за установяване на нови контакти

Германските туроператори отбелязаха също, че през последните няколко години българският туристически продукт е показал високо качество, отговарящо на стандартите, наложени от основни конкуренти от регион Средиземноморие и Близък Изток. Според тях е необходимо преформулиране на основното рекламно послание, показващо страната ни като евтина и достъпна дестинация, като бъде поставен акцент върху качеството.

Туроператорите в Германия изтъкнаха, че за богати провинции като Бавария, Баден-Вюртемберг и тези в Северозападната част на страната, ниската цена не е сред основните продажбени аргументи, тъй като местната публика на първо място търси качество, а след това цена. За да се надскочи търговското плато не са достатъчни единствено усилията на отделните субекти в сектора – хотелиери, ресторантьори и туроператори. Нужен е синергичният ефект от общите усилия на бранша, обединен от Министерството на туризма и браншови организации каквато е Bulgarian Black Sea Alliance, казаха още участниците от немска страна.

Сред присъстващите на срещите във Франкфурт бе и Маринела Холтфретер – рекламен специалист от български произход, работеща за голяма немска маркетингова агенция, която сподели, че за първи път в 30-годишния й опит България излиза извън рамките на туристическите изложения в усилията си да достигне до повече потенциални клиенти от Германия.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър КК Албена

Близо 83 хиляди туристи са посетили Варна през месец май

Приходите от нощувки в областта са около 20 млн. лв. и са с 55% спрямо същия месец на предходната година
Близо 83 хиляди туристи са посетили Варна през месец май

През май 2024 г. в област Варна са функционирали 225 обекта с 10 или повече легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, с 18.1 хил. стаи и 42.7 хил. легла в тях. В сравнение със същия месец на предходната година местата за настаняване се увеличават с 4.2%, а броят на леглата в тях - с 4.4%, отбелязват от Териториално статистическо бюро Североизток.

Общият брой на нощувките в областта е 234.1 хил., или с 20.9% повече в сравнение с година по-рано. Българските граждани са реализирали 60.6 хил. нощувки, а чуждите - 173.5 хиляди.

През май 2024 г. в местата за настаняване с 4 и 5 звезди са реализирани 86.4% от общия брой нощувки на чужди и 62.5% - на български граждани. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 7.2% от нощувките на чужди и 18.8% - на български граждани, докато в обектите с 1 и 2 звезди те са съответно 6.4 и 18.7%.

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване в област Варна се увеличават с 23.3% в сравнение със същия месец на 2023 г. и достига 82.7 хиляди.

От всички пренощували лица 62.9% са чужди граждани, като 88% от тях са нощували в местата за настаняване с 4 и 5 звезди и са реализирали средно по 3.3 нощувки.

Местата за настаняване с 4 и 5 звезди са предпочитани от 62.1% от българските граждани, като средният брой реализирани нощувки в тях е 2.

Общата заетост на леглата в областта е 19.3%, като тя е най-висока в местата за настаняване с 4 и 5 звезди - 21.6%. В сравнение със същия месец на предходната година заетостта на леглата се увеличава с 2.3 процентни пункта.

Приходите от нощувки в област Варна се увеличават с 55% спрямо същия месец на предходната година и достигат 19.7 млн. лв., като 5.1 млн. лв. са от български граждани, а 14.6 млн. лв. - от чужди граждани.

2024 © Варна е