Мобилно меню

Активни действия за решаването на кадровите проблеми в туризма обеща министър Илин Димитров

Процедурите за отдаване под наем на плажове ще са ясни и прозрачни, увери Димитров
Активни действия за решаването на кадровите проблеми в туризма обеща министър Илин Димитров
57

Кадровите проблеми са сред най-наболелите в сектор туризъм. Ресорният министър Илин Димитров обеща активни действия за разрешаването им при встъпване в длъжност за втория си мандат като част от служебен кабинет. Експертът увери, че ще се работи активно по места, като се отчитат характерните специфики и нужди на всеки регион.

Предстои провеждане на работни срещи в 28-те областни града на страната, за да обсъдим заедно с бизнес, администрация и учебни заведения как да се подобри връзката между образованието и бизнеса.

Димитров отбеляза, че приоритет в работата му през втория мандат начело на министерството на туризма ще е и прецизирането на времевата рамка за туристическите стажове, както и подобряване на нормативната уредба при наемането на лица от трети страни.

Ще се ръководим в работата си, както и досега, от принципи като експертност и максимална прозрачност при действията си в подкрепа на сектора.

Служебният министър на туризма увери, че при възможност за корекции в Плана за възстановяване и устойчивост, ще се помисли за включването на повече възможности за финансиране на сектора. Той подчерта, че и през втория му мандат ще продължат действията по изработването на модел за гаранционен фонд за туроператорите.

Димитров се ангажира твърдо с провеждането на ясни и прозрачни процедури за отдаване под наем на плажове, като отбеляза, че в процеса ще бъдат включени наблюдатели от КПКОНПИ, МВР и ДАНС. Той допълни, че ще бъде осъществена информационна разяснителна кампания в туризма съвместно с компетентните органи (КЗП, МВР и НАП) със съвети към потребителите и търговците с цел ограничаване на сивия сектор и нелоялните практики в сектора.

Илин Димитров обяви, че поредната текуща цел пред министерството е подготовката на сезон лято 2023.

"Ще бъдат организирани поредица работни срещи зад граница, страната ни като привлекателна дестинация ще бъде бъде представена в кампаниите и на международни туроператори, ще бъдат организирани поредица от журналистически турове с прецизно подбрани участници, ще се представим по най-добрия начин на всички туристически борси до края на април."

Министър Димитров припомни, че предстои разкриване на туристически представителства на България в Румъния и Великобритания, в процес е процедурата по назначаването на туристическо аташе в Турция, което ще помогне за популяризиране на страната ни като атрактивна дестинация. Тече и активна подготовка за провеждане на 68-ата сесия на Регионална комисия „Европа“ на Световната Организация по туризъм към ООН, чийто домакин е София в периода 30.05 – 2.06 2023 г.

2023 © Варна е

С близо 200 000 лева държавата ще осигури спасители на плажове без концесионери във Варненско

Областната администрация вече е открила процедурата
С близо 200 000 лева държавата ще осигури спасители на плажове без концесионери във Варненско
110

Плажове във Варна остават без концесионери. За водното спасяване там ще плаща държавата. По двама водни спасители ще има на плажовете без концесионер във Варненско. За тях държавата ще плати близо 200 000 лева. Областната администрация вече е открила процедурата, информира БНТ.

"Тази обществена поръчка би трябвало да приключи, като включим и срока за обжалване евентуално към 15 до 23 юни", съобщи Марио Смърков, областен управител на Варна.

Част от неохраняемите плажове се намират на атрактивни места, други са без концесионер от много години. Един от тях е плажът на Камчия, който е сред най-предпочитаните в района. Областната администрация търси възможност и за тяхното подсигуряване.

"Най-вероятно ще обособим на тях по един пост, но ако приключи тази обществена поръчка тя ще е със срок от два месеца - от средата на юли до средата на септември", допълни Марио Смърков.

Повечето летовници предпочитат обезопасените плажове.

Ако останат средства от втората обществена поръчка за водно спасяване на безстопанствени плажове, Областната администрация ще ги инвестира в поставяне на мрежа на срутището на крайбрежната алея във Варна.

 

2023 © Варна е / източник: БНТ