Мобилно меню

Близо 200 000 пътници са посрещнати на летище Варна през септември

Регистриран е ръст от 11% спрямо предходната година, но все още не са възстановени нивата от преди Ковид пандемията
Близо 200 000 пътници са посрещнати на летище Варна през септември

Повече пътници през септември 2023 г. в сравнение с година по-рано, отчита летище Варна. Обслужени са 199 498 пътници, което е с +11% повече спрямо септември 2022-ра, когато са били 179 479. Посрещнати са 1524 самолета, което е с 8% повече в сравнение с миналата година, показват данните на фирмата концесионер на аеропорта в морската столица. Въпреки позитивната тенденция, нивата все още са по-ниски от годината преди ковид пандемията - 2019-а.

И през септември на Летище Варна са посрещнати най-много пътници от Германия, но Полша е близо до лидерската позиция. Следват България (отчитат се вътрешните полети между София и Варна на „България Еър“ и „Раян ер“), Великобритания и Турция (заради многото български чартъри до южната съседка и директните полети на Turkish Airlines). През тази година британските туристи са изключително малко по Северното Черноморие заради липсата на чартъри. Основно идват гости по редовните линии на нискотарифните авиокомпании, отбелязват от travelnews.bg.

2023 © Варна е / снимка: Varna Airport

Учредиха нова Българска хотелска асоциация

Целта на организацията е да подпомага развитието на хотелиерството като изработва стратегии и програми за развитие и подпомага комуникацията с институциите
Учредиха нова Българска хотелска асоциация

Новата Българска хотелска асоциация вече е учредена и е вписана в Търговския регистър. Това съобщи нейният председател Веселин Данев пред TravelNews.bg. 

Целта на новата асоциация е да насърчава и подпомага развитието на хотелиерството, като част туристическия сектор в България; да защитава правата и интересите на членовете си пред държавни, общински, административни и други органи и организации, пише в Търговския регистър. Тя ще изработва стратегии и програми за развитие на съответните пазари и популяризиране на търговската дейност на членовете си и ще осъществява посредничество в комуникацията между Министерство на туризма и други административни органи и търговските партньори. 

Сред задачите на новоучредената организация също така е да популяризира модерни търговски практики и технологични решения; да осъществява на сътрудничество с други браншови организации;  да оказва съдействие за решаване на проблеми в областта на хотелиерския бизнес; да съдейства за стабилизиране на хотелиерския туристически бранш от маркетингова гледна точка. Планира се също организацията да осъществява активен диалог с български и европейски институции, специалисти, журналисти, за популяризиране на България като туристическа дестинация. Освен това ще създава условия за сътрудничество на заинтересованите публични институции, неправителствени организации и предприятия за развитие на хотелиерския туристически сектор в България.

Българска хотелиерска асоциация ще участва в национални и международни програми. Ще отговаря и съдейства за подготовка на проектни предложения, осигуряване на партньори и подпомагане. Нейна задача ще е също да оказва помощ при проблеми, свързани с развитието на хотелиерския сектор.

2024 © Варна е