Мобилно меню

BUBSPA: Св. Св. Константин и Елена е курорт с отлични условия за климатолечение

Българският съюз по балнеология и СПА туризъм ще обсъди нарастващия потенциал за здравен туризъм в българските климатични дестинации по време на 10-ия си юбилеен годишен форум
BUBSPA: Св. Св. Константин и Елена е курорт с отлични условия за климатолечение
53

Десетият годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA) ще се проведе на 11 и 12 септември в Чепеларе. Основната тема на юбилейния форум ще е нарастващият потенциал на здравния туризъм в българските климатични дестинации, обявиха от BUBSPA. Конгресът за поредна година ще събере експерти от страната и чужбина, представители на бизнеса, местните и държавни власти. От BUBSPA подчертаха, че отлични възможности за климатолечение има на територията на цялата страна - както на морския бряг, в това число курортите Св. Св. Константин и Елена, Албена и др., така и във вътрешността на страната и емблематичните балнеоложки дестинации Сандански, Велинград, Белчин баня, Сапарева баня и др., а и в планинските ни курорти, разположени на средна височина от 1 000 до 1 800 метра надморска височина.

Темата за климатичните дестинации и здравния туризъм е изключително подходяща за България, предвид значителния потенциал, който различните ни региони имат, отбеляза председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация Сийка Кацарова.

Здравният туризъм обхваща и онези видове туризъм, чиято основна мотивация е принос към доброто физическо, умствено и духовно здраве, чрез използване на природните ресурси, в това число климат, минерални води, лечебни калонаходища, както и медицински и уелнес дейности, които повишават психофизическия капацитет на човека

Страната ни е сред лидерите в Европа по богатство и разнообразие на хидротермални води и биоклиматолечение, както и по отношение на съществуващи, развити и сертифицирани ресурси на минерална вода, изтъкна Сийка Кацарова. Тя посочи, че основен фактор за развитието на страната ни като предпочитана дестинация за здравен туризъм са климатичните дадености – приятен и здравословен климат през цялата година, който благоприятства развитието на България като дестинация на 4 сезона. 

Балнеологията и СПА туризмът може да се превърнат в естествен фронт за борба с различни заболявания, както и за надеждно укрепване след тях, което би довело до всеобхватно развитие на здравеопазването, убедени са от Европейската СПА асоциация. От ЕСПА вярват, че балнеологията оказва благотворно въздействие и върху пациенти, засегнати от коронавирус, тъй като подпомага възстановяването на имунната система и е подходяща, както за възстановяване, така и за превенция на заболяването, наред със здравословния начин на живот.

2023 © Варна е / снимка: КК Св. Св. Константин и Елена

С близо 200 000 лева държавата ще осигури спасители на плажове без концесионери във Варненско

Областната администрация вече е открила процедурата
С близо 200 000 лева държавата ще осигури спасители на плажове без концесионери във Варненско
110

Плажове във Варна остават без концесионери. За водното спасяване там ще плаща държавата. По двама водни спасители ще има на плажовете без концесионер във Варненско. За тях държавата ще плати близо 200 000 лева. Областната администрация вече е открила процедурата, информира БНТ.

"Тази обществена поръчка би трябвало да приключи, като включим и срока за обжалване евентуално към 15 до 23 юни", съобщи Марио Смърков, областен управител на Варна.

Част от неохраняемите плажове се намират на атрактивни места, други са без концесионер от много години. Един от тях е плажът на Камчия, който е сред най-предпочитаните в района. Областната администрация търси възможност и за тяхното подсигуряване.

"Най-вероятно ще обособим на тях по един пост, но ако приключи тази обществена поръчка тя ще е със срок от два месеца - от средата на юли до средата на септември", допълни Марио Смърков.

Повечето летовници предпочитат обезопасените плажове.

Ако останат средства от втората обществена поръчка за водно спасяване на безстопанствени плажове, Областната администрация ще ги инвестира в поставяне на мрежа на срутището на крайбрежната алея във Варна.

 

2023 © Варна е / източник: БНТ