Мобилно меню

Чадърите и шезлонгите на варненските плажове няма да поскъпват за лято 2023

След 24 май най-посещаваните плажове в града и близките курорти ще са напълно готови да посрещнат най-нетърпеливите за слънце и море посетители
Чадърите и шезлонгите на варненските плажове няма да поскъпват за лято 2023

Цените за чадъри и шезлонги във Варна и близките курорти по Северното Черноморие ще запазят нивата си от миналата година. "Цените по градските плажове ще са 5 лева за шезлонг и 5 лева за чадър, в курорта Св. Св. Константин и Елена те ще са в диапазона между 8 и 10 лева", обясни пред btv Андрей Василев, който е представител на фирмата концесионер на плажната ивица във Варна и курорта Св. Св. Константин и Елена.

Всяка година около 24 май започва подготовката на плажовете, на Св. Св. Константин и Елена по-рано, предвид това, че там още по Великден и майските празници се посрещат първите чуждестранни туристи.

"След 24 май плажовете ще бъдат подготвени на местата, които са най-посещавани, ще бъдат подготвени и разкрити за плажуващите, които нямат търпение да съберат слънчеви лъчи."

Ежегодно подготовката на варненските плажове за летовници преминава през заравняване с машина на пясъчната ивица, след което всеки ден се извършва машинно и ръчно почистване. Ще бъдат разкрити и спасителни постове - в началото на най-посещаваните от туристи места, ще бъде осигурено и медицинско обслужване. Дератизацията и дезакаризацията се прави неколкократно по време на сезона.

В курортния комплекс Албена също се запазват цените от миналата година, т.е. комплект два шезлонга с един чадър и през лято 2023 ще струват 21 лева. Гостите на хотелите получават включени в пакета, който са заплатили, безплатни чадъри и шезлонги. Свободните зони на плажа се запазват на 50%, има достатъчно място за всички гости. От комплекса са подготвили и специална изненада за всички свои посетители - Арена Бийч Албена, на която ще се провеждат всички летни концерти.

2023 © Варна е

По-малко туристи са посетили Варна през април

Приходите от нощувки през месеца са 7 млн. лв.
По-малко туристи са посетили Варна през април

През април 2024 г. в област Варна са функционирали 163 обекта с 10 и повече легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, с 8.1 хил. стаи и 18.7 хил. легла в тях. В сравнение със същия период на предходната година местата за настаняване се увеличават с 5.8%, а броят на леглата в тях намалява с 4.6%, отбелязват от Териториално статистическо бюро Североизток.

Общият брой на нощувките в областта е 87.2 хил., или с 13.7% по-малко в сравнение с година по-рано. Българските граждани са реализирали 41.7 хил. нощувки, а чуждите - 45.5 хиляди.

През април 2024 г. в местата за настаняване с 4 и 5 звезди са реализирани 78.3% от общия брой нощувки на чужди и 53.7% - на български граждани. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 15.5% от нощувките на чужди и 23.9% - на български граждани, докато в 1 и 2 звезди те са съответно 6.2 и 22.4%.

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване в област Варна намалява с 11.5% в сравнение със същия месец на 2023 г. и достига 35.9 хиляди. От всички пренощували лица 38.3% са чужди граждани, като 78.5% от тях са нощували в местата за настаняване с 4 и 5 звезди и са реализирали средно по 3.3 нощувки.

Местата за настаняване с 4 и 5 звезди са предпочитани от 51.6% от българските граждани, като средният брой реализирани нощувки в тях е 2.0.

Общата заетост на леглата в областта е 17.6%, като тя е най-висока в местата за настаняване с 4 и 5 звезди - 19.8%. В сравнение със същия месец на предходната година заетостта на леглата намалява с 0.2 процентни пункта.

Приходите от нощувки в област Варна намаляват с 2.4% спрямо същия месец на предходната година и достигат 7 млн. лв., като 3.2 млн. лв. са от български граждани, а 3.8 млн. лв. - от чужди граждани.

2024 © Варна е