Мобилно меню

До 10 дни ще бъде взето решение за бараките в Златни пясъци

Институциите не си прехвърлят отговорност, заяви регионалният министър Иван Шишков при работна среща с кмета на Варна Иван Портних
До 10 дни ще бъде взето решение за бараките в Златни пясъци
118

В рамките на 10 дни предстои да се вземе решение за съдбата на бараките в курорта Златни пясъци. Това стана ясно по време на работна среща между кмета на Варна Иван Портних и министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

"Институциите не си прехвърлят отговорност. Надявам се ще бъдем единни да приложим закона", подчерта министър Шишков.

В края на април кметът Иван Портних изпрати писма до министрите на регионалното развитие и благоустройството - Иван Шишков, и на туризма - Илин Димитров, в които настоява търговските обекти в курорта Златни пясъци, за които Община Варна не е изработвала и внасяла за съгласуване в МТ схеми, нито е издавала разрешение за поставянето им, да бъдат премахнати.

"Най-красивият национален курорт по Северното Черноморие - „Златни пясъци“, за поредна година посреща първите туристи в неугледен вид, със стотици грозни търговски обекти по централната алея, които са с изтекли разрешителни преди повече от 2 години! Община Варна не е изработвала и внасяла за съгласуване в Министерството на туризма схеми, нито е издавала разрешения за поставянето им, което ги прави незаконни. Затова липсата на адекватна реакция и бездействието от институциите, които имат отношение към проблема, е силно озадачаваща", се казва в писмото.

Кметът припомня, че Община Варна няма правомощия да премахва незаконни обекти, които се намират на територията на национални курорти. Съгласно чл.13, ал. 6 от ЗУЧК, по реда на чл.57а от ЗУТ, това е в компетенциите на ДНСК, към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съответно на РДНСК - Варна.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

С близо 200 000 лева държавата ще осигури спасители на плажове без концесионери във Варненско

Областната администрация вече е открила процедурата
С близо 200 000 лева държавата ще осигури спасители на плажове без концесионери във Варненско
110

Плажове във Варна остават без концесионери. За водното спасяване там ще плаща държавата. По двама водни спасители ще има на плажовете без концесионер във Варненско. За тях държавата ще плати близо 200 000 лева. Областната администрация вече е открила процедурата, информира БНТ.

"Тази обществена поръчка би трябвало да приключи, като включим и срока за обжалване евентуално към 15 до 23 юни", съобщи Марио Смърков, областен управител на Варна.

Част от неохраняемите плажове се намират на атрактивни места, други са без концесионер от много години. Един от тях е плажът на Камчия, който е сред най-предпочитаните в района. Областната администрация търси възможност и за тяхното подсигуряване.

"Най-вероятно ще обособим на тях по един пост, но ако приключи тази обществена поръчка тя ще е със срок от два месеца - от средата на юли до средата на септември", допълни Марио Смърков.

Повечето летовници предпочитат обезопасените плажове.

Ако останат средства от втората обществена поръчка за водно спасяване на безстопанствени плажове, Областната администрация ще ги инвестира в поставяне на мрежа на срутището на крайбрежната алея във Варна.

 

2023 © Варна е / източник: БНТ