Мобилно меню

Илин Димитров: Предстоящият летен сезон няма да е лесен!

Нямам желание да участвам в служебен кабинет, пожелавам успехи на бъдещия министър, заяви той
Илин Димитров: Предстоящият летен сезон няма да е лесен!

Бившият министър на туризма в два служебни кабинета Илин Димитров заяви, че няма желание да участва в предстоящия служебен кабинет. Той подчерта, че се чувства щастлив и спокоен в настоящата си позиция като съветник на президента в сферите туризъм и култура. В съобщение в социалните мрежи, Димитров отбеляза, че не се наема да прави прогнози кой ще е следващият министър на туризма, но подчерта, че задачата му ще е доста отговорна, тъй като предстоящият сезон няма да е лек. Ето цялото изявление, което Илин Димитров помести в официалния си профил във Фейсбук: 

"В последните 2 дни ми звъннаха над 50 души (10 от тях председатели на браншови организации) с въпроси относно участие или неучастие в служебен кабинет. Благодаря на всички за подкрепата, оценявам я. С цел да понижа нивата си на стресови хормони в следващата седмица, да запазя все още черна малкото останала ми коса, да не предизвиквам излишни тревоги, трепети и вълнение, то искам да обявя, че нито имам желание, нито ще участвам в този служебен кабинет.

Не си позволявам дори да правя и предположения кой ще е министър. Това си е работа на служебния премиер, дано да си направи добра преценка.

Харесвам сегашната си позиция много и съм щастлив от нещата, които правя в Администрацията на президента. Имаме много започнати проекти по линия на културата, религията и туризма (те много често вървят ръка за ръка) и така се чувствам полезен. Пожелавам успехи на бъдещия министър (без значение дали е мъж или жена) и кураж, защото сезонът идва и няма да е лесен или лек. Още веднъж, сърдечни благодарности за подкрепата, но в тази ми позиция се чувствам прекрасно и няма нужда името ми да се върти напразно. Ако има нещо, то ще го съобщя."

2024 © Варна е / снимка: Фейсбук

По-малко туристи са посетили Варна през април

Приходите от нощувки през месеца са 7 млн. лв.
По-малко туристи са посетили Варна през април

През април 2024 г. в област Варна са функционирали 163 обекта с 10 и повече легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, с 8.1 хил. стаи и 18.7 хил. легла в тях. В сравнение със същия период на предходната година местата за настаняване се увеличават с 5.8%, а броят на леглата в тях намалява с 4.6%, отбелязват от Териториално статистическо бюро Североизток.

Общият брой на нощувките в областта е 87.2 хил., или с 13.7% по-малко в сравнение с година по-рано. Българските граждани са реализирали 41.7 хил. нощувки, а чуждите - 45.5 хиляди.

През април 2024 г. в местата за настаняване с 4 и 5 звезди са реализирани 78.3% от общия брой нощувки на чужди и 53.7% - на български граждани. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 15.5% от нощувките на чужди и 23.9% - на български граждани, докато в 1 и 2 звезди те са съответно 6.2 и 22.4%.

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване в област Варна намалява с 11.5% в сравнение със същия месец на 2023 г. и достига 35.9 хиляди. От всички пренощували лица 38.3% са чужди граждани, като 78.5% от тях са нощували в местата за настаняване с 4 и 5 звезди и са реализирали средно по 3.3 нощувки.

Местата за настаняване с 4 и 5 звезди са предпочитани от 51.6% от българските граждани, като средният брой реализирани нощувки в тях е 2.0.

Общата заетост на леглата в областта е 17.6%, като тя е най-висока в местата за настаняване с 4 и 5 звезди - 19.8%. В сравнение със същия месец на предходната година заетостта на леглата намалява с 0.2 процентни пункта.

Приходите от нощувки в област Варна намаляват с 2.4% спрямо същия месец на предходната година и достигат 7 млн. лв., като 3.2 млн. лв. са от български граждани, а 3.8 млн. лв. - от чужди граждани.

2024 © Варна е