Мобилно меню

Илин Димитров стана секретар по туризъм на президента Румен Радев

Бившият служебен министър отказал пост в редовния кабинет и напуснал "Продължаваме промяната"
Илин Димитров стана секретар по туризъм на президента Румен Радев

Бившият министър на туризма в последните две служебни правителства – Илин Димитров, вече е секретар на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура, информира TravelNews.

„Искам да продължа да бъда полезен и да помагам на туристическия бранш“, заяви Илин Димитров. Той откри джаз фестивала в Боровец от името на президента.

Илин Димитров е напуснал и партията „Продължаваме промяната“, на която беше член и беше едно от водещите лица във Варна. Той е канен да остане министър на туризма и в редовното правителство, но е отказал.

Илин Димитров е на 39 години и беше председател на комисията по туризъм в 47-ото Народно събрание от "Продължаваме промяната". Преди да започне парламентарната му кариера беше председател на Варненската туристическа камара и преподавател по туризъм в Икономическия университет в морската столица. Бил е председател на Асоциацията на аниматорите и управител на компания за подбор на кадри от чужбина. Завършил е Езикова гимназия в родния си град - Добрич.

2023 © Варна е

4.6 млн. лв. са приходите от нощувки на туристи във Варна през декември

Гостите на морската столица в последния месец на 2023-та са били 28.7 хиляди, над 30% от тях са чужденци
4.6 млн. лв. са приходите от нощувки на туристи във Варна през декември

През декември 2023 г. в област Варна са функционирали 136 обекта с 10 и повече легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, с 5.3 хил. стаи и 12 хил. легла в тях. В сравнение с декември 2022 г. местата за настаняване се увеличават с 5.4%, а броят на леглата в тях - с 8.8%, отбелязват от Териториално статистическо бюро Североизток.

Общият брой на нощувките в областта е 55.6 хил., или с 4% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Българските граждани са реализирали 31.9 хил. нощувки, а чуждите - 23.7 хиляди.

През декември 2023 г. в местата за настаняване с 4 и 5 звезди са реализирани 76.4% от общия брой нощувки на чужди и 53% - на български граждани. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 17.1% от нощувките на чужди и 23.9% - на български граждани, докато в 1 и 2 звезди те са съответно 6.5 и 23.1%.

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване в област Варна се увеличава с 8.4% в сравнение със същия месец на 2022 г. и достига 28.7 хиляди. От всички пренощували лица 30.9% са чужди граждани, като 80.3% от тях са нощували в местата за настаняване с 4 и 5 звезди и са реализирали средно по 2.5 нощувки.

Местата за настаняване с 4 и 5 звезди са предпочитани от 51% от българските граждани, като средният брой реализирани нощувки в тях е 1.7.

Общата заетост на леглата в областта е 15%, като тя е най-висока в местата за настаняване с 4 и 5 звезди - 18.6%. В сравнение със същия месец на предходната година заетостта на леглата намалява с 0.7 процентни пункта, като намалението е най-голямо при местата за настаняване с 3 звезди - с 2.1 процентни пункта.

Приходите от нощувки в област Варна се увеличават с 19.8% спрямо същия месец на предходната година и достигат 4.6 млн. лв., като 2.5 млн. лв. са от български граждани, а 2.1 млн. лв. - от чужди граждани.

2024 © Варна е