Мобилно меню

Избора на кариера в туризма ще насърчава Министерството с кампания сред младите

Министър Илин Димитров и неговите заместник министри ще посетят всички над 110 средни училища у нас, в които се изучава специалността
Избора на кариера в туризма ще насърчава Министерството с кампания сред младите
39

Министерството на туризма организира кампания за привличане и задържане на младите хора да градят кариера в бранша. "Сътрудничеството между институции, бизнес и училища е ключово за решаване на проблема с кадрите в туризма", убеден е министър Илин Димитров.

Кампанията на министерството на туризма е в контекста на обявената от ЕК Европейска година на уменията през 2023-та.

Илин Димитров е убеден, че на младите хора от училищата по туризъм трябва да бъде показано, че това е една перспективна и привлекателна сфера за реализация.

"Има много възможности за кариерно развитие в туризма, необходимо е само да имат повече информация и стимули. Всеки един работещ в сектора допринася за качеството на нашия туристически продукт. А без обучение на кадри, няма как да имаме качествен продукт"

В рамките на кампанията министърът на туризма и неговите заместници ще проведат поредица от срещи в професионалните гимназии по туризъм в страната. "Целта ни е с колегите ми заместник-министри да посетим повечето от над 110-те средни училища, в които се изучава туризъм и чрез разговори, срещи с успешни мениджъри и споделяне на добрите практики да мотивираме учениците, да ги увлечем и да им покажем, че всъщност те са утрешните специалисти", обобщи Илин Димитров.

2023 © Варна е

Най-големият британски туроператор може да стартира чартърни полети до Варна от догодина

Ще се предлагат почивки в курортите по Северното Черноморие - Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена, Албена
Най-големият британски туроператор може да стартира чартърни полети до Варна от догодина
110

Най-големият британски туроператор – Jet2Holidays, може да стартира чартъри от редица летища във Великобритания до Варна за летния сезон на 2024 г., съобщава TravelNews като се позовава на информация на представителя на компанията у нас.

До момента концернът извършва полети само до Летище Бургас, тъй като най-голям интерес британските туристи проявявали към курорта Слънчев бряг. Ако започнат да се извършват чартърни полети и до летище Варна, от следващата година Jet2Holidays ще предлага почивки и в курортите по Северното Черноморие, като Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена и Албена.

Туроператорът има амбициозен план за 2024 г. за България с огромен ръст от 47% повече самолетни седалки в чартърите. В цифрово изражение означава над 25 000 нови места и туристи. Проучват се и възможностите за стартиране на градски пътувания (city breaks) до София и Пловдив с полети до двата града. Засега на заден план остават зимните курорти в България. Jet2Holidays ще разполага със 140 нови самолета през следващата година.

Записванията на британския пазар за предстоящия летен сезон 2023 вървят с ръст около 10% спрямо миналата година, посочи Иван Грошев - управител на компанията, която представлява британския концерн у нас. Той се надява да бъдат достигнати нивата от преди пандемията. Очаква се Министерството на туризма да проведе роуд шоу във Великобритания през април и да засили рекламата на този пазар. Искането беше поставено от Националния борд по туризъм и британските туроператори.

Обединеното Кралство е третият най-важен пазар за летния туризъм след Румъния и Германия. През 2019 г. България е посетена от общо над 470 000 британски туристи.

2023 © Варна е