Мобилно меню

Летище Варна откри летния сезон

На аеропорта в морската столица посрещнаха туристи от Люксембург, до края на месеца ще стартират и чартърите от Германия и Полша
Летище Варна откри летния сезон
102

Летище Варна откри активния летен сезон на 5 май. С впечатляваща водна арка, много изненади, сувенири и мускали с традиционно розово масло бяха посрещнати туристите от първия полет от Люксембург за 2023-та.

От 21 години насам, авиопревозвачът Luxair осъществява полети без прекъсване до Летище Варна, дори и по време на COVID-19. Лятната им полетната програма ще се изпълнява до края на месец септември.

От средата на този месец започват да се извършват първите чартърни полети от Германия, като седмица след това стартират и първите чартъри от Полша. През този сезон ще бъдат подновени полетите от Хелзинки, които стартират от началото на месец юни, след тригодишно прекъсване.

И тази година Летище Варна ще посрещне две нови авиокомпании Arkia Israeli Airlines и Braathens International Airways, които ще изпълняват чартърни полети до Варна съответно от Тел Авив и от Копенхаген.

Очаква се сериозен интерес и от страна на чешките туристи до Северното Черноморие, като за първи път ще се изпълняват и директни полети от Карлови Вари в Чехия до Варна.

За любителите на пътешествията това лято ще се предлагат още повече възможности за директни полети до нови интересни дестинации.

От началото на май националният авиопревозвач Bulgaria Air увеличава честотите на полетите си от София до Варна, като през делничните дни по 3 пъти на ден, а в събота и неделя по 2 пъти дневно.

На 5 юни Air Serbia стартира нов маршрут с редовни полети от сръбската столица Белград до Варна.

От 6 юни редовни полети ще бъдат оперирани също и до новото летище Радом във Варшава, които ще се изпълняват от полския национален авиопревозвач LOT Polish Airlines.

В допълнение, през тази година Ryanair ще предлага и директни полети до Краков, стартиращи от началото на юли.

От Летище Варна очакват ръст на трафика през 2023 спрямо изминалата 2022 г., но и тази година не се прогнозира да бъдат достигнати нивата от 2019 година.

2023 © Варна е / снимки: Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД / пресцентър

С близо 200 000 лева държавата ще осигури спасители на плажове без концесионери във Варненско

Областната администрация вече е открила процедурата
С близо 200 000 лева държавата ще осигури спасители на плажове без концесионери във Варненско
110

Плажове във Варна остават без концесионери. За водното спасяване там ще плаща държавата. По двама водни спасители ще има на плажовете без концесионер във Варненско. За тях държавата ще плати близо 200 000 лева. Областната администрация вече е открила процедурата, информира БНТ.

"Тази обществена поръчка би трябвало да приключи, като включим и срока за обжалване евентуално към 15 до 23 юни", съобщи Марио Смърков, областен управител на Варна.

Част от неохраняемите плажове се намират на атрактивни места, други са без концесионер от много години. Един от тях е плажът на Камчия, който е сред най-предпочитаните в района. Областната администрация търси възможност и за тяхното подсигуряване.

"Най-вероятно ще обособим на тях по един пост, но ако приключи тази обществена поръчка тя ще е със срок от два месеца - от средата на юли до средата на септември", допълни Марио Смърков.

Повечето летовници предпочитат обезопасените плажове.

Ако останат средства от втората обществена поръчка за водно спасяване на безстопанствени плажове, Областната администрация ще ги инвестира в поставяне на мрежа на срутището на крайбрежната алея във Варна.

 

2023 © Варна е / източник: БНТ