Мобилно меню

Летище Варна откри летния сезон

На аеропорта в морската столица посрещнаха туристи от Люксембург, до края на месеца ще стартират и чартърите от Германия и Полша
Летище Варна откри летния сезон

Летище Варна откри активния летен сезон на 5 май. С впечатляваща водна арка, много изненади, сувенири и мускали с традиционно розово масло бяха посрещнати туристите от първия полет от Люксембург за 2023-та.

От 21 години насам, авиопревозвачът Luxair осъществява полети без прекъсване до Летище Варна, дори и по време на COVID-19. Лятната им полетната програма ще се изпълнява до края на месец септември.

От средата на този месец започват да се извършват първите чартърни полети от Германия, като седмица след това стартират и първите чартъри от Полша. През този сезон ще бъдат подновени полетите от Хелзинки, които стартират от началото на месец юни, след тригодишно прекъсване.

И тази година Летище Варна ще посрещне две нови авиокомпании Arkia Israeli Airlines и Braathens International Airways, които ще изпълняват чартърни полети до Варна съответно от Тел Авив и от Копенхаген.

Очаква се сериозен интерес и от страна на чешките туристи до Северното Черноморие, като за първи път ще се изпълняват и директни полети от Карлови Вари в Чехия до Варна.

За любителите на пътешествията това лято ще се предлагат още повече възможности за директни полети до нови интересни дестинации.

От началото на май националният авиопревозвач Bulgaria Air увеличава честотите на полетите си от София до Варна, като през делничните дни по 3 пъти на ден, а в събота и неделя по 2 пъти дневно.

На 5 юни Air Serbia стартира нов маршрут с редовни полети от сръбската столица Белград до Варна.

От 6 юни редовни полети ще бъдат оперирани също и до новото летище Радом във Варшава, които ще се изпълняват от полския национален авиопревозвач LOT Polish Airlines.

В допълнение, през тази година Ryanair ще предлага и директни полети до Краков, стартиращи от началото на юли.

От Летище Варна очакват ръст на трафика през 2023 спрямо изминалата 2022 г., но и тази година не се прогнозира да бъдат достигнати нивата от 2019 година.

2023 © Варна е / снимки: Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД / пресцентър

Учредиха нова Българска хотелска асоциация

Целта на организацията е да подпомага развитието на хотелиерството като изработва стратегии и програми за развитие и подпомага комуникацията с институциите
Учредиха нова Българска хотелска асоциация

Новата Българска хотелска асоциация вече е учредена и е вписана в Търговския регистър. Това съобщи нейният председател Веселин Данев пред TravelNews.bg. 

Целта на новата асоциация е да насърчава и подпомага развитието на хотелиерството, като част туристическия сектор в България; да защитава правата и интересите на членовете си пред държавни, общински, административни и други органи и организации, пише в Търговския регистър. Тя ще изработва стратегии и програми за развитие на съответните пазари и популяризиране на търговската дейност на членовете си и ще осъществява посредничество в комуникацията между Министерство на туризма и други административни органи и търговските партньори. 

Сред задачите на новоучредената организация също така е да популяризира модерни търговски практики и технологични решения; да осъществява на сътрудничество с други браншови организации;  да оказва съдействие за решаване на проблеми в областта на хотелиерския бизнес; да съдейства за стабилизиране на хотелиерския туристически бранш от маркетингова гледна точка. Планира се също организацията да осъществява активен диалог с български и европейски институции, специалисти, журналисти, за популяризиране на България като туристическа дестинация. Освен това ще създава условия за сътрудничество на заинтересованите публични институции, неправителствени организации и предприятия за развитие на хотелиерския туристически сектор в България.

Българска хотелиерска асоциация ще участва в национални и международни програми. Ще отговаря и съдейства за подготовка на проектни предложения, осигуряване на партньори и подпомагане. Нейна задача ще е също да оказва помощ при проблеми, свързани с развитието на хотелиерския сектор.

2024 © Варна е