Мобилно меню

Министър Евтим Милошев: Очакваме умерен ръст на туристи това лято

Готовността за летния сезон по Северното Черноморие инспектира служебният министър на туризма
Министър Евтим Милошев: Очакваме умерен ръст на туристи това лято

Община Варна е готова за предстоящия туристически сезон. Предприети са мерки и са обезпечени всички дейности, които касаят летния туризъм в града и в курортните комплекси. Спрени са големи проекти за ремонт на пътищата към комплексите и на входа на града от летище Варна. Общината ще осигури финансирането на постоянен противопожарен екип, както и подсиленото полицейско присъствие в КК „Златни пясъци“ през сезона. Обработват се всички тревни площи и започва рехабилитация на пътните настилки, където е наложително. Новият състав на Консултативния съвет по въпросите на туризма ще се свиква редовно и ще обсъжда всички текущи въпроси.

Това заяви кметът Благомир Коцев по време на срещата си в община Варна със служебния министър на туризма Евтим Милошев, кметове на общини от Северното Черноморие, Областна администрация – Добрич и представители на институциите, които имат ангажимент към подготовката на туристическия сезон.

Според министър Милошев Северното Черноморие очаква умерен ръст на туристи на база предварителни записвания, но „ласт минит“ посещенията ще направят сезона устойчив въпреки международните конфликти в близост до нас. По думите му навсякъде има нужда от подсилване на административния капацитет на отговорните институции, видимо присъствие на контролните органи и междуведомствени звена за постоянни проверки.

На срещата бяха отчетени като особено положителни по отношение на туризма приетите от Народното събрание вчера промени в Закона за чужденците в Република България. Те касаят граждани на трети страни и оптимизират процедурите по издаване на работни визи. Това се отнася най-вече за граждани на държави от Средна Азия, откъдето основно се търси персонал за курортите.

Друга нормативна промяна от началото на този месец касае водното спасяване – повишени са изискванията към квалификацията и лицензите на водните спасители и това притеснява концесионерите на плажовете. Отлагането на вече влязла в сила наредба създава юридически казус с който ще бъде ангажирана междуведомствена група от няколко министерства.

Като проблем за Северното Черноморие беше очертано дивото къмпингуване и големите количества отпадъци, които генерират ползвателите на каравани и палатки извън регламентираните места. По думите на кметовете от по-малките общини, приходите им от концесии не са достатъчни за поддръжката на цялата плажна ивица. Проведена е акция на територията на община Долни Чифлик и са премахнати над 70 каравани, разположени незаконно в защитени територии.  

Редица масово посещавани плажове остават това лято без концесионери, но общините правят всичко възможно да осигурят водното спасяване в част от тях, стана ясно по време на срещата.

За някои от населените места в Област Добрич основен проблем е безводието. Неразвитата инфраструктура също е препятствие пред по-малките общини по северното Черноморие.

В КК „Златни пясъци“ и това лято ще има изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите. Ще се извършват в пъти повече проверки на терен, увериха от ведомството. Започнали са проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще обръщат на съхранението и годността на хранителните продукти, личното здраве и хигиена на персонала.

От ръководството на летище Варна отчетоха готовност да стартират чартърната си програма навреме в средата на месец май. В момента се обслужват 60 редовни полета до 25 държави. Очакванията са през 2025 г. да бъдат достигнати нивата отпреди няколко години.

Едва 2,4% е регистрираната безработица във Варна към края на месец март, отчетоха от Бюрото по труда в града. Интересът към сезонната работа е слаб, дори сред учениците от 11 и 12 клас, които имат право да работят. От НАП пък очакват подсилване на административния капацитет през сезона със служители от вътрешността на страната.

2024 © Варна е / снимка: Пресцентър Общита Варна

Учредиха нова Българска хотелска асоциация

Целта на организацията е да подпомага развитието на хотелиерството като изработва стратегии и програми за развитие и подпомага комуникацията с институциите
Учредиха нова Българска хотелска асоциация

Новата Българска хотелска асоциация вече е учредена и е вписана в Търговския регистър. Това съобщи нейният председател Веселин Данев пред TravelNews.bg. 

Целта на новата асоциация е да насърчава и подпомага развитието на хотелиерството, като част туристическия сектор в България; да защитава правата и интересите на членовете си пред държавни, общински, административни и други органи и организации, пише в Търговския регистър. Тя ще изработва стратегии и програми за развитие на съответните пазари и популяризиране на търговската дейност на членовете си и ще осъществява посредничество в комуникацията между Министерство на туризма и други административни органи и търговските партньори. 

Сред задачите на новоучредената организация също така е да популяризира модерни търговски практики и технологични решения; да осъществява на сътрудничество с други браншови организации;  да оказва съдействие за решаване на проблеми в областта на хотелиерския бизнес; да съдейства за стабилизиране на хотелиерския туристически бранш от маркетингова гледна точка. Планира се също организацията да осъществява активен диалог с български и европейски институции, специалисти, журналисти, за популяризиране на България като туристическа дестинация. Освен това ще създава условия за сътрудничество на заинтересованите публични институции, неправителствени организации и предприятия за развитие на хотелиерския туристически сектор в България.

Българска хотелиерска асоциация ще участва в национални и международни програми. Ще отговаря и съдейства за подготовка на проектни предложения, осигуряване на партньори и подпомагане. Нейна задача ще е също да оказва помощ при проблеми, свързани с развитието на хотелиерския сектор.

2024 © Варна е