Мобилно меню

Министърът на туризма: "Обарачването" е сериозен проблем

Комисия ще провери всички курортни комплекси, а поводът е сигнала на кмета на Варна Иван Портних за незаконни търговски обекти на Златни пясъци
Министърът на туризма: "Обарачването" е сериозен проблем
64

"От няколко дни кметът на Варна ме призовава през медиите да взема становище по въпрос, който е свързан с к.к. Златни Пясъци. Министерството на туризма ще извърши проверка по случая за изясняване на всички релевантни факти и обстоятелствата съобразно функционалната си компетентност".

Това увери през официалния си профил в социалните мрежи министърът на туризма Илин Димитров.

"Казусът е правен и в работата си специализираната администрация на МТ ще изиска и вземе предвид становищата на всички други компетентни институции. Ако се установят нарушения или нередности, разбира се, ще бъдат предприети съответните действия в рамките на закона", категоричен е Илин Димитров.

Министърът на туризма подчертава, че "обарачването" е сериозен проблем, който по съществото си е общонационален. "Ще сформираме комисия, която ще провери всички курортни комплекси", заяви Илин Димитров.

2023 © Варна е

Най-големият британски туроператор може да стартира чартърни полети до Варна от догодина

Ще се предлагат почивки в курортите по Северното Черноморие - Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена, Албена
Най-големият британски туроператор може да стартира чартърни полети до Варна от догодина
110

Най-големият британски туроператор – Jet2Holidays, може да стартира чартъри от редица летища във Великобритания до Варна за летния сезон на 2024 г., съобщава TravelNews като се позовава на информация на представителя на компанията у нас.

До момента концернът извършва полети само до Летище Бургас, тъй като най-голям интерес британските туристи проявявали към курорта Слънчев бряг. Ако започнат да се извършват чартърни полети и до летище Варна, от следващата година Jet2Holidays ще предлага почивки и в курортите по Северното Черноморие, като Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена и Албена.

Туроператорът има амбициозен план за 2024 г. за България с огромен ръст от 47% повече самолетни седалки в чартърите. В цифрово изражение означава над 25 000 нови места и туристи. Проучват се и възможностите за стартиране на градски пътувания (city breaks) до София и Пловдив с полети до двата града. Засега на заден план остават зимните курорти в България. Jet2Holidays ще разполага със 140 нови самолета през следващата година.

Записванията на британския пазар за предстоящия летен сезон 2023 вървят с ръст около 10% спрямо миналата година, посочи Иван Грошев - управител на компанията, която представлява британския концерн у нас. Той се надява да бъдат достигнати нивата от преди пандемията. Очаква се Министерството на туризма да проведе роуд шоу във Великобритания през април и да засили рекламата на този пазар. Искането беше поставено от Националния борд по туризъм и британските туроператори.

Обединеното Кралство е третият най-важен пазар за летния туризъм след Румъния и Германия. През 2019 г. България е посетена от общо над 470 000 британски туристи.

2023 © Варна е