Мобилно меню

На къмпинг през септември: Резервациите двойно повече в сравнение с миналата година

Този тип почивка избират предимно млади хора - между 25 и 45 години, жители на големите градове у нас, както и чужденци
На къмпинг през септември: Резервациите двойно повече в сравнение с миналата година

Летният туристически сезон по Българското Черноморие продължава активно и през септември на къмпинг. Резервациите на каравани, бунгала и кемпери в българската платформа Karavani.bg за предстоящия месец са близо два пъти повече в сравнение със същия период през 2022 година, показват техните данни.

Избора да почиват на къмпинг през септември, резервирайки през платформата за устойчив туризъм, правят предимно млади хора – между 25 и 45 години (над 50%). Търсенето на почивка сред природата е най-вече от хора от големите градове в страната – София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора (над 80%). Тази година се наблюдава и засилен интерес от страна на българи, които живеят в чужбина, както и на чужденци, които избират да прекарат ваканцията си на българските къмпинги. Страните, от които търсят почивка на къмпинг на Българското Черноморие, са Германия, Великобритания, САЩ, Нидерландия, включително и от съседните Румъния и Гърция.

"Спокойно можем да кажем, че през септември летният сезон продължава пълноценно за всички, които предпочитат почивката сред природата. Очакванията са хубавото време да се задържи по-дълго, което е и предпоставка за повече търсене. Тенденция в резервациите тази година е, че през септември се търси по-висок клас преживяване – каравани и бунгала, които предоставят всички удобства и комфорт на посетителите си", сподели основателят на Karavani.bg Николай Неков.

Тенденциите показват още, че по-високите температури през юли са накарали почиващите на къмпинг да търсят с приоритет места на сянка и такива с климатик.

Зачестили са и запитванията за предоставяне на удобства за бебета и малки деца, като кошара, например. Това показва, че все повече родители с по-малки деца избират къмпинга за почивка, която предоставя възможността за игри навън и отделяне от екраните.

Сред предпочитанията на туристите е настаняването да позволява и да е подходящо за домашни любимци.

Популярни този сезон са и last-minute предложенията, които предлагат специални условия в следващите 7-10 дни, показват още данните на Karavani.bg.

Хората търсят и допълнителни активности, които да посетят по време на почивката си. Затова и този сезон екипът на платформата организира поредица йога събития на плажа.

2023 © Варна е / снимка: Къмпинг Къпиновски Манастир

Символично откриха летния сезон на летище Варна

На аеропорта в морската столица посрещнаха първия редовен полет от Париж, през лятото ще се изпълняват полети от над 60 дестинации в повече от 25 страни
Символично откриха летния сезон на летище Варна

Летният сезон на Летище Варна беше символично открит с посрещането на първия редовен полет от Летище Орли във френската столица Париж, осъществен от Transavia France. Това стана в деня на авиацията - 12 април.

Водна арка, символични подаръци и сладки изкушения зарадваха първите туристи за годината, съобщават от аеропорта в морската столица.

За първи път от 2017 г. насам, Transavia France изпълни полет до Летище Варна, като тогава те са били само чартърни. Това лято е и първото с редовни полети, които ще свързват Париж с Варна, като те ще се изпълняват всеки петък, до края на септември.

Към момента цената на билета стартира от 75 евро в посока.

През това лято полети до Летище Варна ще се осъществяват от над 60 дестинации в повече от 25 страни. Увеличена е и честотата на полетите от София до Варна, като през делничните дни ще изпълнява 3 полета на ден, а в събота и неделя ще са 2 полета дневно.

Ето и други от акцентите в лятната полетна програма на Летище Варна.

След успешното начало на маршрута Нант – Варна на Volotea през миналия летен сезон, тази година нискотарифната авиокомпания отново ще го изпълнява, заедно с вече утвърдилия се маршрут Лил-Варна. Полетите се подновяват на 23 април.

От април месец Turkish Airlines увеличава честотите на полетите от Истанбул до Варна. През зимния период те бяха ежедневни, а през лятото ще се изпълняват 11 полета на седмица.

От началото на април и Austrian Airlines ще изпълняват полети, свързващи Варна с Виена - 6 пъти седмично, а от средата на месец април полетите стават ежедневни.

Точно на 1 юни, Air Serbia подновява директните полети от Белград до Варна, 4 пъти седмично и по този начин ще даде възможност да се правят връзки с много други дестинации, до които авиокомпанията изпълнява редовни полети в цяла Европа, САЩ, Руската федерация и Китай.  

С това възможностите за пътуване до целия свят чрез удобни връзки през големи летища не се изчерпват. Нов маршрут се открива и от Германия, като на 3 май Discover Airlines, стартира полети от Мюнхен до Варна с 2 полета седмично. Като това далеч не е единственият полет до Германия. В края на месец април за трето поредно лято авиокомпанията ще изпълнява и редовни полети от Франкфурт до Варна, 3 пъти седмично, като по този начин, освен директни полети до двата немски града, като част от групата на Lufthansa, пътниците имат още повече възможности за свързващи полети до множество дестинации по цял свят.

Нискотарифната компания Ryanair вече поднови полетите от Виена до Варна още в средата на месец март, а oт началото на месец юни подновява и полетите от Катовице и Краков (Полша), както и от Вилнюс (Литва).

Друга нискотарифен превозвач - Wizz Air, ще продължи да изпълнява полети до Берлин, Дортмунд, Хамбург, Меминген (Германия), Лондон Лутън (Великобритания), Шарлероа (Белгия) и Айндховен (Нидерландия).

Чартърната програма от и до Летище Варна също предлага много опции. През месеците април и май за жителите на Варна и региона има заявени чартърни програми до атрактивни дестинации като Турция, Египет, Тунис, Испания и Италия.  Първите чартъри от Германия започват в средата на месец май, като тази година има 2 нови авиокомпании, които ще изпълняват чартърни полети от гр. Хановер – Fly Lili и TUI Deutschland. От втората половина на месец май стартират и чартърните полети от Полша и Скандинавските страни, а в началото на юни и от Чехия.

Всички тези дестинации обещават вълнуващо лято за всички пътешественици, които Летище Варна очаква да посрещне с нетърпение!

2024 © Варна е / снимки: Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт, Ивайло Старчев