Мобилно меню

На Летище Варна посрещнаха пътник № 1 000 001 за 2023-та

Милена Джусто пристигна с полет на Austrian Airline, заедно с 11-годишната си дъщеря Ребека и бе приветствана лично от кмета на Община Варна – Иван Портних, както и от цялото ръководство на морското ни летище
На Летище Варна посрещнаха пътник № 1 000 001 за 2023-та

Летище Варна тържествено посрещна своя пътник № 1 000 001 за тази година! Това е Милена Джусто, която пристигна с полет на Austrian Airlines и бе приветствана лично от кмета на Община Варна – Иван Портних, както и от цялото ръководство на морското ни летище, начело с директора на аеропорта – Димитър Костадинов, и от Главния координационен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД – Николай Секалов.

Милена пътува заедно с 11-годишната си дъщеря Ребека. Милена живее в Милано, Италия, но майка ѝ е българка. Тя идва в страната за първи път от 11 години, за да посети своите роднини, и сподели, че е  изключително изненадана и развълнувана.

Милена получи за спомен от летището раница и куфар, брандирани специално за случая, с пожелания с тях да продължи да посещава многократно страната ни за в бъдеще, а от страна на Austrian Airlines бе зарадвана с червена раница.

Тази година Летище Варна посрещна своя пътник № 1 000 001 повече от месец по-рано, в сравнение с 2022 г., което е индикатор за възстановяването на трафика на морското летище след пандемията от COVID-19, довела до значително намаляване на въздушния трафик по цял свят.

През тази година Летище Варна отчете и най-натоварения си зимен сезон в цялата история, предлагайки богато разнообразие от 18 дестинации, обслужвайки рекорден брой полети и пътници. За първото полугодие (януари-юни 2023 г.) летището отчита ръст от +58%, спрямо 2022 г. и +9%, спрямо предпандемичните данни от 2019 г.

Austrian Airlines стартират оперирането на полети до Летище Варна още през 2005 г. и със своята широка мрежа от дестинации, вече в продължение на 18 години успешно свързват Варна и региона до множество страни от цял свят. Само по маршрута Виена-Варна до момента са извършени близо 12 000 самолетодвижения, превозвайки приблизително 1 000 000 пътници, което е доказателство за популярността на тази полетна линия през годините. Тя се извършва целогодишно, като през летния сезон е ежедневна, а през зимата се извършва 4 пъти седмично.

„Във „Фрапорт Туин Стар“ сме много щастливи да увеличим трафика ни през 2023 г., но има още много необходими стъпки, за да позиционираме България като туристическа дестинация. Имаме нужда от много повече маркетинг в нашите основни държави, както и за привличане на нови пазари като Северна Европа и Близкия Изток. Но днес всички празнуваме и сме радостни да приветстваме пътник № 1 000 001!“, заяви Главният изпълнителен директор на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД - д-р Франк Кванте.

„Горди сме да отпразнуваме днес нашия пътник №:1 000 001 заедно с нашия дългогодишен партньор Летище Варна! Тази впечатляваща цифра е крайъгълен камък в нашето успешно сътрудничество от 2005 г. насам и искаме да изразим нашата благодарност на Летище Варна, тъй като техните професионализъм и ефективност са от основно значение за безпроблемното изпълнение на нашите полети. Заедно очакваме с нетърпение да продължим да предоставяме отлично изживяване при пътуване и да изведем нашето партньорство в успешно бъдеще", сподели Михаел Трестл, Главен търговски директор на Austrian Airlines.

2023 © Варна е / снимки:Ивайло Старчев

Символично откриха летния сезон на летище Варна

На аеропорта в морската столица посрещнаха първия редовен полет от Париж, през лятото ще се изпълняват полети от над 60 дестинации в повече от 25 страни
Символично откриха летния сезон на летище Варна

Летният сезон на Летище Варна беше символично открит с посрещането на първия редовен полет от Летище Орли във френската столица Париж, осъществен от Transavia France. Това стана в деня на авиацията - 12 април.

Водна арка, символични подаръци и сладки изкушения зарадваха първите туристи за годината, съобщават от аеропорта в морската столица.

За първи път от 2017 г. насам, Transavia France изпълни полет до Летище Варна, като тогава те са били само чартърни. Това лято е и първото с редовни полети, които ще свързват Париж с Варна, като те ще се изпълняват всеки петък, до края на септември.

Към момента цената на билета стартира от 75 евро в посока.

През това лято полети до Летище Варна ще се осъществяват от над 60 дестинации в повече от 25 страни. Увеличена е и честотата на полетите от София до Варна, като през делничните дни ще изпълнява 3 полета на ден, а в събота и неделя ще са 2 полета дневно.

Ето и други от акцентите в лятната полетна програма на Летище Варна.

След успешното начало на маршрута Нант – Варна на Volotea през миналия летен сезон, тази година нискотарифната авиокомпания отново ще го изпълнява, заедно с вече утвърдилия се маршрут Лил-Варна. Полетите се подновяват на 23 април.

От април месец Turkish Airlines увеличава честотите на полетите от Истанбул до Варна. През зимния период те бяха ежедневни, а през лятото ще се изпълняват 11 полета на седмица.

От началото на април и Austrian Airlines ще изпълняват полети, свързващи Варна с Виена - 6 пъти седмично, а от средата на месец април полетите стават ежедневни.

Точно на 1 юни, Air Serbia подновява директните полети от Белград до Варна, 4 пъти седмично и по този начин ще даде възможност да се правят връзки с много други дестинации, до които авиокомпанията изпълнява редовни полети в цяла Европа, САЩ, Руската федерация и Китай.  

С това възможностите за пътуване до целия свят чрез удобни връзки през големи летища не се изчерпват. Нов маршрут се открива и от Германия, като на 3 май Discover Airlines, стартира полети от Мюнхен до Варна с 2 полета седмично. Като това далеч не е единственият полет до Германия. В края на месец април за трето поредно лято авиокомпанията ще изпълнява и редовни полети от Франкфурт до Варна, 3 пъти седмично, като по този начин, освен директни полети до двата немски града, като част от групата на Lufthansa, пътниците имат още повече възможности за свързващи полети до множество дестинации по цял свят.

Нискотарифната компания Ryanair вече поднови полетите от Виена до Варна още в средата на месец март, а oт началото на месец юни подновява и полетите от Катовице и Краков (Полша), както и от Вилнюс (Литва).

Друга нискотарифен превозвач - Wizz Air, ще продължи да изпълнява полети до Берлин, Дортмунд, Хамбург, Меминген (Германия), Лондон Лутън (Великобритания), Шарлероа (Белгия) и Айндховен (Нидерландия).

Чартърната програма от и до Летище Варна също предлага много опции. През месеците април и май за жителите на Варна и региона има заявени чартърни програми до атрактивни дестинации като Турция, Египет, Тунис, Испания и Италия.  Първите чартъри от Германия започват в средата на месец май, като тази година има 2 нови авиокомпании, които ще изпълняват чартърни полети от гр. Хановер – Fly Lili и TUI Deutschland. От втората половина на месец май стартират и чартърните полети от Полша и Скандинавските страни, а в началото на юни и от Чехия.

Всички тези дестинации обещават вълнуващо лято за всички пътешественици, които Летище Варна очаква да посрещне с нетърпение!

2024 © Варна е / снимки: Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт, Ивайло Старчев