Мобилно меню

Облекчиха преминаването през Дуранкулак за туристическия сезон

Въведено е ограничение за движение на товарни автомобили в петък, събота и неделя
Облекчиха преминаването през Дуранкулак за туристическия сезон

Граничните власти на България и Румъния облекчиха преминаването през ГКПП "Дуранкулак" заради увеличения брой туристи между двете страни през летните месеци, отбелязва TravelNews, като се позовава на информация от Главна дирекция "Гранична полиция" към МВР.

На ГКПП "Дуранкулак" е създадена оптимална организация на дежурните смени за извършване на максимално бързи и ефективни гранични проверки, при използване на пълния инфраструктурен капацитет, подчертават от МВР.

Граничният контролно-пропускателен пункт "Дуранкулак" се намира на румънска територия. Проверките от българска и румънска страна се осъществяват на една линия и при едно спиране. В състава на дежурните смени са осигурени служители за работа на всички работни места. На пункта има обособени 4 трасета – 2 на влизане и 2 на излизане (по 1 за леки и 1 за товарни автомобили във всяка посока). На всяко трасе има разположено по едно работно място, оборудвано с автоматизирана работна станция и с инсталирани допълнителни устройства –  за проверка на документи и идентифициране на лица.

Със заповед на министрите на транспорта и на вътрешните работи на Румъния до 31.08.2023 г.,  на ГКПП "Дуранкулак" е въведено ограничение за движение на товарни автомобили над 7,5 тона, съответно в петък, събота, неделя и на официален празник на Румъния –  от 06:00 часа до 22:00 часа; и в деня, предхождащ първия ден на официален празник – от 16:00 часа до 22:00 часа. През посочените дни товарен трафик няма и всичките 4 трасета се използват само от леки коли и автобуси, обясниха от "Гранична полиция".

2023 © Варна е

4.6 млн. лв. са приходите от нощувки на туристи във Варна през декември

Гостите на морската столица в последния месец на 2023-та са били 28.7 хиляди, над 30% от тях са чужденци
4.6 млн. лв. са приходите от нощувки на туристи във Варна през декември

През декември 2023 г. в област Варна са функционирали 136 обекта с 10 и повече легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, с 5.3 хил. стаи и 12 хил. легла в тях. В сравнение с декември 2022 г. местата за настаняване се увеличават с 5.4%, а броят на леглата в тях - с 8.8%, отбелязват от Териториално статистическо бюро Североизток.

Общият брой на нощувките в областта е 55.6 хил., или с 4% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Българските граждани са реализирали 31.9 хил. нощувки, а чуждите - 23.7 хиляди.

През декември 2023 г. в местата за настаняване с 4 и 5 звезди са реализирани 76.4% от общия брой нощувки на чужди и 53% - на български граждани. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 17.1% от нощувките на чужди и 23.9% - на български граждани, докато в 1 и 2 звезди те са съответно 6.5 и 23.1%.

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване в област Варна се увеличава с 8.4% в сравнение със същия месец на 2022 г. и достига 28.7 хиляди. От всички пренощували лица 30.9% са чужди граждани, като 80.3% от тях са нощували в местата за настаняване с 4 и 5 звезди и са реализирали средно по 2.5 нощувки.

Местата за настаняване с 4 и 5 звезди са предпочитани от 51% от българските граждани, като средният брой реализирани нощувки в тях е 1.7.

Общата заетост на леглата в областта е 15%, като тя е най-висока в местата за настаняване с 4 и 5 звезди - 18.6%. В сравнение със същия месец на предходната година заетостта на леглата намалява с 0.7 процентни пункта, като намалението е най-голямо при местата за настаняване с 3 звезди - с 2.1 процентни пункта.

Приходите от нощувки в област Варна се увеличават с 19.8% спрямо същия месец на предходната година и достигат 4.6 млн. лв., като 2.5 млн. лв. са от български граждани, а 2.1 млн. лв. - от чужди граждани.

2024 © Варна е