Мобилно меню

Отличиха курорта Св. Св. Константин и Елена като иновативна СПА дестинация

Престижното признание е от страна на Европейската СПА асоциация
Отличиха курорта Св. Св. Константин и Елена като иновативна СПА дестинация

Курортът Св. Св. Константин и Елена заслужи престижното отличие за иновативна СПА дестинация, присъдено от Европейската СПА асоциация (ESPA) по време на годишния ѝ конгрес, който се проведе в чешкия курорт Карлови Вари.

ESPA е водеща организация в СПА индустрията и е позната със своето стриктно оценяване на най-добрите СПА дестинации в Европа. Отличието беше връчено на търговския директор на "Св. св. Константин и Елена Холдинг" АД Любомир Стамболийски.

Курортът Св. Св. Константин и Елена се гордее с уникалната комбинация от природна красота и модерни СПА съоръжения. Най-старият морски курорт, който през 2023-та чества 115 години от създаването си, предлага целогодишна възможност за почивка, морски и уелнес уикенди с използване на спортни съоръжения, рехабилитация, здравеопазване и най-добрите ресторанти на морето.

Гостите на курорта Св. Св. Константин и Елена имат възможност да се насладят на широка гама от процедури, включително масажи, терапии с минерална вода, ароматерапии и още много други, които допринасят за духовното им и физическо благополучие.

Със своя иновативен подход към СПА туризма, курортът се утвърждава като водеща дестинация, както за България, така и на международно ниво.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Св. Св. Константин и Елена холдинг

4.6 млн. лв. са приходите от нощувки на туристи във Варна през декември

Гостите на морската столица в последния месец на 2023-та са били 28.7 хиляди, над 30% от тях са чужденци
4.6 млн. лв. са приходите от нощувки на туристи във Варна през декември

През декември 2023 г. в област Варна са функционирали 136 обекта с 10 и повече легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, с 5.3 хил. стаи и 12 хил. легла в тях. В сравнение с декември 2022 г. местата за настаняване се увеличават с 5.4%, а броят на леглата в тях - с 8.8%, отбелязват от Териториално статистическо бюро Североизток.

Общият брой на нощувките в областта е 55.6 хил., или с 4% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Българските граждани са реализирали 31.9 хил. нощувки, а чуждите - 23.7 хиляди.

През декември 2023 г. в местата за настаняване с 4 и 5 звезди са реализирани 76.4% от общия брой нощувки на чужди и 53% - на български граждани. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 17.1% от нощувките на чужди и 23.9% - на български граждани, докато в 1 и 2 звезди те са съответно 6.5 и 23.1%.

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване в област Варна се увеличава с 8.4% в сравнение със същия месец на 2022 г. и достига 28.7 хиляди. От всички пренощували лица 30.9% са чужди граждани, като 80.3% от тях са нощували в местата за настаняване с 4 и 5 звезди и са реализирали средно по 2.5 нощувки.

Местата за настаняване с 4 и 5 звезди са предпочитани от 51% от българските граждани, като средният брой реализирани нощувки в тях е 1.7.

Общата заетост на леглата в областта е 15%, като тя е най-висока в местата за настаняване с 4 и 5 звезди - 18.6%. В сравнение със същия месец на предходната година заетостта на леглата намалява с 0.7 процентни пункта, като намалението е най-голямо при местата за настаняване с 3 звезди - с 2.1 процентни пункта.

Приходите от нощувки в област Варна се увеличават с 19.8% спрямо същия месец на предходната година и достигат 4.6 млн. лв., като 2.5 млн. лв. са от български граждани, а 2.1 млн. лв. - от чужди граждани.

2024 © Варна е