Мобилно меню

Петдневен фестивал на брега на морето за празника на курорта Св. Св. Константин и Елена

Тържествата в комплекса край Варна ще са от 21 до 25 май, вижте пълната програма за събитията, които ще са при вход свободен
Петдневен фестивал на брега на морето за празника на курорта Св. Св. Константин и Елена

С богата петдневна програма от 21 до 25 май ще отбележи тази година празника си най-старият български морски курорт Св. Св. Константин и Елена край Варна. Организаторите са подготвили вкусна храна и напитки, арт кътове, разнообразни игри и разбира се, много музика, танци и изпълнители, които ще се погрижат за празничната атмосфера. Събитията ще са на открита сцена под манастира в курорта, а входът ще е свободен. 

Ето и пълната програма за петдневния фестивал в курорта: 

21 МАЙ – вторник, ден на Светите равноапостоли Константин и Елена

 • 12:30 – 13:00 Представителен духов оркестър на Военноморските сили
 • 13:00 – 14:30 DJ PERFORMANCE
 • 14:30 - 15:00 Спортни танци и музикално изпълнение
 • 15:00 – 15:30 DJ PERFORMANCE
 • 15:30 – 16:00 Фолклорна програма /ансамбъл Варна/
 • 16:00 – 17:00 DJ PERFORMANCE
 • 17:00 – 17:30 Демонстрация на Исторически парк - гладиаторска битка с рецитал за Спартак и игри с публиката
 • 17:30 – 18:30 Яница Кънева, финалист "Гласът на България 2023"
 • 18:30 – 19:30 DJ PERFORMANCE

22 МАЙ – сряда

 • 16:30 – 17:15 Даниела Белчева и Диян Димов „Dani Bell Project“
 • 17:15 – 17:30 DJ PERFORMANCE
 • 17:30 – 18:30 Галя Георгиева и Климент Стойчев (Дуо ZigZag) „Rock Boutique“
 • 18:30 – 19:20 Кристияна Атанасова

23 МАЙ - четвъртък

 •  16:30 – 17:15 DJ PERFORMANCE
 •  17:30 – 18:15 Полина Антонова и Жоро Илиев „Polina feat. Mista Future“
 •  18:30 – 19:15 Атанас Кателиев „Master Blaster”, Победител в „Гласът на България 2019"
 •  19:15 – 19:30 DJ PERFORMANCE

24 МАЙ – петък

 • 16:30 - 17:30 DJ PERFORMANCE
 • 17:30 – 18:00 ученици от МФЛ „Шарл Перо“
 • 18:00 – 18:30 Детски състав - художествена гимнастика
 • 18:30 – 19:30 Soul fever

25 МАЙ - събота

 • 16:30 – 17:00 DJ PERFORMANCE
 • 17:00 – 17:45 Христина Ралева
 • 17:45 – 18:30 Студио 9
 • 18:30 – 19:30 Група KASHMIR

2024 © Варна е

За ускорено издаване на визи за работници от трети страни настояват от туристическия бранш

Много хотели са застрашени да останат без персонал и да не отворят през летния сезон, алармират от Българската асоциация за туризъм
За ускорено издаване на визи за работници от трети страни настояват от туристическия бранш

Летният сезон по Българското Черноморие официално е открит, но повечето хотели са застрашени да останат без персонал и да не отворят заради проблема с издаването на работни визи за служители от трети страни извън Европейския съюз. Това заяви за travelnews.bg Ивелин Кичуков, председател на Българската асоциация за туризъм (БАТ). Според него ситуацията и в момента е доста сложна.

„Администрацията е абдикирала, а летният сезон вече започна."

"Представителите на туристическия бизнес, за да оцелеят, са подали документи за хиляди работници от трети страни, от които се нуждаят, но за съжаление те не могат да пристигат в България поради липсата на организация от администрацията за обработка на документите“, коментира Кичуков. Въпреки обещанията от страна на държавата активно да се ангажира в решаването на проблема с издаването на работните визи чрез разширяване на ресурсите в Министерството на външните работи и дипломатическите представителства, все още не са предприети никакви мерки.

БАТ е изпратила спешно писмо до премиера, президента, външно министерство и други институции с молба въпросът да бъде решен в най-кратки срокове.

„Нашата държава не дава възможност на хората да дойдат и да работят тук заради българската администрация, която не е в състояние да организира процеса по издаването на визи."

"Ние, представителите на туристическия сектор в страната, се обръщаме към институциите и настояваме да обърнат специално внимание на сериозността на този проблем, с който се сблъскваме, свързан с невъзможността служители от трети страни да получат работни визи", пише в писмото.

БАТ настоява спешно да бъдат опростени процедурите за издаване на работни визи за потенциални работници от трети страни, да се осигурят допълнителни работни места в българските посолства, както и да се предприемат други ефективни и положителни мерки, като командироване на служители от Министерство на външните работи, които биха подкрепили туристическия сектор в нашата страна, обяви Ивелин Кичуков.

"Визовият център в Узбекистан почти от един месец не дава възможността за записване на дати за подаване на заявление за виза. Неговата електронна система на 10 дни дава опция само за период от няколко часа за записване на час за подаване на заявление за виза. Ако някой има късмет да уцели този времеви диапазон, то той би имал шанс получи дата след около 20 дни, в която тепърва да подаде документи за заявление за виза „Ц“. След подаването на заявлението, периодът за обработка на визи е още 30 дни. Това на практика означава, че служителите, които биха имали късмета да стигнат до етап „подаване на заявление за виза“, биха могли да пристигнат едва през втората половина на летния сезон, което е катастрофално", обясни Кичуков.

Процедурата за получаване на виза „Д“, която е за сезонна заетост до 9 месеца и единно разрешение за работа и пребиваване до 3 години, е три месеца. Тази процедура е не само за сезонните работници в туристическия бранш, но е и за тези, които работят в предприятията от другите сектори в икономиката. „Много от нашите колеги започнаха процедурата за получаване на разрешение за работа на чужденци от трети страни още през месец декември, като за период от повече от 6 месеца не им пристигат служителите на работа заради административните процедури и неразрешени проблеми на администрацията“, каза още Ивелин Кичуков.

"За пример, ако лице вече е преминало през тежката административна процедура в Дирекция „Миграция“ към МВР (която средно отнема около три месеца) и е получило разрешение, посолството на България в Ташкент ще му запише час за подаване на заявление за Виза „Д“ след приблизително 45 дни. Така средният период за получаване на виза „Д“ е поне 60 дни", разясни той.

"Положението е още по-тежко за работниците, желаещи да работят в България от Киргизстан, Непал, Индия и Бангладеш. Гражданите от Киргизстан пътуват стотици километри, за да подадат заявление за виза чак  в посолството в Казахстан. Визовият център в Алмати, който е по-близо до границата на Киргизстан, е обявил, че няма свободни дати за подаване на заявления за виза „Ц“. Рядко се отпускат свободни часове само в Астана, която се намира на 12 часа път от Киргизстан. Там свободните дати са от 20 до 30 дни напред. Обработката на визи е повече от 30 дни. Ако в момента фирма е направила регистрация за сезонна заетост до 90 дни в Агенцията по заетостта за работници, евентуално тези работници биха пристигнали тепърва в края на месец юли. Това надхвърля и периодите за срока на работа в България, посочени в документите, подадени в Агенцията по заетостта", подчерта Кичуков.

"В посолството в Индия записването на час за подаване на заявления за виза „Ц“ и виза „Д“ е изцяло закрита до месец декември с претекст, че са получили голям брой заявления за визи, които не могат да бъдат обработени поради липса на персонал. Само консулът и един единствен сътрудник обслужват страни с няколко милиардно население, което довежда до голямо забавяне и срокове от 3 до 6 месеца за издаване на виза", алармира експертът.

"В сектор „Туризъм“ се наблюдава дефицит на работна сила, който все повече оказва отрицателно въздействие върху подготовката и старта на туристическия сезон, а и не само за него. Бизнесът в България, особено в туристическия сектор, разчита основно на работници от трети страни. Липсата на квалифицирани кадри в туризма все повече застрашава устойчивостта на фирмите в този сектор и води не само до намаляване на обема на услугите, които може да се предложат на туристите, но и до директни финансови загуби и фалити на предприятията, както и до негативен имидж на страната като туристическа дестинация.

В туристическия сектор свободните работни места към настоящия момент са над 70 000 (през миналата година- около 50 000), от които приблизително 25 000 са в област Бургас и 20 000 в област Варна, показват данните на БАТ. "Ако дадем пример със съседна Гърция – там свободните работни места в туристическия сектор са над 150 000, но за разлика от нашите тежки процедури по издаване на работнически визи, техните са значително бързи и улеснени, което ги прави и предпочитана дестинация за работниците", коментира Ивелин Кичуков.

2024 © Варна е / източник: travelnews.bg