Мобилно меню

Празнично събитие на Летище Варна отбеляза присъединяването на България в Шенген

Събитието поставя не само символичното начало на оперирането на Летище Варна в Шенген, но и началото на Лято 2024, което предлага множество атрактивни дестинации за аеропорта, те са над 60 в повече от 25 държави 
Празнично събитие на Летище Варна отбеляза присъединяването на България в Шенген

Точно в 11:05 ч. на 31 март 2024 г. на Летище Варна, беше посрещнат тържествено полет на Wizz Air от гр. Меминген, Германия, с което беше отбелязано присъединяването по въздух на България в Шенген.

Водна арка, специални лакомства, сувенирни магнити, както и детско танцувално представление на талантливите малки танцьори от студио „Монт“ към читалище „Просвета - 1905“ в гр. Аксаково, впечатлиха всичките 163 пътници. 

Символично, именно децата бяха тези, които срязаха лентата пред погледите на директора на Летище Варна – г-н Димитър Костадинов, както и на официалните гости – областният управител на Област Варна – проф. д-р Андрияна Андреева, зам.-кметовете на Община Варна – г-н Христо Рафаилов и г-н Илия Коев, зам.-кметът на Община Аксаково – г-жа Десислава Стоянова, както и началникът на ГПУ-Летище Варна – комисар Бончо Кралев. 

Специален акцент беше изпращането на фуражката на комисар Кралев, заедно със снимка, за официалния музей на Шенген, които ще бъдат включени в експозицията на институцията.

Събитието поставя не само символичното начало на оперирането на Летище Варна в Шенген, но и началото на Лято 2024, което предлага множество атрактивни дестинации за аеропорта. Те са над 60 в повече от 25 държави. 

2024 © Варна е / снимка: Varna Airport

Символично откриха летния сезон на летище Варна

На аеропорта в морската столица посрещнаха първия редовен полет от Париж, през лятото ще се изпълняват полети от над 60 дестинации в повече от 25 страни
Символично откриха летния сезон на летище Варна

Летният сезон на Летище Варна беше символично открит с посрещането на първия редовен полет от Летище Орли във френската столица Париж, осъществен от Transavia France. Това стана в деня на авиацията - 12 април.

Водна арка, символични подаръци и сладки изкушения зарадваха първите туристи за годината, съобщават от аеропорта в морската столица.

За първи път от 2017 г. насам, Transavia France изпълни полет до Летище Варна, като тогава те са били само чартърни. Това лято е и първото с редовни полети, които ще свързват Париж с Варна, като те ще се изпълняват всеки петък, до края на септември.

Към момента цената на билета стартира от 75 евро в посока.

През това лято полети до Летище Варна ще се осъществяват от над 60 дестинации в повече от 25 страни. Увеличена е и честотата на полетите от София до Варна, като през делничните дни ще изпълнява 3 полета на ден, а в събота и неделя ще са 2 полета дневно.

Ето и други от акцентите в лятната полетна програма на Летище Варна.

След успешното начало на маршрута Нант – Варна на Volotea през миналия летен сезон, тази година нискотарифната авиокомпания отново ще го изпълнява, заедно с вече утвърдилия се маршрут Лил-Варна. Полетите се подновяват на 23 април.

От април месец Turkish Airlines увеличава честотите на полетите от Истанбул до Варна. През зимния период те бяха ежедневни, а през лятото ще се изпълняват 11 полета на седмица.

От началото на април и Austrian Airlines ще изпълняват полети, свързващи Варна с Виена - 6 пъти седмично, а от средата на месец април полетите стават ежедневни.

Точно на 1 юни, Air Serbia подновява директните полети от Белград до Варна, 4 пъти седмично и по този начин ще даде възможност да се правят връзки с много други дестинации, до които авиокомпанията изпълнява редовни полети в цяла Европа, САЩ, Руската федерация и Китай.  

С това възможностите за пътуване до целия свят чрез удобни връзки през големи летища не се изчерпват. Нов маршрут се открива и от Германия, като на 3 май Discover Airlines, стартира полети от Мюнхен до Варна с 2 полета седмично. Като това далеч не е единственият полет до Германия. В края на месец април за трето поредно лято авиокомпанията ще изпълнява и редовни полети от Франкфурт до Варна, 3 пъти седмично, като по този начин, освен директни полети до двата немски града, като част от групата на Lufthansa, пътниците имат още повече възможности за свързващи полети до множество дестинации по цял свят.

Нискотарифната компания Ryanair вече поднови полетите от Виена до Варна още в средата на месец март, а oт началото на месец юни подновява и полетите от Катовице и Краков (Полша), както и от Вилнюс (Литва).

Друга нискотарифен превозвач - Wizz Air, ще продължи да изпълнява полети до Берлин, Дортмунд, Хамбург, Меминген (Германия), Лондон Лутън (Великобритания), Шарлероа (Белгия) и Айндховен (Нидерландия).

Чартърната програма от и до Летище Варна също предлага много опции. През месеците април и май за жителите на Варна и региона има заявени чартърни програми до атрактивни дестинации като Турция, Египет, Тунис, Испания и Италия.  Първите чартъри от Германия започват в средата на месец май, като тази година има 2 нови авиокомпании, които ще изпълняват чартърни полети от гр. Хановер – Fly Lili и TUI Deutschland. От втората половина на месец май стартират и чартърните полети от Полша и Скандинавските страни, а в началото на юни и от Чехия.

Всички тези дестинации обещават вълнуващо лято за всички пътешественици, които Летище Варна очаква да посрещне с нетърпение!

2024 © Варна е / снимки: Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт, Ивайло Старчев