Мобилно меню

Представиха различните възможности за туризъм по Северното Черноморие пред журналисти от Дания и Финландия

Акцент в програмата беше поставен върху силата на природните богатства в региона, както върху културно-историческите забележителности
Представиха различните възможности за туризъм по Северното Черноморие пред журналисти от Дания и Финландия

Журналисти от Дания и Финландия посетиха Северното Черноморие. Едноседмичният прес трип, организиран от ваканционно селище “Албена”, включи запознаване с различни туристически обекти в приморска Добруджа. Акцент в програмата беше поставен върху силата на природните богатства в региона, каквито са минералната вода, лиманната кал и пчелните продукти, обединени в лечебни и рехабилитационни програми.

Групата направи пешеходен преход в буферната зона на резерват “Балтата”, придружена от Петко Цветков, еколог от Фондация Българско Биоразнообразие. Интерес предизвика сесията за наблюдение на птици около езерата на Дуранкулак и Шабла с орнитолога Павел Симеонов.

Журналистите посетиха фермите на Албена, доставящи над 60% от необходимите продукти за ресторантите на комплекса - стадата от Black Angus говеда, зеленчуковите и овощни градини, както и мощностите за преработка на хранителни отпадъци и производство на биогаз.

Организиран беше лов на трюфели в покрайнините на с. Оброчище, а в един от дните журналистите участваха в есенния гроздобер на лозовите масиви Geranea. Не беше пропуснато историческото наследство на т. нар. Култура Варна с най-старото обработено златно съкровище в света, съчетано с Аладжа манастир. Денят продължи с дегустация на традиционни български вина. Разгледани бяха също ботаническата градина в Балчик, заедно с дворцовия комплекс.  

В края на престоя журналистите споделиха изненадата си от богатството и високото качество на дестинацията, каквито не са очаквали преди това. Като уникално предимство на комплекс Албена те посочиха инвестициите в проекти, даващи перспектива за устойчиво развитие. Инициативата се организира съвместно с водещия туроператор в Скандинавия Nordic Leisure Travel Group, опериращ под различни марки в Дания, Швеция, Норвегия и Финландия, и със съдействието на Летище Варна.

2023 © Варна е / снимка: Varna Airport

4.6 млн. лв. са приходите от нощувки на туристи във Варна през декември

Гостите на морската столица в последния месец на 2023-та са били 28.7 хиляди, над 30% от тях са чужденци
4.6 млн. лв. са приходите от нощувки на туристи във Варна през декември

През декември 2023 г. в област Варна са функционирали 136 обекта с 10 и повече легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, с 5.3 хил. стаи и 12 хил. легла в тях. В сравнение с декември 2022 г. местата за настаняване се увеличават с 5.4%, а броят на леглата в тях - с 8.8%, отбелязват от Териториално статистическо бюро Североизток.

Общият брой на нощувките в областта е 55.6 хил., или с 4% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Българските граждани са реализирали 31.9 хил. нощувки, а чуждите - 23.7 хиляди.

През декември 2023 г. в местата за настаняване с 4 и 5 звезди са реализирани 76.4% от общия брой нощувки на чужди и 53% - на български граждани. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 17.1% от нощувките на чужди и 23.9% - на български граждани, докато в 1 и 2 звезди те са съответно 6.5 и 23.1%.

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване в област Варна се увеличава с 8.4% в сравнение със същия месец на 2022 г. и достига 28.7 хиляди. От всички пренощували лица 30.9% са чужди граждани, като 80.3% от тях са нощували в местата за настаняване с 4 и 5 звезди и са реализирали средно по 2.5 нощувки.

Местата за настаняване с 4 и 5 звезди са предпочитани от 51% от българските граждани, като средният брой реализирани нощувки в тях е 1.7.

Общата заетост на леглата в областта е 15%, като тя е най-висока в местата за настаняване с 4 и 5 звезди - 18.6%. В сравнение със същия месец на предходната година заетостта на леглата намалява с 0.7 процентни пункта, като намалението е най-голямо при местата за настаняване с 3 звезди - с 2.1 процентни пункта.

Приходите от нощувки в област Варна се увеличават с 19.8% спрямо същия месец на предходната година и достигат 4.6 млн. лв., като 2.5 млн. лв. са от български граждани, а 2.1 млн. лв. - от чужди граждани.

2024 © Варна е