Мобилно меню

Проверки установиха: Над 300 са незаконните търговски обекти в курорта Златни пясъци

Ще бъде създаден унифициран дизайн на различни елементи от градската среда във Варна - пейки, кошчета, табели, спиркозаслони, обяви кметът Иван Портних
Проверки установиха: Над 300 са незаконните търговски обекти в курорта Златни пясъци
61

308 незаконни бараки, павилиони и маси за търговска дейност са разположени в курорта Златни пясъци. Това показват проверки, извършени от служители на дирекция "Управление на сигурността и контрол по обществения ред“ към Община Варна през 2020 и 2021 година. Обектите са поставени без разрешение от главния архитект на Община Варна и подлежат на премахване от ДНСК, съгласно чл. 57а от ЗУТ.

Община Варна е изпратила няколко писма до РДНСК, заедно с приложен снимков материал с констатираните нарушения, но реакция все още няма. "Не съм чул да има и обществено възмущение. Вероятно и това лято Златните ще посрещнат туристите с незаконни бараки, от които се веят гащи и чорапи", коментира кметът на Варна Иван Портних.

Портних изрази и мнението си за поставянето на павилиони в Морската градина, което стана факт след положително становище от Националния институт по недвижимо културно наследство /НИНКН/ и решение на комисия от общински съветници и един представител на общината. 

"Търговските обекти в парка са поставени законно, но това не означава, че съм техен защитник, нито че одобрявам вида им. Знаете, че през годините ликвидирах баракизацията в центъра - премахнахме павилионите до Юнашкия салон, по ларгото, край Козирката. Ще продължим да се борим и с незаконните бараки на Златните".

Кметът Портних съобщи също, че е провел работна среща с архитекти и урбанисти, на която са били обсъдени много въпроси, свързани с развитието на градската среда. Представена е била и идея за създаване на дизайн код, с цел унифициране на различни елементи на градската инфраструктурата - пейки, кошчета, табели, спиркозаслони и други. "От Камарата на архитектите в България заявиха, че ще ни подкрепят в борбата с незаконното строителство. Така, че развитие по темата ще има - както за Морската градина, така и за курортите край Варна", обобщи кметът.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Най-големият британски туроператор може да стартира чартърни полети до Варна от догодина

Ще се предлагат почивки в курортите по Северното Черноморие - Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена, Албена
Най-големият британски туроператор може да стартира чартърни полети до Варна от догодина
109

Най-големият британски туроператор – Jet2Holidays, може да стартира чартъри от редица летища във Великобритания до Варна за летния сезон на 2024 г., съобщава TravelNews като се позовава на информация на представителя на компанията у нас.

До момента концернът извършва полети само до Летище Бургас, тъй като най-голям интерес британските туристи проявявали към курорта Слънчев бряг. Ако започнат да се извършват чартърни полети и до летище Варна, от следващата година Jet2Holidays ще предлага почивки и в курортите по Северното Черноморие, като Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена и Албена.

Туроператорът има амбициозен план за 2024 г. за България с огромен ръст от 47% повече самолетни седалки в чартърите. В цифрово изражение означава над 25 000 нови места и туристи. Проучват се и възможностите за стартиране на градски пътувания (city breaks) до София и Пловдив с полети до двата града. Засега на заден план остават зимните курорти в България. Jet2Holidays ще разполага със 140 нови самолета през следващата година.

Записванията на британския пазар за предстоящия летен сезон 2023 вървят с ръст около 10% спрямо миналата година, посочи Иван Грошев - управител на компанията, която представлява британския концерн у нас. Той се надява да бъдат достигнати нивата от преди пандемията. Очаква се Министерството на туризма да проведе роуд шоу във Великобритания през април и да засили рекламата на този пазар. Искането беше поставено от Националния борд по туризъм и британските туроператори.

Обединеното Кралство е третият най-важен пазар за летния туризъм след Румъния и Германия. През 2019 г. България е посетена от общо над 470 000 британски туристи.

2023 © Варна е