Мобилно меню

Проверки установиха: Над 300 са незаконните търговски обекти в курорта Златни пясъци

Ще бъде създаден унифициран дизайн на различни елементи от градската среда във Варна - пейки, кошчета, табели, спиркозаслони, обяви кметът Иван Портних
Проверки установиха: Над 300 са незаконните търговски обекти в курорта Златни пясъци

308 незаконни бараки, павилиони и маси за търговска дейност са разположени в курорта Златни пясъци. Това показват проверки, извършени от служители на дирекция "Управление на сигурността и контрол по обществения ред“ към Община Варна през 2020 и 2021 година. Обектите са поставени без разрешение от главния архитект на Община Варна и подлежат на премахване от ДНСК, съгласно чл. 57а от ЗУТ.

Община Варна е изпратила няколко писма до РДНСК, заедно с приложен снимков материал с констатираните нарушения, но реакция все още няма. "Не съм чул да има и обществено възмущение. Вероятно и това лято Златните ще посрещнат туристите с незаконни бараки, от които се веят гащи и чорапи", коментира кметът на Варна Иван Портних.

Портних изрази и мнението си за поставянето на павилиони в Морската градина, което стана факт след положително становище от Националния институт по недвижимо културно наследство /НИНКН/ и решение на комисия от общински съветници и един представител на общината. 

"Търговските обекти в парка са поставени законно, но това не означава, че съм техен защитник, нито че одобрявам вида им. Знаете, че през годините ликвидирах баракизацията в центъра - премахнахме павилионите до Юнашкия салон, по ларгото, край Козирката. Ще продължим да се борим и с незаконните бараки на Златните".

Кметът Портних съобщи също, че е провел работна среща с архитекти и урбанисти, на която са били обсъдени много въпроси, свързани с развитието на градската среда. Представена е била и идея за създаване на дизайн код, с цел унифициране на различни елементи на градската инфраструктурата - пейки, кошчета, табели, спиркозаслони и други. "От Камарата на архитектите в България заявиха, че ще ни подкрепят в борбата с незаконното строителство. Така, че развитие по темата ще има - както за Морската градина, така и за курортите край Варна", обобщи кметът.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Символично откриха летния сезон на летище Варна

На аеропорта в морската столица посрещнаха първия редовен полет от Париж, през лятото ще се изпълняват полети от над 60 дестинации в повече от 25 страни
Символично откриха летния сезон на летище Варна
523

Летният сезон на Летище Варна беше символично открит с посрещането на първия редовен полет от Летище Орли във френската столица Париж, осъществен от Transavia France. Това стана в деня на авиацията - 12 април.

Водна арка, символични подаръци и сладки изкушения зарадваха първите туристи за годината, съобщават от аеропорта в морската столица.

За първи път от 2017 г. насам, Transavia France изпълни полет до Летище Варна, като тогава те са били само чартърни. Това лято е и първото с редовни полети, които ще свързват Париж с Варна, като те ще се изпълняват всеки петък, до края на септември.

Към момента цената на билета стартира от 75 евро в посока.

През това лято полети до Летище Варна ще се осъществяват от над 60 дестинации в повече от 25 страни. Увеличена е и честотата на полетите от София до Варна, като през делничните дни ще изпълнява 3 полета на ден, а в събота и неделя ще са 2 полета дневно.

Ето и други от акцентите в лятната полетна програма на Летище Варна.

След успешното начало на маршрута Нант – Варна на Volotea през миналия летен сезон, тази година нискотарифната авиокомпания отново ще го изпълнява, заедно с вече утвърдилия се маршрут Лил-Варна. Полетите се подновяват на 23 април.

От април месец Turkish Airlines увеличава честотите на полетите от Истанбул до Варна. През зимния период те бяха ежедневни, а през лятото ще се изпълняват 11 полета на седмица.

От началото на април и Austrian Airlines ще изпълняват полети, свързващи Варна с Виена - 6 пъти седмично, а от средата на месец април полетите стават ежедневни.

Точно на 1 юни, Air Serbia подновява директните полети от Белград до Варна, 4 пъти седмично и по този начин ще даде възможност да се правят връзки с много други дестинации, до които авиокомпанията изпълнява редовни полети в цяла Европа, САЩ, Руската федерация и Китай.  

С това възможностите за пътуване до целия свят чрез удобни връзки през големи летища не се изчерпват. Нов маршрут се открива и от Германия, като на 3 май Discover Airlines, стартира полети от Мюнхен до Варна с 2 полета седмично. Като това далеч не е единственият полет до Германия. В края на месец април за трето поредно лято авиокомпанията ще изпълнява и редовни полети от Франкфурт до Варна, 3 пъти седмично, като по този начин, освен директни полети до двата немски града, като част от групата на Lufthansa, пътниците имат още повече възможности за свързващи полети до множество дестинации по цял свят.

Нискотарифната компания Ryanair вече поднови полетите от Виена до Варна още в средата на месец март, а oт началото на месец юни подновява и полетите от Катовице и Краков (Полша), както и от Вилнюс (Литва).

Друга нискотарифен превозвач - Wizz Air, ще продължи да изпълнява полети до Берлин, Дортмунд, Хамбург, Меминген (Германия), Лондон Лутън (Великобритания), Шарлероа (Белгия) и Айндховен (Нидерландия).

Чартърната програма от и до Летище Варна също предлага много опции. През месеците април и май за жителите на Варна и региона има заявени чартърни програми до атрактивни дестинации като Турция, Египет, Тунис, Испания и Италия.  Първите чартъри от Германия започват в средата на месец май, като тази година има 2 нови авиокомпании, които ще изпълняват чартърни полети от гр. Хановер – Fly Lili и TUI Deutschland. От втората половина на месец май стартират и чартърните полети от Полша и Скандинавските страни, а в началото на юни и от Чехия.

Всички тези дестинации обещават вълнуващо лято за всички пътешественици, които Летище Варна очаква да посрещне с нетърпение!

2024 © Варна е / снимки: Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт, Ивайло Старчев