Мобилно меню

Първите британски туристи за новия зимен сезон пристигнаха в курортите ни навръх Коледа

Те ще посрещнат и Нова година у нас, Великобритания е третият по важност пазар за България като туристическа дестинация
Първите британски туристи за новия зимен сезон пристигнаха в курортите ни навръх Коледа
72

Първите чартъри с британски туристи за ски туризъм пристигнаха навръх Коледа, на 26 декември 2022 г., съобщава TravelNews, като се позовава на информация на изпълнителния директор на туроператора Balkan Holidays UK Александър Стоянов. Чуждестранните гости са настанени в Банско и Боровец, като ще посрещат и Нова година у нас. Полети са осъществени от Лондон, Манчестър, Нюкасъл, Бирмингам, Бристол, Ийст Мидландс и др. Чартърната програма ще продължи до края на март 2023 г. Стоянов се надява да навали сняг в зимните курорти, за да няма откази от резервации.

„На база на миналия сезон, който беше феноменален, сега имаме почти 15% повече записвания“, каза Александър Стоянов. Великобритания е най-големият пазар за зимните ни курорти Банско, Боровец и Пампорово. "Надяваме се високата инфлация, очакваната световна рецесия, нова Ковид вълна и войната в Украйна да бъдат овладяни, защото в противен случай ще се отразят на зимния сезон", каза той. Според него от тези фактори ще зависят пътуванията през зимния сезон.

Другият голям туроператор - Crystal Ski Holidays (част от TUI UK), също стартира програмите си до България. Ръстове отчитат още от Iski Holidays, SNO ski holidays, Loveholidays и Penguin travel. По-малките туристически компании правят пакети с полети по редовните линии на Ryanair, Wizz Air, EasyJet, British Airways, „България Еър“ и Jet2.

Министерството на туризма планира да организира в началото на следващата година роуд шоу във Великобритания, с което ще рекламира българския туризъм. Роуд шоуто ще се проведе в най-големите британски градове, като вероятно ще бъде през февруари. Срещите ще бъдат между бизнеса от двете страни. На тях ще бъде презентирана България още пред британски журналисти и инфлуенсъри.

Александър Стоянов обясни, че през януари и февруари трябва да бъде направена мощна реклама на летния сезон във Великобритания. Тогава е най-сериозният период за ранни записвания на британците за лятото. "След Нова година започват да мислят за пътуванията си през лятото", подчерта той.

Стоянов съобщи още, че са започнали записванията за България за летния сезон през 2023 г. Първоначалните индикации според него са добри на британския пазар, който може да се възстанови изцяло догодина и дори да реализира ръст. Balkan Holidays UK води най-много туристи от Великобритания у нас. Другите два големи туроператора TUI UK и Jet2Holidays също обявиха добри прогнози за летния сезон.

Обединеното Кралство е и третият най-важен пазар за летния туризъм след Румъния и Германия. През 2019 г. са дошли общо над 470 000 британци у нас.

2022 © Варна е / Източник: Travelnews.bg, снимка: Pixabay
Още по темата: Англия Туризъм
Още по темата: Англия Туризъм

С близо 200 000 лева държавата ще осигури спасители на плажове без концесионери във Варненско

Областната администрация вече е открила процедурата
С близо 200 000 лева държавата ще осигури спасители на плажове без концесионери във Варненско
110

Плажове във Варна остават без концесионери. За водното спасяване там ще плаща държавата. По двама водни спасители ще има на плажовете без концесионер във Варненско. За тях държавата ще плати близо 200 000 лева. Областната администрация вече е открила процедурата, информира БНТ.

"Тази обществена поръчка би трябвало да приключи, като включим и срока за обжалване евентуално към 15 до 23 юни", съобщи Марио Смърков, областен управител на Варна.

Част от неохраняемите плажове се намират на атрактивни места, други са без концесионер от много години. Един от тях е плажът на Камчия, който е сред най-предпочитаните в района. Областната администрация търси възможност и за тяхното подсигуряване.

"Най-вероятно ще обособим на тях по един пост, но ако приключи тази обществена поръчка тя ще е със срок от два месеца - от средата на юли до средата на септември", допълни Марио Смърков.

Повечето летовници предпочитат обезопасените плажове.

Ако останат средства от втората обществена поръчка за водно спасяване на безстопанствени плажове, Областната администрация ще ги инвестира в поставяне на мрежа на срутището на крайбрежната алея във Варна.

 

2023 © Варна е / източник: БНТ