Мобилно меню

С 20% повече пътници очаква Летище Варна през 2023-та

Според плановете, традиционните пазари ще бъдат запазени, надяваме се на повече активност в чартърите и полетите до екзотични дестинации, разкри директорът на аеропорта в морската столица Димитър Костадинов
С 20% повече пътници очаква Летище Варна през 2023-та
32

Ръст от около 20% в броя на пътниците, които ще преминат през летище Варна през 2023-та спрямо 2022-ра година очакват от управата на аеропорта в морската столица. През миналата година те са били около милион и половина, а прогнозите са да достигнат 1 800 000 през настоящата. По този начин летище Варна ще се доближи до нивата от 2019-а година, преди започването на пандемията от коронавирус, но все още е рано те да бъдат достигнати, отбеляза в интервю за Радио Варна директорът на аеропорта Димитър Костадинов. През миналата година едномилионният пътник беше посрещнат през септември, не е изключено през 2023-та това да стане по-рано.

Запазва се интересът към Летище Варна от традиционните пазари - немският, полският и т.н., разпределението и тази година ще е сходно с предишните. Опитваме да привлечем туристи и от екзотични дестинации, много сме активни в тази посока и правим всичко възможно, заедно с държавните организации да разширим мрежата от пазари за България като туристическа дестинация

Димитър Костадинов подчерта, че една от позитивните тенденции е устойчиво увеличение на трафика на Летище Варна в крилата на туристическия сезон.

През 2022-ра регистрирахме рекорд по отношение на декемврийския трафик, през януари цифрите също са доста добри. 12 300 полета са реализирани на летище Варна от началото на 2023 година. Все още очакваме окончателните полетни програми на авиокомпаниите и чартърите за активния сезон от юни до септември, планирането не е приключило, а прогнозите са за значителна активност. Хубаво е, че имаме и нови дестинации за редовни полети, като например Краков и Белград

Директорът на Летище Варна увери, че и през Новата година екипът на аеропорта ще подготви атрактивни събития и ефектни посрещания за своите клиенти. Димитър Костадинов изтъкна, че събитийният календар е много важен за едно модерно летище, той показва отношение, както към неговите клиенти, така и към партньорите и е белег за съвременен начин на комуникация. "Смятаме през 2023-та да бъдем още по-цветни, по-оригинални и разпознаваеми", обяви директорът на летище Варна.

2023 © Варна е / Източник: БНР

С близо 200 000 лева държавата ще осигури спасители на плажове без концесионери във Варненско

Областната администрация вече е открила процедурата
С близо 200 000 лева държавата ще осигури спасители на плажове без концесионери във Варненско
110

Плажове във Варна остават без концесионери. За водното спасяване там ще плаща държавата. По двама водни спасители ще има на плажовете без концесионер във Варненско. За тях държавата ще плати близо 200 000 лева. Областната администрация вече е открила процедурата, информира БНТ.

"Тази обществена поръчка би трябвало да приключи, като включим и срока за обжалване евентуално към 15 до 23 юни", съобщи Марио Смърков, областен управител на Варна.

Част от неохраняемите плажове се намират на атрактивни места, други са без концесионер от много години. Един от тях е плажът на Камчия, който е сред най-предпочитаните в района. Областната администрация търси възможност и за тяхното подсигуряване.

"Най-вероятно ще обособим на тях по един пост, но ако приключи тази обществена поръчка тя ще е със срок от два месеца - от средата на юли до средата на септември", допълни Марио Смърков.

Повечето летовници предпочитат обезопасените плажове.

Ако останат средства от втората обществена поръчка за водно спасяване на безстопанствени плажове, Областната администрация ще ги инвестира в поставяне на мрежа на срутището на крайбрежната алея във Варна.

 

2023 © Варна е / източник: БНТ