Мобилно меню

В курорта Албена изхранват туристите с местна продукция

От ваканционното селище лансират Green All Inclusive, с което изразяват своята загриженост към опазването на природата и устойчивото разходване на ресурсите
В курорта Албена изхранват туристите с местна продукция

В края на летен сезон 2023, ваканционно селище “Албена” потвърждава високото търсене за офертите на база All Inclusive и Ultra All Inclusive, като гостите ги предпочитат заради удобството и сигурността им. За сметка на това обаче, мениджмънтът наблюдава над 20% хранителен отпадък на годишна база, което въпреки преработката му в биогаз, носи негативни последици за околната среда. Именно заради това Албена анонсира своя нов Green All Inclusive, с който иска да задълбочи отношението и приноса си към устойчивото развитие на българския туристически продукт.

“Със зеления All Inclusive ние се фокусираме още повече върху опазването на природата. Например, подкрепяме 17-те цели на ООН за устойчиво развитие на съвременното общество, като работим активно за прилагането на голяма част от тях”, споделя инж. Димитър Станев, зам.-директор “Бизнес развитие” в компанията.

“Това означава, че около 60% от доставките на храни за нашите ресторанти идват от собствените ни градини и стопанства. Отглеждаме повече от 400 телета от породата Black Angus, произвеждаме собствена марка вино от нашите лозя, а с плодовете на нашите градини - череши, ябълки, круши и сливи, правим натурални сокове и конфитюри. Отглеждаме пчели, които освен да се грижат за опрашването на растенията, дават мед за нашите ресторанти и лечебен восък, който използваме в рехабилитационните програми на “Медика - Албена”. Green All Inclusive означава, че повече от половината сервирана храна е произведена в региона на Албена. Към нея включваме и избор от над 40 вида спорт в комплекса, с което популяризираме активния и здравословен начин на живот”, допълва инж. Станев. 

Зелена енергия, чист въздух и електрически транспорт - включени в цената.

“Green All Inclusive означава още, че 50% от потребяваната енергия на годишна база идва от нашите соларни панели за производство на електричество и топла вода, или от инсталацията за биогаз. Лечебната минерална вода в хотелите, ресторантите и плувните басейни е от локални извори, а интелигентна система за мониторинг на потреблението ни казва дали и къде има аварии, бързото отстраняване на които допринася за минимизиране на загубите при преноса ѝ. Към водата добавяме чистия и наситен с кислород въздух от природен резерват “Балтата”, отличието “Син флаг” за прилежащата плажна зона, както и безплатния електрически вътрешен транспорт. Всичко това допринася за предлагането на устойчив туристически продукт, който гостите ни оценяват високо”, споделя Красимира Стоянова, мениджър “Устойчиво развитие и зелен преход” във ваканционното селище. 

"С концепцията Green All Inclusive искаме нашите гости да видят ангажимента ни в тази област. Защото в Албена те могат да се насладят на една безгрижна и устойчива почивка. И тъй като опазването на околната среда не е еднократна мярка, а процес, 1 евро от всяка нощувка отива за допълнителни екопроекти. Ние се застъпваме за устойчива консумация на храни и избягваме разхищението, рециклираме отпадъците в нашата инсталация за биогаз и по този начин затваряме кръга на стратегията "от фермата до масата". Това се възнаграждава от повече от 260 000 гости годишно", завършват представителите на компанията. 

С началото на новия летен туристически сезон Албена ще приложи редица мерки за популяризиране на място на идеите, заложени в концепцията Green All Inclusive, с което да мултиплицира ефекта от внедрените политики.

2023 © Варна е

4.6 млн. лв. са приходите от нощувки на туристи във Варна през декември

Гостите на морската столица в последния месец на 2023-та са били 28.7 хиляди, над 30% от тях са чужденци
4.6 млн. лв. са приходите от нощувки на туристи във Варна през декември

През декември 2023 г. в област Варна са функционирали 136 обекта с 10 и повече легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, с 5.3 хил. стаи и 12 хил. легла в тях. В сравнение с декември 2022 г. местата за настаняване се увеличават с 5.4%, а броят на леглата в тях - с 8.8%, отбелязват от Териториално статистическо бюро Североизток.

Общият брой на нощувките в областта е 55.6 хил., или с 4% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Българските граждани са реализирали 31.9 хил. нощувки, а чуждите - 23.7 хиляди.

През декември 2023 г. в местата за настаняване с 4 и 5 звезди са реализирани 76.4% от общия брой нощувки на чужди и 53% - на български граждани. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 17.1% от нощувките на чужди и 23.9% - на български граждани, докато в 1 и 2 звезди те са съответно 6.5 и 23.1%.

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване в област Варна се увеличава с 8.4% в сравнение със същия месец на 2022 г. и достига 28.7 хиляди. От всички пренощували лица 30.9% са чужди граждани, като 80.3% от тях са нощували в местата за настаняване с 4 и 5 звезди и са реализирали средно по 2.5 нощувки.

Местата за настаняване с 4 и 5 звезди са предпочитани от 51% от българските граждани, като средният брой реализирани нощувки в тях е 1.7.

Общата заетост на леглата в областта е 15%, като тя е най-висока в местата за настаняване с 4 и 5 звезди - 18.6%. В сравнение със същия месец на предходната година заетостта на леглата намалява с 0.7 процентни пункта, като намалението е най-голямо при местата за настаняване с 3 звезди - с 2.1 процентни пункта.

Приходите от нощувки в област Варна се увеличават с 19.8% спрямо същия месец на предходната година и достигат 4.6 млн. лв., като 2.5 млн. лв. са от български граждани, а 2.1 млн. лв. - от чужди граждани.

2024 © Варна е