Мобилно меню

Възможностите за развитие на ваканционния туризъм обсъдиха на форум в курорта Св. Св. Константин и Елена

Събитието беше по повод Световния ден на туризма
Възможностите за развитие на ваканционния туризъм обсъдиха на форум в курорта Св. Св. Константин и Елена

Конференция на тема "Ваканционният туризъм – основа за развитие на туризма в България, перспективи и възможности" се проведе в курортния комплекс "Св. Св. Константин и Елена" край Варна. Форумът, по повод Световния ден на туризма – 27 септември, е организиран от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, със съдействието на Община Варна. В събитието се включиха представители на туристическия сектор, на летище Варна и неправителствени организации.

900 775 лица са пренощували във Варна от началото на годината до края на месец септември, като 648 246 са чужденци, сочат данните от Единната система за туристическа информация /ЕСТИ/. Броят им е със 100 000 повече в сравнение с миналата година, но все още не са достигнати нивата от преди ковид кризата. Регистрираните места за настаняване са 39 749. Реализираните нощувки от началото на годината до края на месец юли са 4 685 600 броя, обясни Соня Георгиева, директор на дирекция "Туризъм" към Община Варна.

По време на конференцията презентации направиха още Павлин Косев - председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите, проф. Стоян Маринов – от Катедра "Икономика и организация на туризма" в Икономическия университет, представители на курортните комплекси "Албена" и "Св. св. Константин и Елена".

Концерт на цигуларя Минчо Минчев беше специален комплимент към всички участници във форума.

2023 © Варна е

Учредиха нова Българска хотелска асоциация

Целта на организацията е да подпомага развитието на хотелиерството като изработва стратегии и програми за развитие и подпомага комуникацията с институциите
Учредиха нова Българска хотелска асоциация

Новата Българска хотелска асоциация вече е учредена и е вписана в Търговския регистър. Това съобщи нейният председател Веселин Данев пред TravelNews.bg. 

Целта на новата асоциация е да насърчава и подпомага развитието на хотелиерството, като част туристическия сектор в България; да защитава правата и интересите на членовете си пред държавни, общински, административни и други органи и организации, пише в Търговския регистър. Тя ще изработва стратегии и програми за развитие на съответните пазари и популяризиране на търговската дейност на членовете си и ще осъществява посредничество в комуникацията между Министерство на туризма и други административни органи и търговските партньори. 

Сред задачите на новоучредената организация също така е да популяризира модерни търговски практики и технологични решения; да осъществява на сътрудничество с други браншови организации;  да оказва съдействие за решаване на проблеми в областта на хотелиерския бизнес; да съдейства за стабилизиране на хотелиерския туристически бранш от маркетингова гледна точка. Планира се също организацията да осъществява активен диалог с български и европейски институции, специалисти, журналисти, за популяризиране на България като туристическа дестинация. Освен това ще създава условия за сътрудничество на заинтересованите публични институции, неправителствени организации и предприятия за развитие на хотелиерския туристически сектор в България.

Българска хотелиерска асоциация ще участва в национални и международни програми. Ще отговаря и съдейства за подготовка на проектни предложения, осигуряване на партньори и подпомагане. Нейна задача ще е също да оказва помощ при проблеми, свързани с развитието на хотелиерския сектор.

2024 © Варна е