Мобилно меню

Заради липсата на сняг: Туристи масово се отказват от ваканция в зимните ни курорти

В утвърдени ски центрове в Европа също няма подходящи условия за зимни спортове тази година
Заради липсата на сняг: Туристи масово се отказват от ваканция в зимните ни курорти
63

В курортите Банско и Боровец „заваляха“ анулации и отлагане на резервации заради липсата на сняг, показа справка на TravelNews. Подобно е положението и в цяла Европа, където също няма добри условия за каране на ски. Топлото време на континента не позволява пускането и на оръдията за изкуствен сняг, които създават покривка при температури под нулата. „Има откази и отлагане на резервации за края на януари и за февруари, както от българи, така и от чуждите туристи“, сподели пред TravelNews Елена Иванова, собственик на хотел в Боровец. Според нея през 6-7 години има подобни цикли с липсата на сняг. "През последните 5 години се радвахме на добри условия. Тази година обаче се молим за сняг. Това е природата, нищо не можем да направим и нищо не зависи от нас“, коментира Иванова. Тя допълни, че са в постоянен контакт с големите туроператори и с колегите хотелиери в цяла Европа, където е същото положение.

В Банско също има откази за този период на януари като навсякъде в Европа. „За да не губим, както ние, така и туристите, отлагаме резервациите за по-късен период през февруари и дори през март“, обясни Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско. Според него все пак идват някакви гости, които искат просто да си почиват през това време на годината.

Засега положението удържат в Пампорово, който е и един от малкото курорти в Европа с отворен ски център. В него работят 7 писти и 5 лифта. „Курортът е пълен и няма отменени резервации, като сме пълни и за този и следващия уикенд“, обяви пред TravelNews Таня Маринова, маркетинг директор на „Пампорово“ АД. Според нея има пренасочени чартъри на чуждите туроператори от Банско и Боровец към Пампорово. Най-вече става въпрос за британските и ирландски туристи. „Ние сме един от малкото отворени курорти със ски център в цяла Европа“, подчерта Маринова. По прогноза се очаква застудяване в средата на януари, когато може да падне сняг и в допълнение да се пуснат оръдията за изкуствена покривка. Маринова очаква силен интерес към Пампорово и след 20 януари, когато започва турската ваканция и хотелите са резервирани. След това е и българската междусрочна ваканция за учениците – в края на месеца и началото на февруари.

2023 © Варна е / Източник: TravelNews

С близо 200 000 лева държавата ще осигури спасители на плажове без концесионери във Варненско

Областната администрация вече е открила процедурата
С близо 200 000 лева държавата ще осигури спасители на плажове без концесионери във Варненско
110

Плажове във Варна остават без концесионери. За водното спасяване там ще плаща държавата. По двама водни спасители ще има на плажовете без концесионер във Варненско. За тях държавата ще плати близо 200 000 лева. Областната администрация вече е открила процедурата, информира БНТ.

"Тази обществена поръчка би трябвало да приключи, като включим и срока за обжалване евентуално към 15 до 23 юни", съобщи Марио Смърков, областен управител на Варна.

Част от неохраняемите плажове се намират на атрактивни места, други са без концесионер от много години. Един от тях е плажът на Камчия, който е сред най-предпочитаните в района. Областната администрация търси възможност и за тяхното подсигуряване.

"Най-вероятно ще обособим на тях по един пост, но ако приключи тази обществена поръчка тя ще е със срок от два месеца - от средата на юли до средата на септември", допълни Марио Смърков.

Повечето летовници предпочитат обезопасените плажове.

Ако останат средства от втората обществена поръчка за водно спасяване на безстопанствени плажове, Областната администрация ще ги инвестира в поставяне на мрежа на срутището на крайбрежната алея във Варна.

 

2023 © Варна е / източник: БНТ