Мобилно меню

Абстрактна изложба на Наталия Валтер открива галерия Графит на 31 октомври

Експозицията "Докосни ме" включва керамична скулптура и живопис и може да бъде посетена до 14 ноември
Абстрактна изложба на Наталия Валтер открива галерия Графит на 31 октомври

Абстрактна керамична скулптура и живопис на Наталия Валтер представя галерия Графит в изложбата "Докосни ме". Експозицията ще бъде открита на 31 октомври от 18:30 часа и може да бъде разгледана до 14 ноември.

"Наталия Валтер създава изкуство, което може и трябва да бъде докоснато, и по този начин изгражда своя диалог със зрителя. Предлагайки му да наруши правилото, което обикновено се прилага в храма на изкуството (никакво докосване с ръце), художничката кани наблюдателя в личното си пространство, където всяка линия и детайл може не само да бъдат видени, но и да се запознаем с тях чрез тактилно възприятие", отбелязва Юлия Съсалова, която е критик, член на Международната асоциация на художествените критици, заместник-председател на Института за средиземноморска култура.

"Манифестирайки "Аз съм моите ръце", скулпторката не само разказва своята лична история; чрез изкуството си тя изследва преди всичко нови аспекти и страни на самата себе си, търсейки улики за разгадаване на невидими нюанси и емоции. За зрителя това също е предизвикателство: всяка извивка на формата го кани на лично пътешествие на фантазията и емоциите чрез сетивно преживяване", подчертава Юлия Съсалова по повод изложбата "Докосни ме" на Наталия Валтер в галерия Графит.

"Touch art все още не се е развил като самостоятелна форма на художествена дейност; той няма признати шедьоври в историята на съвременното изкуство, нито пък има дълга и непрекъсната традиция. Въпреки това художниците са експериментирали с усещанията и преди: Умберто Бочони и Маринети са говорили за тактилно изкуство, а днешните пърформанси на Марина Абрамович в много отношения приканват зрителя да опознае себе си чрез докосване на живо тяло…", разказва Юлия Съсалова.

"Наталия Валтер интерпретира по нов начин минимализма на древното цикладско изкуство, както и творчеството на Жан Арп, Хенри Мур и Барбара Хепуърт. Вследствие на вдъхновението си художничката създава съвременен диалог между материалите и собствения си вътрешен свят. Тук не само нейната собствена чувственост, но и тази на зрителя става част от всяка скулптура и по този начин изкуството се превръща от наблюдаем обект в интимно преживяване", допълва Юлия Съсалова.

Наталия Валтер отрежда на тактилността решаваща роля в нейното творчество. Тя предизвиква навиците, като пренася зрителя в свят, в който изкуството е нещо повече от красив образ, в който то става част от нас самите.

2023 © Варна е / снимки: Фейсбук

Галерия Ларго представя изложбата “Квадрати на зимата” на Мартина Караиванова

Откриването е на 22 февруари от 18:30 часа  
Галерия Ларго представя изложбата “Квадрати на зимата” на Мартина Караиванова

Галерия Ларго ще представи за първи път със самостоятелна изложба на търновската художничка Мартина Караиванова. Експозицията е наречена “Квадрати на зимата” и е специално създадена за пространството на галерията.

Мартина Караиванова работи главно в областта на абстрактната живопис, ползва в работата си различни техники и материали, за да получи търсените визуални ефекти. В творбите ѝ разнообразната повърхност, фактурата, понякога колажа, се реализират чрез различни материали като пигменти, пясъчни структури, акрил или хартия. 

За концепцията на изложбата Мартина споделя:

„Четири е числото на зимата. За изявата си във Варна съм подготвила 22 квадрата в една експозиция. Смисълът, заложен в нея, гравитира около авторовия прочит на четвъртия сезон – зимата, наситен с лични психологически послания и емоционални реакции, изнесен извън обичайния му контекст. Ситуирани в зоната на квадратно безвремие, характеризирани с типичните за художника атрибути (образи-знаци, пластични фрагменти и др.), картините се стремят за съзвучие между вътрешната си хармония и строгостта на формàта. Чрез постигнатите „въображаеми“ комбинации на движения и статични структури енергията се задържа, разтяга или свива, създавайки ново сетивно пространство – съзнателно заложен отворен код с лични послания. „Квадрати на зимата“ включват пространството както на грохота, така и на тишината – този своеобразен  мисловен маркер на четвъртия сезон, в който авторът конструира своите образи.“

Откриването с участието на автора ще е на 22 февруари 2024 от 18:30 часа в салона на галерия Ларго, на ул. Хан Крум 8 във Варна. 

Мартина Караиванова завършва Факултета пo изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ през 2002 г. През 2010 г. специализира в Сите-дез-ар, Париж. От 2010 г. е член на Съюза на българските художници и на Международната асоциация за пластични изкуства (АИАП – Юнеско). Мартина има няколко самостоятелни изложби в София, Пловдив и Велико Търново. В периода 2006 – 2023 г. Мартина участва в повече от 80 национални и международни изложби, пленери, форуми и кураторски проекти. Носител е на над 40 награди и номинации, между които: Приз за живопис, Гренада, Испания (2006), Награда на Община Стара Загора в ІІІ Балканско квадринале “Митовете и легендите на моя народ”(2012), Награда за млад автор на VII Биенале на малките форми, Плевен (2014), Номинация за живопис в „Национален конкурс Алианц България за живопис, графика и скулптура”, Велико Търново (2015, 2019), Награда за живопис на Министерството на културата в Национална изложба “ЛУДОГОРИЕ”, Разград (2015), Награда на СБХ в Шесто Международно биенале "Изкуството на миниатюрата", Русе (2017), Награда на името на Йордан Радичков в Биенале „Тенец“, гр. Монтана (2018), Награда за живопис от II Биенале за съвременно изкуство на ХГ „Христо Цокев“, Габрово, (2018), Втора награда живопис в Национална изложба за изобразително изкуство, Сливен (2020) и др. Живее и работи във Велико Търново.

2024 © Варна е