Мобилно меню

Абстрактна изложба на Наталия Валтер открива галерия Графит на 31 октомври

Експозицията "Докосни ме" включва керамична скулптура и живопис и може да бъде посетена до 14 ноември
Абстрактна изложба на Наталия Валтер открива галерия Графит на 31 октомври

Абстрактна керамична скулптура и живопис на Наталия Валтер представя галерия Графит в изложбата "Докосни ме". Експозицията ще бъде открита на 31 октомври от 18:30 часа и може да бъде разгледана до 14 ноември.

"Наталия Валтер създава изкуство, което може и трябва да бъде докоснато, и по този начин изгражда своя диалог със зрителя. Предлагайки му да наруши правилото, което обикновено се прилага в храма на изкуството (никакво докосване с ръце), художничката кани наблюдателя в личното си пространство, където всяка линия и детайл може не само да бъдат видени, но и да се запознаем с тях чрез тактилно възприятие", отбелязва Юлия Съсалова, която е критик, член на Международната асоциация на художествените критици, заместник-председател на Института за средиземноморска култура.

"Манифестирайки "Аз съм моите ръце", скулпторката не само разказва своята лична история; чрез изкуството си тя изследва преди всичко нови аспекти и страни на самата себе си, търсейки улики за разгадаване на невидими нюанси и емоции. За зрителя това също е предизвикателство: всяка извивка на формата го кани на лично пътешествие на фантазията и емоциите чрез сетивно преживяване", подчертава Юлия Съсалова по повод изложбата "Докосни ме" на Наталия Валтер в галерия Графит.

"Touch art все още не се е развил като самостоятелна форма на художествена дейност; той няма признати шедьоври в историята на съвременното изкуство, нито пък има дълга и непрекъсната традиция. Въпреки това художниците са експериментирали с усещанията и преди: Умберто Бочони и Маринети са говорили за тактилно изкуство, а днешните пърформанси на Марина Абрамович в много отношения приканват зрителя да опознае себе си чрез докосване на живо тяло…", разказва Юлия Съсалова.

"Наталия Валтер интерпретира по нов начин минимализма на древното цикладско изкуство, както и творчеството на Жан Арп, Хенри Мур и Барбара Хепуърт. Вследствие на вдъхновението си художничката създава съвременен диалог между материалите и собствения си вътрешен свят. Тук не само нейната собствена чувственост, но и тази на зрителя става част от всяка скулптура и по този начин изкуството се превръща от наблюдаем обект в интимно преживяване", допълва Юлия Съсалова.

Наталия Валтер отрежда на тактилността решаваща роля в нейното творчество. Тя предизвиква навиците, като пренася зрителя в свят, в който изкуството е нещо повече от красив образ, в който то става част от нас самите.

2023 © Варна е / снимки: Фейсбук

Двама художници от Истанбул представят съвместна изложба във Варна

Родените в България Джошкун Сами и Шевкет Сюнмез представят проекта “Ефектът Люксембург”, откриването е на 14 юни от 18 часа в Градската художествена галерия - Варна
Двама художници от Истанбул представят съвместна изложба във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев”, представя от 14 юни до 3 юли художниците Джошкун Сами и Шевкет Сюнмез с проекта им “Ефектът Люксембург”. Двамата автори имат творческо сътрудничество, започнало по време на техните студентски години в Художествената академия “Мимар Синан” в Истанбул.

Свърза ги и България, където започват жизнения си път.

Джошкун Сами е роден през 1973 в Силистра, а Шевкет Сюнмез - през 1978 в Пловдив. Те са утвърдени артисти от творческото поколение, което навлиза в изкуството през 1990-те.

Работят както в Турция, така и в България.

Имат самостоятелни и колективни изяви в Турция, България, Австрия, и творческо присъствие във Франция - Париж. Изложбата показва техните различни артистични практики в диалог.

И двамата творци са заинтригувани от темата за трансформацията на личните и колективни преживявания, превръщаща се сама по себе си в процес на "сублимация". Картините, параваните и асамблажите на Шевкет Сьонмез, пълзящи и простиращи се в пространството, са пропити с лични спомени. Те предлагат на зрителя провокираща мисълта енигматична рефлексия върху съвременната визуална продукция и рециклирането на образи и символи.

От друга страна, мастилените рисунки и картини на Джошкун Сами навлизат в по-тъмните води на регреса и упадъка, като същевременно поддържат диалог с историята на средата. Наречена на „Люксембургския ефект“ в радиофизиката, където сигналите взаимодействат в йоносферата, отразявайки и пречупвайки радиовълните, изложбата има за цел да създаде подобен резонанс на идеи чрез сливането на различни гласове и изследването на пресечните точки в творбите на художниците.

Двамата автори представят своя проект така:

“Нарекохме тази изложба "Ефектът Люксембург", защото по подобен на радиовълните начин, в разпокъсания пейзаж на съвременното съществуване, понятията и концепциите свободно летят, и чрез объркване на сигналите и значението ние губим поглед върху това, което наистина ни заобикаля. Сред шума процесът на смислено разбиране става неуловим и се появява огромна, неразбираема мрежа, състояща се от така наречените "хиперобекти", като възможно обяснение за днешният житейски опит. Ефектите и проявленията на тези хиперобекти могат да бъдат широко разпръснати в различни местоположения, което прави цялата им форма невъзможна за виждане или усещане наведнъж, предизвиквайки самото понятие за индивидуализъм. Така индивидуалното преживяване избледнява в мъглата на несигурността, ние сме пренаситени с послания и скоро може да се окажем изключени, без никога да разберем защо това се случва с нас.

В днешно време художниците се борят с концепции и феномени, които са огромни, сложни и често надхвърлят човешките мащаби на разбиране.

Как може изкуството, и по-специално живописта, да отрази тези сложни въпроси?”

Изложба е един процес на смесване на две различни индивидуалности, на двама художници, които използват своята алхимия, за да подчертаят крехката структура на образите във връзка с времето, пространството и паметта.

Откриването на изложбата е на 14 юни от 18:00 ч., и ще бъде експонирана до 3 юли 2024 г.

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, ул. “Л. Каравелов” 1

Работно време: вторник - неделя 10:00 - 18:00, почивен ден - понеделник.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър ГХГ - Варна