Мобилно меню

Акварелна изложба на Любо Йотов представя Арт галерия Тереза Зиковска

Откриването е на 17 ноември
Акварелна изложба на Любо Йотов представя Арт галерия Тереза Зиковска

Арт галерия Тереза Зиковска представя едно от утвърдените имена в областта на акварела - Любо Йотов. Изложбата с живописни творби на автора ще бъде открита на 17 ноември, от 18 часа.

От Арт галерия Тереза Зиковска канят всички ценители на изкуството да се насладят на

"...една поетична и емоционална изложба". 

"Хармоничният и извисен свят на Любо Йотов ще Ви достави едно истинско естетично удоволствие, а  майсторският клас ще Ви позволи да се докоснете до неговия свят!"

Любомир Йотов е на 62 години. Роден е в плевенското село Телиш. 

"Рисувам от малък, но за съжаление или радост, не съм завършил нищо свързано с рисуване на живопис... Старал съм се през целия си живот да се уча и усъвършенствам в Изобразителното изкуство, доколкото мога. Имам самостоятелни изложби в страната и чужбина. Имам продадени картини в много държави. Работя с масло и акварел ...и това е моят живот..."

Предвидено е провеждането и на майсторски клас по акварел с Любо Йотов в Арт галерия Тереза Зиковска. 

"Всеки майсторски клас е неповторим начин за усвояване и затвърждаване на знания и умения, развитие на творчески търсения на всеки участник в зареждаща атмосфера и с прекрасни незабравими емоции. Това е ярък, много красив процес, през който художникът разкрива тайните на своето изкуство на зрителите", убедени са от Арт галерия Тереза Зиковска.

Майсторският клас ще се проведе на 18 и 19 Ноември 2023 г. от 9 до 17 часа (с едночасова обедна почивка). Темата в събота ще е “Зимен пейзаж”, а за неделя е предвидена работа по свободна интерпретация на есента, вариант на експресивен “Есенен пейзаж”.

Програма:

 • 18 юли /събота/ - теоретична част, построяване на рисунката, рисуване на пейзаж по техниката суха четка и смесена техника, експресивен акварел.
 • 19.11 /неделя/ - теоретична част, построяване на рисунката, рисуване на пейзаж отново в двете техники.

Задачите на майсторския клас:

 • Запознаване с материала, що е то акварел?
 • Запознаване с техниката „суха четка“
 • Запознаване с техниката „смесена техника-експресивно“
 • Похвати, специални ефекти при рисуване

Курсът е подходящ за непрофесионалисти, но поне с минимални познания относно акварелната техника, хартия, бои и четки и е много полезен и надграждащ за хора, чиято професия и занимание е свързана с рисуване. Изключително полезен за млади хора, насочили се професионално към изкуството.

За подробности, записвания и въпроси - email: terezazikovska27@gmail.com и тел: 0897 930 558 или на място в изложбения салон на арт галерия Тереза Зиковска – гр. Варна, ул. Воден 25

2023 © Варна е

С голяма сборна изложба Арт Галерия Ларго чества 15 години от създаването си

Експозицията е под мотото „Зона на съприкосновение“ и може да бъде посетена от 27 ноември 2023 г. до 20 януари 2024 г.
С голяма сборна изложба Арт Галерия Ларго чества 15 години от създаването си

На 27 ноември 2023 година с голяма сборна изложба галерия Ларго ще отпразнува 15 години от създаването си. Експозицията е под мотото „Зона на съприкосновение“, защото основната мисия и смисъл на съществуването на галерията е именно в това – да бъде мястото, където художниците и техните творби да могат да достигнат до сърцата, умовете и очите на ценителите, на хората, изпитващи необходимост от непрекъснат досег с изкуството.

В експозицията са включени 55 автори от цялата страна – Албена Коева, Альоша Кафеджийски, Бисер Лазаров, Валери Ценов, Василка Монева, Венцислав Марков, Веселин Дамянов – Вес, Владимир Чукич, Галина Александрова, Георги Динев, Георги Лечев, Георги Щърбев, Гита Маркова, Десислава Минчева, Димитър Войнов – син, Димитър Трайчев, Долорес Дилова, Дора Драгнева, Живка Маринова, Живко Дончев, Здравка Василева, Ивайло Мирчев, Ивайло Савов, Иван Чакъров, Илия Желев, Илкер Даналов, Калия Калъчева, Калоян Илиев – Кокимото, Кина Петрова, Любен Генов, Любомир Вутов, Мария Чакърова, Мартина Караиванова, Милена Димитрова – Лена, Милчо Талев, Николай Добрев, Николай Янакиев, Нора Ампова, Петко Петков, Петър Пиронков, Пламен Аврамов, Росен Рашев – Рошпака, Румен Нечев, Румяна Русинова, Светла Косева, Светлин Ненов, Силвия Богоева, Стоян Илев, Сули Сеферов, Татяна Харизанова, Тереза Зиковска, Тони Тодоров, Цветан Казанджиев, Цветан Лазаров и Яна Любенова.

От създаването си през ноември 2008-ма година до днес, галерия Ларго не е затваряла врати по никакъв повод и не е прекъсвала своята дейност. За тези 15 години галерията е организирала 251 самостоятелни и сборни изложби в своето пространство и 40 изложби в други пространства. В тях са представени над 900 автори от страната и чужбина и над 9500 произведения на изкуството – живопис, графика, скулптура, мозайка, керамика, фотография и др.

Галерия Ларго отделя особено внимание на проекти с дългосрочно развитие, които допринасят за създаването на устойчива публика, развитието и привързването ѝ към културните прояви. Галерията е основател и до 2021-ва година е главен организатор на Международен Екслибрис Конкурс Варна. В петте издания на биеналето от 2014 година до сега са участвали над 750 автори от 48 държави от цял свят и към настоящия момент конкурсът си е извоювал име на едно от най-престижните събития от този род в Европа.

Освен 22 изложби в залите на галерия Ларго, през настоящата година нейният екип и този на Фондация за изкуство „Йордан Петков“ – фондация, основана на името на един от създателите на галерията, осъществиха 7 различни иновативни проекти, подкрепени от Фонд Култура на Община Варна и Национален Фонд Култура, както и от различни институционални партньори и частни спонсори.

Бяха представени пред варненската публика и в различни градове в страната и в чужбина проектите:

 • „Светът има нужда от младите“ – изложба на дигитални рисунки с добавена реалност, съвместно с търновската арт група Co-Interaction;
 • Пети Международен Екслибрис Конкурс Варна, който гостува и на XXII-то Международно биенале на графиката през август в ГХГ-Варна;
 • „Операта – музикалната живопис“, съвместен проект с Италианското консулство във Варна, гостувал в Балчик, Варна, София и Рим-Италия;
 • „Практическо обучение за млади културни мениджъри“, съвместно с ReBonkers, насочено към младите хора във Варна;
 • „Нощ на музеите и галериите“ през май и „Нощ на галериите“ през септември, съвместно със Сдружение „Таляна“;
 • „Варна Арт Мап“ – хартиена и онлайн карта на музеите, галериите и пространствата за съвременно изкуство във Варна, съвместно със Сдружение „Таляна“;
 • Издаване на книгата на Лора Маринова „Паметна плоча“, посветена на баща ѝ, известният български художник Янко Маринов.

"За 15 години успяхме да създадем вярна на галерията публика, която посещава нашите събития във Варна, но и такава, която ни следи виртуално и очаква с радост нашите събития. За което покорно ѝ благодарим. Два са най-важните, безценни капитала на една галерия – нейните художници и нейната публика. А за нас остава не по-малко важната роля – да бъдем Зона на съприкосновение", отбелязват от Арт Галерия Ларго.  

Изложбата „Зона на съприкосновение“ ще бъде открита на 27 ноември 2023, от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго на ул. Хан Крум 8 във Варна. Експозицията може да бъде посетена до 20 януари 2024 година.

2023 © Варна е / снимки: Арт Галерия Ларго