Мобилно меню

Акварелна изложба на Любо Йотов представя Арт галерия Тереза Зиковска

Откриването е на 17 ноември
Акварелна изложба на Любо Йотов представя Арт галерия Тереза Зиковска

Арт галерия Тереза Зиковска представя едно от утвърдените имена в областта на акварела - Любо Йотов. Изложбата с живописни творби на автора ще бъде открита на 17 ноември, от 18 часа.

От Арт галерия Тереза Зиковска канят всички ценители на изкуството да се насладят на

"...една поетична и емоционална изложба". 

"Хармоничният и извисен свят на Любо Йотов ще Ви достави едно истинско естетично удоволствие, а  майсторският клас ще Ви позволи да се докоснете до неговия свят!"

Любомир Йотов е на 62 години. Роден е в плевенското село Телиш. 

"Рисувам от малък, но за съжаление или радост, не съм завършил нищо свързано с рисуване на живопис... Старал съм се през целия си живот да се уча и усъвършенствам в Изобразителното изкуство, доколкото мога. Имам самостоятелни изложби в страната и чужбина. Имам продадени картини в много държави. Работя с масло и акварел ...и това е моят живот..."

Предвидено е провеждането и на майсторски клас по акварел с Любо Йотов в Арт галерия Тереза Зиковска. 

"Всеки майсторски клас е неповторим начин за усвояване и затвърждаване на знания и умения, развитие на творчески търсения на всеки участник в зареждаща атмосфера и с прекрасни незабравими емоции. Това е ярък, много красив процес, през който художникът разкрива тайните на своето изкуство на зрителите", убедени са от Арт галерия Тереза Зиковска.

Майсторският клас ще се проведе на 18 и 19 Ноември 2023 г. от 9 до 17 часа (с едночасова обедна почивка). Темата в събота ще е “Зимен пейзаж”, а за неделя е предвидена работа по свободна интерпретация на есента, вариант на експресивен “Есенен пейзаж”.

Програма:

  • 18 юли /събота/ - теоретична част, построяване на рисунката, рисуване на пейзаж по техниката суха четка и смесена техника, експресивен акварел.
  • 19.11 /неделя/ - теоретична част, построяване на рисунката, рисуване на пейзаж отново в двете техники.

Задачите на майсторския клас:

  • Запознаване с материала, що е то акварел?
  • Запознаване с техниката „суха четка“
  • Запознаване с техниката „смесена техника-експресивно“
  • Похвати, специални ефекти при рисуване

Курсът е подходящ за непрофесионалисти, но поне с минимални познания относно акварелната техника, хартия, бои и четки и е много полезен и надграждащ за хора, чиято професия и занимание е свързана с рисуване. Изключително полезен за млади хора, насочили се професионално към изкуството.

За подробности, записвания и въпроси - email: terezazikovska27@gmail.com и тел: 0897 930 558 или на място в изложбения салон на арт галерия Тереза Зиковска – гр. Варна, ул. Воден 25

2023 © Варна е

Напусна ни скулпторът проф. Венелин Божидаров

Авторът на емблематичните за Варна скулптури "Рибаря и златната рибка" и "Звездоброец" си отиде внезапно на 69 години
Напусна ни скулпторът проф. Венелин Божидаров

Внезапно ни напусна проф. Венелин Божидаров, съобщават от Техническия университет във Варна. Той е скулптор, дългогодишен преподавател в учебното заведение, съосновател на катедра „Индустриален дизайн“, един от авторитетите, помогнал на много млади хора в успешната им реализация в дизайнерската професия.

“Академичното ръководство на ТУ – Варна и колегите на проф. Божидаров изказват своите най-искрени съболезнования за загубата към семейството, близките и приятелите му.”

Проф. Венелин Божидаров е изтъкнат скулптор, член на Съюза на българските художници. Неговите пластики „Рибаря и златната рибка“, „Звездоброец“,  „Портал: Въздух и вода“ са част от съвременната скулптура, която оформя облика на Варна и културно наследство за града, посочват от университета.

Венелин Божидаров е роден на 7 октомври 1955 г. във Варна. Завършил е скулптура във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Дългогодишен преподавател по изобразително изкуство. От 2009 г. е професор в Технически университет - Варна. Има множество самостоятелни изложби, участия в национални изложби и пленери. Негови творби са притежание на колекции у нас и в чужбина. 

Опелото в памет на проф. Божидаров ще се състои на 18 април от 14 ч. в параклиса на Централните варненски гробища.

2024 © Варна е