Мобилно меню

БЪЛГАРСКА ФОТОГРАФИЯ - Национален преглед, представят на входа на Морската градина

Експозицията включва 124 отличени фотографии на 89 български творци, участвали в VIII международен фотографски конкурс Photo Contest Bulgaria 2023
БЪЛГАРСКА ФОТОГРАФИЯ - Национален преглед, представят на входа на Морската градина

От 29 юни до 12 юли 2024 г. Варна Оупън Арт ще представи съвместната изложба БЪЛГАРСКА ФОТОГРАФИЯ - Национален преглед. Изложбата включва 124 фотографии на 89 български творци, участвали в осми международен фотографски конкурс Photo Contest Bulgaria 2023 и ще бъде експонирана на открито, на вече познатото за варненци пространство за визуално изкуство, пред хотел Одесос, на входа на Морската градина.

Автори в изложбата: Александър Митев, Ангел Ненов, Атанас Желязов, Благовест Иванов, Богдан Боев, Бойко Вълчев, Джошкун Даудов, Дафинка Томова, Давид Кирилов, Десислава Игнатова, Димитрина Андреева, Димо Христев, Динамир Предов, Елена Трифонова, Емилиан Евдокимов, Евгени Стефанов, Генчо Петков, Георги Величков, Христо Стефанов, Ирина Стоилова, Иван Атанасов, Иваничка Кючукова, Ивайло Петров, Иво Йорданов, Кирил Христов, Константин Владов, Константин Зайков, Костадин Маджаров, Красимир Кънев, Лариса Усманова, Любомир Аргиров, Мария Тодорова-Марчева, Михаил Дамаянов, Милан Христев, Минко Михайлов, Мирела Добрева, Мирослав Жеков, Мирослав Момински, Николай Чапкънов, Николай Гергинов, Николай Шабарков, Петър Богданов, Петя Лазарова, Пламен Кожухаров, Пламен Петков, Радослав Свирецов, Росица Димитрова, Роза Кенарова, Самуил Младенов, Силвия Даскалова, Слави Котаров, Стоян Шопов, Стоян Великов, Стоьо Стоев, Светослав Кирилов, Тенчо Петков, Тодор Божков, Трифон Трифонов, Цончо Балканджиев, Цветан Вълчев, Цветомил Семков, Валя Андонова, Владимир Пенчев, Явор Мичев, Йонко Русев, Златко Латев.

Събитието се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. 

Официалното откриване на изложбата ще е на 29 юни, от 19 часа, на Площад Антон Новак, вход на Морска градина Варна, пред хотел Одесос. Изложбата може да бъде видяна в периода от: 29 юни - 12 юли.

Организатор: Варна Оупън Арт; Куратор: Димитрина Василева

2024 © Варна е

Графики на Константин Калинович представя галерия Ларго 

Самостоятелната изложба „Моята зимна градина“ на известния украински майстор на графиката ще може да бъде разгледана от 25 юли до 13 август
Графики на Константин Калинович представя галерия Ларго 

Галерия Ларго кани варненци и гости на града на откриването на самостоятелна изложба на известния украински майстор на графиката Константин Калинович. Експозицията носи поетичното заглавие "Моята зимна градина" и ще представи великолепна серия от екслибриси и свободни графики, които изобразяват приказният, спокоен и изящно меланхоличен свят на украинския график.

Ето какво споделя за творчеството на автора изкуствоведът Елена Шостак:

" Творбите му са увлекателни и провокиращи размисъл, карат ни да се задълбочаваме в детайли, да търсим нови значения. Те често са толкова тъжни, колкото е животът на един мислещ и чувстващ човек, но винаги са изпълнени с усещане за вечна одухотворена красота.

Светът се променя, променя се и това, което знаем за него.

Нещо, което ни е изненадвало преди триста години, сега е добре прието и разбрано; обаче това, което ни се е струвало очевидно, сега е мистериозно. Езикът на изкуството се променя, променя се и обществото. Но изображенията, създадени от древните майстори, продължават да вълнуват нашите съвременници. За художника Константин Калинович тези образи са абсолютно жизненоважни, защото му помагат да разкаже за радостта и болката на живота."

Константин Калинович е изключително утвърден в света на графиката и екслибриса автор. Виртуоз на класическите техники офорт, суха игла, мецотинто и акватинта, той майсторски изобразява творбите си най-фините, въздушни и неземни елементи. Творчеството му отразява идеята, че изкуството е начин да съпреживеем едновременно както радостта, така и болката на художника, докосвайки се до дълбините на съкровения му вътрешен свят. 

Настоящата експозиция, в абсолютен контраст с юлските жеги, е посветена на зимния сезон и магията, която витае във въздуха в студените дни.

Изложбата е озаглавена „Моята зимна градина“ и ни представя композиции от въображението на автора, които ни шепнат за спокойствие, мистерия, меланхолия и лекота. Пейзажите предизвикват усещане за дежавю, напомняйки за далечен сън или мираж, и ни пренасят в неясното минало или бъдеще. Един сюрреалистичен свят, който прилича на нашия, но и е сякаш безкрайно далечен, непознат. Плясък на криле на птици в полет, студен вятър и дребни снежинки, призрачни звуци и ухание на зима. Същества, преминаващи разделението между естественото и свръхестественото, ангели и демони, които ни помилват или осъждат.

Зимната градина на Константин може да се разглежда като контрапункт на Райската градина и падението на човека.

Тя символизира един свят, който е изоставен и изгубен, подобно на Едем след изгонването на Адам и Ева. В този контекст зимната градина се превръща в портал към миналото; към това, което някога е било, но вече не съществува. Това е място на размисъл и носталгия, където миналото и настоящето се преплитат, създавайки усещане за преходност и трансформация.

Откриването е от 18:30 часа на 25-ти юли, четвъртък, а експозицията ще бъде на разположение на жители и гости на морската столица до 13-ти август в ЗАЛА 1 на галерия Ларго, както и онлайн на www.largogallery.com.

За автора: Константин Калинович е украински художник, роден на 9 август 1959 г. в Новокузнецк, Кемеровска област, Русия. Живее и работи в Киев, Украйна. Учи Графика в Украинската академия по печат (1986 - 1992). През септември 1992 г. е избран за член-кореспондент на Кралското дружество на художниците и гравьорите. Има над 30 самостоятелни изложби в галерии, музеи и артистични пространства в Русия, Финландия, Швеция, Германия, Белгия, Италия, Украйна, Китай, САЩ, Нидерландия, Великобритания и др. Лауреат е на 30 международни награди.

2024 © Варна е / снимки: Арт Галерия Ларго