Мобилно меню

Дебютна изложба „Съкровища“ на Галина Христова реди галерия Графит

Откриването ще е на 16 ноември, а пъстрите акварели на авторката може да бъдат разгледани до 6 декември
Дебютна изложба „Съкровища“ на Галина Христова реди галерия Графит

Първа самостоятелна изложба на художничката Галина Христова ще открие галерия Графит на 16 ноември от 18:30 часа. Експозицията на талантливата акварелистка е озаглавена „Съкровища“.

В интерпретациите на Галина Христова "съкровищата" отварят врата към вътрешния свят на красотата и душевността.

"В тази вълнуваща колекция от акварели, Галина Христова разгръща своя уникален възглед към света, като призовава зрителите да погледнат какво наистина ценим и пренасяме като съкровище във времето. Нейната изложба е не просто израз на изкуство, а пътешествие през цветовете и емоциите, разкриващо част от душата ѝ", отбелязват от галерия Графит.

Ето какво споделя и Галина Христова за своето творчество:

„Акварелът със своята прозрачност подсказва материално-енергийния аспект на всяко нещо. Търся лицето като проекция на душата, светлината, струяща от очите като портал. Ние сме устойчиви и светли дух и материя, формирани от богатството на земята ни, древната история на предците ни, изкуството, традициите, родителите, учителите, любовта, стремежа ни да подобряваме себе си и средата си. Такива виждам нашите Съкровища в първата си самостоятелна изложба, нека ви донесе добър заряд!“

Изложбата "Съкровища" на Галина Христова може да бъде разгледана в галерия Графит до 6 декември.

2023 © Варна е / снимки: galhristova.com

Творби, постигнати с рядка и загадъчна техника, представят в галерия Графит

Експозицията "Цветна фантазия" на Диян Златев може да бъде разгледана до 6 юни
Творби, постигнати с рядка и загадъчна техника, представят в галерия Графит

Изложба ебру на Диян Златев, озаглавена "Цветна фантазия", открива тази вечер варненската галерия Графит. Експозицията, в която творбите са постигнати с рядка и загадъчна техника, може да бъде разгледана до 6 юни. 

"Със своите прекрасни цветове и невероятни форми, тези произведения на изкуството ви ще отведат в свят на въображение и красота" отбелязват от галерия Графит.

Ето какво разказва за произведенията си Диян Златев:

"Рисуването е не просто моята страст, а начинът, по който изразявам себе си. От най-ранните ми дни се занимавам с изобразителното изкуство, а днес с гордост ви представям третата си самостоятелна изложба.

"Цветна фантазия" е не само заглавието на изложбата, но и описание на това, което ще видите.

Творбите, които ще срещнете, са създадени с древната техника на рисуване "Ебру". През последните девет години съм разучавал тази техника, която ме вълнува и вдъхновява с неизчерпаемия си потенциал за изразност". 

Авторът подчертава, че уникалната техника ебру е не просто начин за рисуване. "Това е изкуство, което произлиза от дълбоката история на Средна Азия, като е тясно свързано с красотата и символиката на цветовете. Всяко ебру е уникално и неповторимо, както всеки миг от живота ни. Заповядайте да се потопим заедно в този цветен свят на фантазията, където цветовете танцуват във вода и се сливат в единство. Ще се радвам да споделя този магически момент с вас и да ви запозная с творбите си, които отразяват моите собствени вътрешни светове", допълва Диян Златев.

Ебру или на японски Суминагаши е техника за рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на изображението на хартия, плат или друга основа.

Тази техника от векове е популярна в източна и централна Азия, а също в ислямския свят. При нея творецът никога не знае как точно ще изглежда бъдещата му картина. Има само най-обща представа за композицията ѝ. 

В действителност ебру е трудно изкуство, което изисква голямо търпение и усет, макар по дефиниция и наглед да изглежда просто и лесно. При него не може да предположи точно каква шарка ще се получи и рисункът е неповторим. Невъзможно е едно и също ебру да бъде направено два пъти. 

2024 © Варна е