Мобилно меню

Документален филм за 2000 жени от 50 различни държави представят във Варна

Единствената прожекция на WOMAN в морската столица ще е във Фестивалния и конгресен център на 16 март
Документален филм за 2000 жени от 50 различни държави представят във Варна
58

Документалният филм WOMAN (ЖЕНА) на Анастасия Микова и Ян Артюс-Бертран ще бъде представен във Варна на 16 март. Единствената прожекция в морската столица ще е във Фестивалния и конгресен център и ще започне в 18 часа.

Повече от 2000 интервюта с жени от над 50 държави, снимани в продължение на 4 години са включени в документалния филм. Въпреки мащабността на начинанието, резултатът е един наистина интимен портрет на Жената. Филмът е своеобразна среща на четири очи с момичето и старицата, със съпругата и любовницата, с девойката и майката. Лентата разказва за страхa и болката, за радостта и удоволствието, за победата и поражението в живота на жените по света. WOMAN е послание за любов и надежда.

Проектът обръща внимание на несправедливостите, на които са подложени жените по света, но целта му е най-вече да подчертае вътрешната им сила и тяхната способност да създават и променят, въпреки всички трудности пред които са изправени. В новата ера, в която гласът на жената се чува все повече, филмът няма за цел просто да призовава за права или да се съсредоточава върху проблемите, но да покаже през какви важни въпроси преминава една жена в живота си и как се справя. Засягат се основни теми като майчинство, образование, брак, финансова независимост и сексуалност.

WOMAN събира стотици гледни точки на много различни жени: от държавни глави до кралици на красотата, от световноизвестни актриси до фермерки от отдалечени райони, за да даде една по-изчерпателна картина и да се опита да отговори на въпроса: Какво означава да бъдеш жена в днешния свят!

Филмът беше излъчен като част от Sofia MENAR Film fest в София и Стара Загора през януари и предизвика невероятен интерес. Билети за прожекцията във Варна може да се закупят от касата на Фестивалния и конгресен център, както и онлайн.

2023 © Варна е / снимки: JMH Distributions.

"Добрият шофьор" с Малин Кръстев и Геро открива София Филм Фест във Варна

Прожекцията ще е на 24 март от 19 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център
"Добрият шофьор" с Малин Кръстев и Геро открива София Филм Фест във Варна
64

 

"Добрият шофьор" с Малин Кръстев и Герасим Георгиев-Геро и новият музикален проект на Иван Юруков - “Терпентина” откриват 14-ото издание на София Филм Фест във Варна на 24 март - петък. Прожекцията на филма ще започне в 19 часа, в зала 1 на Фестивалния и конгресен център, веднага след откриването на фестивала.

Световната премиера на "Добрият шофьор" беше в програмата на 62-рия МФФ Солун, а непосредствено след това бе представен и пред публиката на 32-рия МФФ в Котбус.

Игралният пълнометражен дебют на майстора-документалист Тонислав Христов пресъздава част от премеждията на таксиметровия шофьор Иван, който се опитва да поправи грешките от миналото – спестява пари от курсове в курорта Златни пясъци, за да се върне при съпругата и сина си във Финландия. Проблемите и грижите се умножават и ако въобще успее да стигне до другия край на Европа, дали Иван ще съумее да поправи това, което някога е било разрушено...

Главните роли в тази филмова история са поверени на Малин Кръстев, Герасим Георгиев - Геро, Слава Дойчева, Алма Пьойсти (която наскоро гледахме в ролята на Туве Янсон в "Туве"), Амос Бротерус и др. По сценария на копродукцията между Финландия, Швеция и България, представяна на София Мийтингс, работят Каарле Ахо, Константин Божанов и режисьорът Тонислав Христов, а оператор е Орлин Руевски.

В откриването на 14-ото издание на София Филм Фест във Варна ще участват актьорът и музикант Иван Юруков и неговата група - “Терпентина” . Техни изпълнения ще прозвучат веднага след прожекцията на "Добрият шофьор".

“Терпентина” е музикална група, създадена от Иван Юруков (китара, вокал) и Стоян Божкилов (китара), като в нея участват още Мартин Стоянов - Martist (клавишни, вокал), Николай Димитров-Коки (ударни) и Петко Славов (бас, вокал).

С пълната програма на фестивала може да се запознаете във фейсбук страницата на София Филм Фест във Варна, както и на сайта на Фестивалния и конгресен център.

2023 © Варна е