Мобилно меню

Документален филм за 2000 жени от 50 различни държави представят във Варна

Единствената прожекция на WOMAN в морската столица ще е във Фестивалния и конгресен център на 16 март
Документален филм за 2000 жени от 50 различни държави представят във Варна

Документалният филм WOMAN (ЖЕНА) на Анастасия Микова и Ян Артюс-Бертран ще бъде представен във Варна на 16 март. Единствената прожекция в морската столица ще е във Фестивалния и конгресен център и ще започне в 18 часа.

Повече от 2000 интервюта с жени от над 50 държави, снимани в продължение на 4 години са включени в документалния филм. Въпреки мащабността на начинанието, резултатът е един наистина интимен портрет на Жената. Филмът е своеобразна среща на четири очи с момичето и старицата, със съпругата и любовницата, с девойката и майката. Лентата разказва за страхa и болката, за радостта и удоволствието, за победата и поражението в живота на жените по света. WOMAN е послание за любов и надежда.

Проектът обръща внимание на несправедливостите, на които са подложени жените по света, но целта му е най-вече да подчертае вътрешната им сила и тяхната способност да създават и променят, въпреки всички трудности пред които са изправени. В новата ера, в която гласът на жената се чува все повече, филмът няма за цел просто да призовава за права или да се съсредоточава върху проблемите, но да покаже през какви важни въпроси преминава една жена в живота си и как се справя. Засягат се основни теми като майчинство, образование, брак, финансова независимост и сексуалност.

WOMAN събира стотици гледни точки на много различни жени: от държавни глави до кралици на красотата, от световноизвестни актриси до фермерки от отдалечени райони, за да даде една по-изчерпателна картина и да се опита да отговори на въпроса: Какво означава да бъдеш жена в днешния свят!

Филмът беше излъчен като част от Sofia MENAR Film fest в София и Стара Загора през януари и предизвика невероятен интерес. Билети за прожекцията във Варна може да се закупят от касата на Фестивалния и конгресен център, както и онлайн.

2023 © Варна е / снимки: JMH Distributions.

Творби, постигнати с рядка и загадъчна техника, представят в галерия Графит

Експозицията "Цветна фантазия" на Диян Златев може да бъде разгледана до 6 юни
Творби, постигнати с рядка и загадъчна техника, представят в галерия Графит

Изложба ебру на Диян Златев, озаглавена "Цветна фантазия", открива тази вечер варненската галерия Графит. Експозицията, в която творбите са постигнати с рядка и загадъчна техника, може да бъде разгледана до 6 юни. 

"Със своите прекрасни цветове и невероятни форми, тези произведения на изкуството ви ще отведат в свят на въображение и красота" отбелязват от галерия Графит.

Ето какво разказва за произведенията си Диян Златев:

"Рисуването е не просто моята страст, а начинът, по който изразявам себе си. От най-ранните ми дни се занимавам с изобразителното изкуство, а днес с гордост ви представям третата си самостоятелна изложба.

"Цветна фантазия" е не само заглавието на изложбата, но и описание на това, което ще видите.

Творбите, които ще срещнете, са създадени с древната техника на рисуване "Ебру". През последните девет години съм разучавал тази техника, която ме вълнува и вдъхновява с неизчерпаемия си потенциал за изразност". 

Авторът подчертава, че уникалната техника ебру е не просто начин за рисуване. "Това е изкуство, което произлиза от дълбоката история на Средна Азия, като е тясно свързано с красотата и символиката на цветовете. Всяко ебру е уникално и неповторимо, както всеки миг от живота ни. Заповядайте да се потопим заедно в този цветен свят на фантазията, където цветовете танцуват във вода и се сливат в единство. Ще се радвам да споделя този магически момент с вас и да ви запозная с творбите си, които отразяват моите собствени вътрешни светове", допълва Диян Златев.

Ебру или на японски Суминагаши е техника за рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на изображението на хартия, плат или друга основа.

Тази техника от векове е популярна в източна и централна Азия, а също в ислямския свят. При нея творецът никога не знае как точно ще изглежда бъдещата му картина. Има само най-обща представа за композицията ѝ. 

В действителност ебру е трудно изкуство, което изисква голямо търпение и усет, макар по дефиниция и наглед да изглежда просто и лесно. При него не може да предположи точно каква шарка ще се получи и рисункът е неповторим. Невъзможно е едно и също ебру да бъде направено два пъти. 

2024 © Варна е