Мобилно меню

Фотографът Александър Николов с авторски тур в ГХГ - Варна

Уважаваният варненски творец ще преведе почитатели през историите на своите паметни фотографии, експонирани в изложба в Градската художествена галерия
Фотографът Александър Николов с авторски тур в ГХГ - Варна

В отговор на силния интерес към самостоятелната изложба на Александър Николов - едно от водещите имена в художествената фотография във Варна, Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, организира авторски тур. Турът ще бъде на 7 октомври от 11 часа, а участниците в него ще влизат с вход свободен на изложбата.

По време на обиколката в двете зали, където се експонирани произведенията на Александър Николов, посетителите ще могат да научат историята на редица от най-забележителните фотографии, с които той се нарежда сред ценените фотограф-художници в България.

В обиколката ще има исторически елемент - въвеждането ще бъде с репортажните свидетелства от времето на варненската художническа общност във фабрика “Вулкан” - знакова за визуалните изкуства в България от края на ХХ век.

Авторът ще разкрие тънкости в работата с черно-бяла и с цветна фотография, ще сподели опита си от снимането с филмова лента и с дигитална техника, ще припомни процесите в българското изкуство, на които е бил свидетел и в които е бил участник още от 80-те години на ХХ век.

Александър Николов е роден през 1956 г. във Варна. Син е на известния варненски архитект и акварелист Марин Маринов. Завършва специалност „Геодезия, картография и фотограметрия“ през 1975 г. в родния си град, а след това и „Фотография“ в ТПФ „Юлиус Фучик“ в София. Фотограф-художник е от 1984 г. Работил за периодични издания във Варна и в Регионалния исторически музей. От 1990 г. е фотограф в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна. Има редица самостоятелни изложби и участия в колективни изложби. Отличен е с множество грамоти и награди.

От Градската художествена галерия - Варна напомнят, че от 1 октомври 2023 работното време е: понеделник - събота от 9:30 до 17:30, неделя - почивен ден.

2023 © Варна е / Репродукции личен архив на автора

Творби, постигнати с рядка и загадъчна техника, представят в галерия Графит

Експозицията "Цветна фантазия" на Диян Златев може да бъде разгледана до 6 юни
Творби, постигнати с рядка и загадъчна техника, представят в галерия Графит

Изложба ебру на Диян Златев, озаглавена "Цветна фантазия", открива тази вечер варненската галерия Графит. Експозицията, в която творбите са постигнати с рядка и загадъчна техника, може да бъде разгледана до 6 юни. 

"Със своите прекрасни цветове и невероятни форми, тези произведения на изкуството ви ще отведат в свят на въображение и красота" отбелязват от галерия Графит.

Ето какво разказва за произведенията си Диян Златев:

"Рисуването е не просто моята страст, а начинът, по който изразявам себе си. От най-ранните ми дни се занимавам с изобразителното изкуство, а днес с гордост ви представям третата си самостоятелна изложба.

"Цветна фантазия" е не само заглавието на изложбата, но и описание на това, което ще видите.

Творбите, които ще срещнете, са създадени с древната техника на рисуване "Ебру". През последните девет години съм разучавал тази техника, която ме вълнува и вдъхновява с неизчерпаемия си потенциал за изразност". 

Авторът подчертава, че уникалната техника ебру е не просто начин за рисуване. "Това е изкуство, което произлиза от дълбоката история на Средна Азия, като е тясно свързано с красотата и символиката на цветовете. Всяко ебру е уникално и неповторимо, както всеки миг от живота ни. Заповядайте да се потопим заедно в този цветен свят на фантазията, където цветовете танцуват във вода и се сливат в единство. Ще се радвам да споделя този магически момент с вас и да ви запозная с творбите си, които отразяват моите собствени вътрешни светове", допълва Диян Златев.

Ебру или на японски Суминагаши е техника за рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на изображението на хартия, плат или друга основа.

Тази техника от векове е популярна в източна и централна Азия, а също в ислямския свят. При нея творецът никога не знае как точно ще изглежда бъдещата му картина. Има само най-обща представа за композицията ѝ. 

В действителност ебру е трудно изкуство, което изисква голямо търпение и усет, макар по дефиниция и наглед да изглежда просто и лесно. При него не може да предположи точно каква шарка ще се получи и рисункът е неповторим. Невъзможно е едно и също ебру да бъде направено два пъти. 

2024 © Варна е