Мобилно меню

Художник-гримьор от "Маскирания певец" и "Като две капки вода" с първа самостоятелна изложба във Варна

Може да се насладите на жизнерадостното творчество на Гергана Лалова от 13 март до 5 април в пространството на Арт Галерия Le Papillon
Художник-гримьор от "Маскирания певец" и "Като две капки вода" с първа самостоятелна изложба във Варна

Варненската Арт Галерия Le Papillon представя първата в морската столица самостоятелна изложба на Гергана Лалова. Експозицията с живописни творби може да бъде разгледана от 13 март до 5 април. Любопитна подробност е, че от 2009 година авторката е художник-гримьор на някои най-гледаните предавания и телевизионни проекти: "Господари на ефира", "Като две капки вода", "Маскирания певец", "България търси талант" и др.

Гергана е дъщеря на големия художник Михаил Лалов, а в академията неин учител е Вихрони Попнеделев.

От Арт Галерия Le Papillon са запленени от "...свободата и непринудеността на красивата художничка и нейното цветно настроение, бликащо от творбите".

За процеса на създаване на картините си Гергана Лалова споделя:

„Когато рисувам, рисувам за себе си, без да се интересувам дали някой ще хареса картината или не. Защото изкуството е изключително субективно. Ти ще харесаш нещо, което аз няма да харесам. Обаче признанието, което получаваш въпреки всичко, когато отидеш на откриване на изложбата и видиш хората, които са дошли и са те уважили, някак си те стимулира. Дава ти крила“

Експозицията живопис, с която Гергана Лалова се представя в Арт Галерия Le Papillon, е озаглавена "Цветно". Със свободата, жизнерадостта и непринудената ведрост, която произведенията носят, изложбата е най-добрият начин да посрещнем пролетта.

Гергана Лалова обича натюрморта, но в годините експериментира и в абстрактната живопис. Съчетава ярки цветове в смели контрастни композиции и се забавлява, разгръщайки в произведенията си своя талант и финия си усет за различни техники - масло, акрил, пигменти, пясък, туш върху платно и хартия. Според анализатори творбите ѝ са повлияни от Матис, Пикасо и Моне.

2023 © Варна е / снимки: Арт Галерия Le Papillon

Напусна ни скулпторът проф. Венелин Божидаров

Авторът на емблематичните за Варна скулптури "Рибаря и златната рибка" и "Звездоброец" си отиде внезапно на 69 години
Напусна ни скулпторът проф. Венелин Божидаров

Внезапно ни напусна проф. Венелин Божидаров, съобщават от Техническия университет във Варна. Той е скулптор, дългогодишен преподавател в учебното заведение, съосновател на катедра „Индустриален дизайн“, един от авторитетите, помогнал на много млади хора в успешната им реализация в дизайнерската професия.

“Академичното ръководство на ТУ – Варна и колегите на проф. Божидаров изказват своите най-искрени съболезнования за загубата към семейството, близките и приятелите му.”

Проф. Венелин Божидаров е изтъкнат скулптор, член на Съюза на българските художници. Неговите пластики „Рибаря и златната рибка“, „Звездоброец“,  „Портал: Въздух и вода“ са част от съвременната скулптура, която оформя облика на Варна и културно наследство за града, посочват от университета.

Венелин Божидаров е роден на 7 октомври 1955 г. във Варна. Завършил е скулптура във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Дългогодишен преподавател по изобразително изкуство. От 2009 г. е професор в Технически университет - Варна. Има множество самостоятелни изложби, участия в национални изложби и пленери. Негови творби са притежание на колекции у нас и в чужбина. 

Опелото в памет на проф. Божидаров ще се състои на 18 април от 14 ч. в параклиса на Централните варненски гробища.

2024 © Варна е