Мобилно меню

Иновативен танцов спектакъл олицетворява представата за време в различни култури и религии

Проектът "Осем" е на една от най-популярните български денс звезди Александра Драгова, танцувала за клипове на Дуа Липа и Рита Ора
Иновативен танцов спектакъл олицетворява представата за време в различни култури и религии
54

Спектакълът "Осем" на новата българска денс звезда Александра Драгова гостува на 3 април във Варна, в рамките на Европейския музикален фестивал. Публиката може да му се наслади в зала 1 на Фестивалния и конгресен център от 19 часа. Александра поднася на зрителите на "Осем" - един едновременно сериозен и провокативен проект, който изследва чрез движението на телата понятието "време".

12 млади професионални танцьори реализират нейния замисъл за освобождаване на човешкото съзнание от илюзията на времето. Миксът от култури от различни континенти, в който ще открием елементи с европейски, американски и индийски корени, докосва зрителите с вълнението на универсалния език на общуването чрез музика и танц.

"Ключовото значение на спектакъла е повлияно от различни култури. Ще откриете това особено във финалното парче на спектакъла, което е индийска мантра - символ на безмълвната комуникация и на универсалното общуване между хората, без значение на раса, религия и всичко друго. Действието е разделено на 12 части, имахме за цел това да индикира един 12-месечен цикъл - така изразяваме идеята, че времето е  циклично и всеки момент се повтаря, всеки ден е вечен. Така го свързваме и с безкрайността. Времето не е подвластно на ничии сили и желания, то е форма на безспирно движение, непрекъсната рутина между начало и край, създаване и разруха. А числото 8 е символ на безкрайност, на едно единно цяло, във всяка една религия то е свещено число, а цифрата има универсално значение."

В своите хореографски решения Александра Драгова е повлияна от въздействието на популярни американски школи, развиващи танцовото изкуство на афроамериканците. Самата тя е танцувала във видеклипове на мега звезди като Дуа Липа и Рита Ора, явявала се е на международни конкурси в Русия и Европа, а в последните години е една от най-активно снимащите жени каскадьори в България. Целият този сценичен опит й дава самочувствието да създаде впечатляващия спектакъл "Осем".

Александра Драгова започва работа като независим хореограф през 2016 г. През следващите години тя развива уникален личен подход към хореографията и правенето на танци чрез многобройни проекти и сътрудничества, поставяйки основите на своята самобитна артистична визия. Носител е на Световната купа по танци в Букурещ, Румъния /2015/- състезание, в което участват над 18 000 млади танцьори от 38 държави на възраст от 4 до 25 години - в две категории: съвременни/модерни танци и шоу танци/джаз танци. Лауреат е на Голямата награда на Фондация „Димитър Бербатов” за постижения в изкуството /2016/ и на Годишните награди на Българската асоциация на хореографите „Златна муза“ за съвременна танцова хореография – млади артисти /2019/. Стипендиантка е на различни танцови школи и академии в Русия, САЩ, Италия, Испания, Англия, Сърбия, Северна Македония и др. Снима се в клипове на британските поп звезди Рита Ора и Дуа Липа.

Александра Драгова е разработила богат методически инструментариум и оригинален педагогически подход към правенето на танци. Тя редовно е канена да преподава във водещи руски, румънски и български танцови училища и институции, и успоредно с това предлага възможности за млади танцьори и творци да се потопят в нейната практика чрез стажове, семинари и майсторски класове.

Александра Драгова се изявява и като каскадьор. През последните две години тя участва в повече от 10 филмови и рекламни проекта, включително WAAD Iblees (MBC Studios, Кайро, Египет); Expendables 4, Memory (с Лиъм Нийсън и Моника Белучи); Паяжина (Lionsgate; Point Grey Pictures).

Билетите за спектакъла "Осем" са на цени от 20, 25, 30 лв. и може да бъдат закупени електронно от сайта или на място в Билетния център на Фестивалния и конгресен център във Варна.

2023 © Варна е

Изложба живопис "Море мое" представя галерия Графит

Експозицията разкрива творческите търсения на Весела Динева в сферата на абстрактното изкуство
Изложба живопис "Море мое" представя галерия Графит
23

Изложба "Море мое" на талантливата художничка Весела Динева открива галерия "Графит" на 2 юни. Ето какво разказва авторката за своите творби:

“Изложбата представлява част от проект, свързан с моите търсения в областта на абстрактното изкуство и 3D визуализацията. През годините, голямо впечатление ми прави светът на формите лишени от разказ и обяснение. Целта ми е да провокирам въображението на човека застанал пред моя картина и така тя да придобие една различна, завършена цялост. Заповядайте и открийте магията на "Море мое" в Галерия Графит. Това е вашата възможност да се потопите в безкрайния свят на абстракцията и да откриете красотата във визуалното изкуство.”

Откриването на експозицията е на 2 юни от 18:30 часа. Може да се насладите на творбите на Весела Динева до 10 юни.

Весела Динева твори в сферата на живописта и скулптурата. Работи като художник и дизайнер на костюми в киното. Завършила е моден дизайн в Милано и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Нейно дело са костюмите към някои от най-популярните български филми в последните години – „Игра на доверие“ (2023 г.), „С река на сърцето“ (2022 г.), "В сърцето на машината" (2020 г.), „Диви и щастливи“ (2019 г.). Проектирала е костюми и за театралните постановки "Гласове под наем" (2021 г.), „Лабиринт“ (2020 г.).

2023 © Варна е