Мобилно меню

Изложба акварел "Малиново синьо" представя Арт галерия Le Papillon

Художничката Петя Танева впечатлява с майсторския си подход към реализма и финия си фотографски усет
Изложба акварел "Малиново синьо" представя Арт галерия Le Papillon
183

Експозиция с 18 акварела на художничката Петя Танева, озаглавена "Малиново синьо", открива варненската Арт галерия Le Papillon на 6 април от 18 часа. Изложбата може да бъде разгледана до 26 април. В "Малиново синьо" са включени най-новите творби на авторката, която впечатлява с майсторския си подход към реализма и финия си фотографски усет.

От Арт галерия Le Papillon анализират творчеството на Петя Танева така:

"Разпознаваме естетиката на Петя, както в минималистичните й, прекрасно композирани натюрморти, така и в загадъчната романтика на момичешките й портрети. И ако международните й престижни призове от изминалата година в жанра натюрморт са очаквано и логично признание за майсторството й, то изобразената жива реалност, тишина, живописност, температура и физическа осезаемост на материята на природата в пейзажа, са много високо постижение, което радва не само нейните почитатели. Акварелните й разкази са лаконични, но с изведен фин детайл и най-вече с такъв интензитет и наситеност на пигмента и цвета, като че ли водата, разтворила боята, е енергиен слънчев катализатор, разкриващ страстният темперамент на художничката.

Петя Танева видимо е подчинила стихията на водата и енергията на пигмента с търпението на източен майстор, с ведростта на европейската културата и с топлината на балканската природа. Сюжетите й са искрено споделени емоционално запечатани кадри на фотографската й памет - за тишината и топлата светлина на зимно утро в планината; за нежния тих ромон на планински вир; за късното следобедно слънце, огряло душевността на момиче; за неустоимото синьо-пурпурно-лилаво на „Малиновото синьо“, любимият нар като символ в натюрморта, заради променливата му наситена цветност. В тази изложба, като че ли всеки месец на годината е маркиран със свой наситен цвят, където носталгията отстъпва на вътрешния огън на душевен уют и сладостта от споделената топлина.

Петя зарежда творбите си с емоции, силно осезаеми във всеки от портретите, уловили много точно състоянието, дори някак мислите в момента на запечатването им. Трудната техника на акварела е още по-сложна за овладяване при създаване на портрети. С едно неправилно разливане на цвета може да се изгуби характера на човека. Умело са предадени не само играта със слънцето и светлината, не просто чертите и формата на лицето, а е разгърната душевността им. Оставаме с усещането за близък и личен контакт. Загадъчността на образите създава неудържимо любопитство в зрителя за произхода на историята на всеки един от тях. Това любопитство за събитията около предметите, разказани в натюрмортите й, тя създава именно, защото успява да запечата естествените късчета моменти, към които човек обикновено мислено се връща с трепет и вълнение. С типични за нея композиции, повлияни от фотографските й ангажименти, винаги с прецизно внимание към всеки дребен елемент, художничката показва отношението си към акварелната техника. Наблюдателността й за малките детайли, търсеща материалната структура в симбиоза с точните й рисувачески умения, разкриват безспорния талант на художничката да завладява публиката".

Освен на място, в салона на Арт Галерия Папийон до Кукления театър, изложбата "Малиново синьо" може да бъде разгледана и онлайн на сайта на галерията

2023 © Варна е

Изложба живопис "Море мое" представя галерия Графит

Експозицията разкрива творческите търсения на Весела Динева в сферата на абстрактното изкуство
Изложба живопис "Море мое" представя галерия Графит
23

Изложба "Море мое" на талантливата художничка Весела Динева открива галерия "Графит" на 2 юни. Ето какво разказва авторката за своите творби:

“Изложбата представлява част от проект, свързан с моите търсения в областта на абстрактното изкуство и 3D визуализацията. През годините, голямо впечатление ми прави светът на формите лишени от разказ и обяснение. Целта ми е да провокирам въображението на човека застанал пред моя картина и така тя да придобие една различна, завършена цялост. Заповядайте и открийте магията на "Море мое" в Галерия Графит. Това е вашата възможност да се потопите в безкрайния свят на абстракцията и да откриете красотата във визуалното изкуство.”

Откриването на експозицията е на 2 юни от 18:30 часа. Може да се насладите на творбите на Весела Динева до 10 юни.

Весела Динева твори в сферата на живописта и скулптурата. Работи като художник и дизайнер на костюми в киното. Завършила е моден дизайн в Милано и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Нейно дело са костюмите към някои от най-популярните български филми в последните години – „Игра на доверие“ (2023 г.), „С река на сърцето“ (2022 г.), "В сърцето на машината" (2020 г.), „Диви и щастливи“ (2019 г.). Проектирала е костюми и за театралните постановки "Гласове под наем" (2021 г.), „Лабиринт“ (2020 г.).

2023 © Варна е