Мобилно меню

Изложба "Фигура и пространство" открива галерия Юка на 10 януари

Експозицията е поредната съвместна изява на художничките Ирена Димитрова и Кремена Николова, възпитанички на Националното училище по изкуствата "Добри Христов"
Изложба "Фигура и пространство" открива галерия Юка на 10 януари

Изложба "Фигура и пространство" на художничките Ирена Димитрова и Кремена Николова, ще бъде открита на 10 януари във варненската галерия Юка, на ул. „Васил Друмев“ № 23 и може да бъде разгледана до 9 февруари. Експозицията е поредната съвместна изява на двете художнички. Техният първи проект е вдъхновен от природния пейзаж (“Началото на есента“). Сега, след веселието, подаръците и шарените светлини на празниците, двете авторки отправят чрез творчеството си поглед към човека и неговото съществуване, без много цветове, вглъбени в неговото лично пространство.

В новия проект те „изследват“ отношенията между човека и природата, културата и технологиите, както и вътрешният свят на „хомо сапиенса“. Художничките насищат пространството около фигурите с универсални символи и фантазийни образи основно в монохромни цветове. 

Работите са изпълнени предимно с техниките на туша и акварела, като според авторките, те най-добре отговарят на проектния замисъл. Ирена Димитрова представя и няколко фотографии, в които отправна точка са част от нейните рисунки в изложбата.

Кремена и Ирена са възпитанички на Националното училище на изкуствата "Добри Христов" Варна от випуск 1999 г. Ирена Димитрова е завършила през 2015 г. "Живопис и нови медии" във Висше училище по изкуства и дизайн Саар в Саарбрюкен, Германия и докторска степен по изкуствознание от Института за изследване на изкуствата към БАН през 2017 г. 

Кремена Николова е завършила Пространствено оформление през 2007 г. във Варненски Свободен Университет "Черноризец Храбър", където е работила като асистент няколко години, след което е дизайнер на свободна практика. От няколко години тя се завръща към изобразителното изкуство и започва активно да рисува и участва в културния живот на България.

И двете художнички са участвали в много изложби в страната и града си.

2024 © Варна е

Напусна ни скулпторът проф. Венелин Божидаров

Авторът на емблематичните за Варна скулптури "Рибаря и златната рибка" и "Звездоброец" си отиде внезапно на 69 години
Напусна ни скулпторът проф. Венелин Божидаров

Внезапно ни напусна проф. Венелин Божидаров, съобщават от Техническия университет във Варна. Той е скулптор, дългогодишен преподавател в учебното заведение, съосновател на катедра „Индустриален дизайн“, един от авторитетите, помогнал на много млади хора в успешната им реализация в дизайнерската професия.

“Академичното ръководство на ТУ – Варна и колегите на проф. Божидаров изказват своите най-искрени съболезнования за загубата към семейството, близките и приятелите му.”

Проф. Венелин Божидаров е изтъкнат скулптор, член на Съюза на българските художници. Неговите пластики „Рибаря и златната рибка“, „Звездоброец“,  „Портал: Въздух и вода“ са част от съвременната скулптура, която оформя облика на Варна и културно наследство за града, посочват от университета.

Венелин Божидаров е роден на 7 октомври 1955 г. във Варна. Завършил е скулптура във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Дългогодишен преподавател по изобразително изкуство. От 2009 г. е професор в Технически университет - Варна. Има множество самостоятелни изложби, участия в национални изложби и пленери. Негови творби са притежание на колекции у нас и в чужбина. 

Опелото в памет на проф. Божидаров ще се състои на 18 април от 14 ч. в параклиса на Централните варненски гробища.

2024 © Варна е