Мобилно меню

Изложба фотографии "Да ти върви по вода" представят във Варненската библиотека

Експозицията е посветена на чешмите и тяхното значение за хората и биоразнообразието
Изложба фотографии "Да ти върви по вода" представят във Варненската библиотека

Изложба фотографии "Да ти върви по вода", посветена на чешмите и тяхното значение за хората и биоразнообразието, ще бъде експонирана във фоайето на Регионална библиотека "Пенчо Славейков" във Варна до 15 юли. Инициативата е съвместна на библиотеката и Българска фондация Биоразнообразие. Основната ѝ цел е да провокира интереса на широката публика към обществените чешми извън населените места и да представи забравени и непознати факти за ценността на тези традиционни елементи на ландшафта.

Водата е живот! Тя заема повече от 70% от повърхността на Земята и е дом за милиони биологични видове.

"От историята знаем, че ние хората сме създавали ранните си селища в близост до вода, а почитта към нея присъства в традициите и обичаите ни. Тези, които са притежавали уменията да намират вода и да я изведат на повърхността, са били дълбоко уважавани. От висока важност са били и самите източници на питейна вода - изворите, кладенците, реките, езерата - и за това можем да съдим по народните песни, приказки, поговорки, обичаи, записани и запазени за поколенията от етнографи като проф. Христо Вакарелски, Димитър Маринов, Иваничка Георгиева, а и от съвременни изследователи като Светла Богданова, Иван Мичев и др.

В България съществува вековна традиция за изграждане на чешми за обществено ползване чрез каптиране. Такива места са от изключителна важност за поддържане на достъпа до питейна вода за хора, добитък и диви животни от най-древни времена. От гледна точка на биоразнообразието всеки достъп до вода е огромно богатство - събирателна точка, обединяваща видове от различни местообитания и ключова за поддържане на живота и видовото разнообразие. Това важи с пълна сила и за обществените чешми, особено тези извън населените места, където водата, изтичаща от тях не се отвежда в канализация, а свободно се разлива и образува малки или по-големи влажни зони", разказват инициаторите на изложбата.

В наши дни поради социално-икономическото развитие много чешми са изоставени без поддръжка или напълно унищожени.

В същото време недостигът на вода и продължителните засушавания са нарастващи предизвикателства, които вече се усещат на много места в страната, алармират от фондация Биоразнообразие.

От фондацията са си поставили за цел да възстановят чешми и влажни зони в района на Провадия и Аврен, като продължат успеха, който са постигнали в района на Тополовград. По този начин се подобря достъпът до питайна вода на населението и се съхраняват ценни животински и растителни видове, убедени са от Биоразнообразие.

"С изложбата "Да ти върви по вода", в която представяме фотографии от теренните ни проучвания в региона, искаме да обърнем внимание на недооценени места - чешмите и малките влажни зони край тях, които обаче имат огромно значение, както за биоразнообразието, така и за опазването на културното и историческото ни наследство", завършват организаторите на инициативата.

2024 © Варна е

17-и Международен Фотографски Салон Варна с изложба на входа на Морската градина

Експозицията може да бъде разгледана до 27 юли
17-и Международен Фотографски Салон Варна с изложба на входа на Морската градина

В изложба, експонирана на открито, ще бъдат представени 124 подбрани фотографии, участвали в 17-и Международен Фотографски Салон Варна

Официалното откриване пред публика на селекцията от наградени фотографии ще се състои на 13 юли, от 18:30 ч. във Варна, на площад Антон Новак, пред хотел Одесос, на входа на Морската градина. За радост на всички любители на фотографията, жители и гости на града, изложбата ще може да бъде разгледана до 27 юли.

Участници от рекорден брой държави участват тази година в конкурса, съобщават организаторите от Варна Оупън Арт.

Получихме 6197 фотографии на 373 автора от 56 държави, които се състезаваха в 6 раздела.

"Почетно експертно международно жури в състав Адела Лия Русо (Румъния) EFIAP/g, PPSA, Aphrodite GPU, Crown** GPU Харжанто Сумауан (Индонезия) FIAP/b, EPSA, ARPS, AFPSI*** и  Мирослав Момински (България) EFIAP/g, оцениха всички снимки в периода от 5 до 16 юни и разпределиха 124 престижни индивидуални и клубни награди. И тази година интересът на фотографски групи и клубове от Европа, Азия, Африка, Австралия и Америка беше сериозен и това много ни радва", разказа председателят на салона Димитрина Василева.

Купата на салона за най-добре представил се фотоклуб, тази година бе присъдена на Фотоклуб Евразия (Русия), а отличието за подгласник отиде при India International Group.

Най-добър автор в конкурса, награден с официалната светлосиня значка на FIAP е Маурицио Трифилидис (Италия) AFIAP EFIAF/b I.APS/b E.NPS.

Общо 40 родни творци с 515 фотографии взеха участие и спечелиха 11 престижни награди за България.

Секция Цветна фотография: Любомир Аргиров -  Златен Медал FIAP, Явор Мичев - Златен медал на салона, Минко Михайлов - Сребърен медал на салона, Христо Димитров - Почетен диплом от Фотографска Aкадемия “Янка Кюркчиева“, Костадин Маджаров - Награда на Журито;

Секция Монохромна фотография: Христо Стефанов - Почетен диплом PSA, Минко Михайлов - Награда на Журито;

Секция Портрет и тяло: Явор Мичев - Почетен диплом FIAP, Красен Белев - Почетен диплом от Фотографска Aкадемия “Янка Кюркчиева“;

Секция Пейзаж: Христо Димитров - Златен Медал GPU, Емил Енчев - Награда на журито.

Останалите държави, към които ще пътуват наградите от Салона са: Румъния, Русия, Турция, Кипър, Хърватия, Полша, Чехия, Словения, Унгария, Германия, Франция, Белгия, Люскембург, Англия, Шотландия, Ирландия, Италия, Испания, Индия, Оман, Катар, Кувейт, Саудитска Арабия, Израел, Китай, Тайван, Макао, Индонезия, Малайзия, Австралия и Канада.

Международен фотографски салон Варна е най-старият и престижен международен фотографски конкурс в България. Той представя всяка година творбите на световни авторитети и заема през последните 7 години достойно място сред десетте най-престижни форуми на световната фотографска културна сцена.

Провежда се по международни критерии, с партньорството и под патронажа, стриктните правила и регулации на най-големите световни фотографски организации FIAP (Fédération Internationale de L'Art Photographique), PSA (Photographic Society of America), GPU (Global Photographic Union), IAAP (International Association of Art Photographers) и Национално Сдружение Фотографска Академия “Янка Кюркчиева“. Салонът всяка година генерира културен и творчески обмен между Варна и света.

Събитието се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

2024 © Варна е снимки: Варна Оупън Арт